קודם כל ולפני הכל, החדשות הטובות הן שכן, ניתן בהחלט למחוק רישום פלילי הודות לתקנות שנעשו ב"חוק המרשם הפלילי" ב-2008. אולם חשוב לסייג את הנאמר לעיל ולהוסיף שכל מקרה הינו ייחודי ועליו לעמוד בתנאים מסוימים על מנת שניתן יהיה לבטל את הרישום הפלילי.
מאמר זה יסקור את התנאים האמורים באופן כללי, אך אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. חשוב לדעת ולהפנים כי על מנת למחוק רישום פלילי יש להיעזר במומחיותו של עו"ד פלילי מוסמך, ורצוי מאוד שיהיה בעל ניסיון מקיף בנושא הספציפי של מחיקת רישום פלילי.
עילות אפשריות לסגירת תיק
על מנת להגיש בקשה למחיקת רישום פלילי יש לוודא תחילה כי התיק שנפתח בעבר ועוסק בעבירה מסוג מסוים בה נחשד אדם, או אף הואשם והורשע, הינו סגור. העילות לסגירת תיקים הן כדלהלן:
- חוסר אשמה: כאשר נמצאה הוכחה חותכת כי החשוד אינו אשם בביצוע העבירה. במידה והתיק נסגר בגין עילה זו יימחק התיק כליל מהרישום הפלילי ואין צורך בהגשת בקשה למחיקה.
- חוסר ראיות: הראיות שהוגשו על ידי המשטרה אינן מספקות דיין כדי להביא להרשעתו. במקרים כאלו התיק אמנם נסגר אך נשמר ברישום הפלילי.
- חוסר עניין לציבור: דרגת חומרת העבירה נמוכה במיוחד ולכן אין טעם, או עניין, לציבור להעמיד את מבצע העבירה לדין.
מחיקת הרישום- איך עושים את זה?
ישנן שתי דרכים עיקריות למחיקת רישום פלילי:
- בקשה למחיקת רישום פלילי: ניתן להגיש בקשה אשר מפרטת את כל הנסיבות האישיות של הנאשם, ואת נסיבות המקרה בו עוסק התיק, הזמן שעבר מעת ביצוע העבירה (התיישנות), קיום עבירות נוספות, וכל מידע רלוונטי לבקשה. במידה והבקשה תתקבל על ידי הפרקליטות עילת סגירת התיק תשונה ל"חוסר אשמה" והתיק ייסגר אוטומטית.
- בקשת חנינה: ניתן להגיש בקשה לנשיא המדינה, אשר תעבור קודם כל דרך מחלקת החנינות במשרד המשפטים ומאושרת על ידי שר המשפטים המכהן.
בנוסף, מן הראוי לציין שבעקבות התקנות לחוק המרשם הפלילי התקצרה משמעותית גם תקופת ההתיישנות. כלומר, כאשר מדובר בעבירות שאינן מסוג "פשע" אלא עבירות קלות מסוג "עוון" או "חטא" אמורים התיקים להימחק אוטומטית כעבור 7 שנים מיום סגירת התיק. אולם, ניתן להגיש בקשה לסגירת התיק גם לפני מועד ההתיישנות, ומשך הזמן שחלף מזמן ביצוע העבירה יילקח בחשבון ביחד עם שאר הפרטים הרלוונטיים בכל מקרה לגופו.