הערבים בישראל- האם השוויון אפשרי?
הערבים בישראל כמקרה ראשון מהטעם שהוא הדבר הדרמטי ביותר שקיים בהתנהלות מדינת ישראל, ברבות השנים זו תהיה הבעיה מספר אחת.
ההשלכה על היעדר הומוגניות במדינות העולם- קיומו של מיעוט, הוזכרה בישראל להבנת המורכבות בניהול המדינה. אם המיעוט במדינה חזק עם רצון בדלני קיים קושי מרכזי בניהול המדינה.
בדלן= חותר לקיומה של מדינה אחרת, לקרוע חלק מהמדינה.
הערבים בישראל אינם בדלנים! הם מבקשים לכונן מדינה נפרדת (מיעוט גדול ושונה אך בהחלט לא בדלני) 20% מהאוכלוסייה ערבים, אנו גורעים מתוכם מי שאינם קנאים לייחודם במובן הפוליטי- מפלגתית. הקבוצה רוצה להיבדל קהילתית, לרומם את הדת והשפה ובפועל עושה זאת באמצעות כלים פוליטיים. צריך להבחין תופעת הדרוזים, הם אינם מחפשים מפלגה פוליטית, הם משתלבים במפלגות הראשיות הציוניות ושם מוצאים בית חם להשגת מטרותיהם.
הייתה אמירה של אריאל שרון כשר חוץ בממשלת נתניהו לפני עשור והיא שערביי ישראל בעלי חלום, אפשרות, סבירות שינסו לפעול לקרוע חלק מא"י ולהקים מדינה משל עצמם.
אנו עוסקים באוכלוסיות שאינן בדלניות משיקולים אסטרטגיים, טקטיים ואחרים.
קריטריונים להשוואה:
- השוואה של קבוצה עם קבוצה דומה לה (השוואת ערבים במדינת ישראל לעומת מוסלמים, למשל, במדינה אחרת (מיעוט דומה במדינה אחרת).
- השוואה של קבוצה עם עצמה על ציר הזמן- בהשוואת מיעוטים אנו בודקים את שיעור המיעוט, כמה שנים חי המיעוט בשטח (ערבים ותיקים בא"י). השוואה על ציר הזמן מלמדת על תמורות והיא חשובה.
- בחירה של מיעוט שונה באותה מדינה, למשל עם אוכלוסיית החרדים, העולים החדשים במדינה (מיעוט במובן פוליטי, השתלבות וכו').
- השוואת מחוזות, השוואה בין אזורים שונים (מיעוט בגליל מול מיעוט בנגב), השוואה של אותו מיעוט, השוואה של מיעוט החי בכפר לעומת מיעוט החי בעיר.
- השוואה בין מיעוט לרוב - מה מחסורו של המיעוט במדינה.
- השוואה של תפקודו של המיעוט אל מול אופייה של המדינה הדמוקרטית: מיעוט שאינו רוצה להיטמע בתוכך הינו בעיה קשה יותר מאשר מיעוט המעוניין להיטמע כגון העולים מרוסיה, שככל שנזדרז להטמיעו - כך תרוויח מכך החברה. מ"י עומדת תחת זכוכית מגדלת בנושא זה: איך המיעוט הערבי מתפקד בתוכה אל מול האידיאל של הדמוקרטיה (האידיאל-איך צריך להיות מיעוט במדינה דמוקרטית)?
לכל מדינה קשה עם מיעוט, מיעוט הוא סוג של בעיה , מיעוט מובהק שתהליכי היטמעותו ממושכים (אם בכלל) מהווה בעיה קשה עוד יותר. אך יש לזכור שהיטמעות הינה תהליך אפשרי! מה עושים עם מיעוט מהגרים צ'כי בגרמניה? זה למשל מדד להשוואה.
הבה נבדוק את יחסם של האמריקאים למיעוט היפני בתקופת מלה"ע ה-2- זה לא היה מזמן אך חלו שינויים רבים מאז. דיאז עצרו כל מי שנראה יפני בדיוק כפי שעשו במאה הנוכחית לאחר 11/9 כשעצרו בעלי חזות מזרחית, זה לא נושא לשפיטה אם הם טעו בכך או לא, אלא השאלה האם ארה"ב הדמוקרטית נהגה לפי המודל האידיאלי?