הפטר במסגרת הליכיהנו למעשה החלטה שיפוטית שמשמעה הפטרתו שלחייב המצוי בפשיטת רגל מכלל חובותיו ברי ההפטר .
הליך פשיטת רגל נועד , בין היתר,לאפשר לחייב כספים המצוי בחובות להסדיר את פירעו ןהחובות שלו ולהיפטר מיתר החוב שאין הוא מסוגל לפרוע.
הפטר מאפשר למעשה לחייב המסובךבחובות להתחיל את חייו מחדש ללא חובות מכבידים וללא נושים הנוקטים נגדו בהליכי גבייה.
בית המשפט הדן בבקשה למתן צוהפטר מחפש את האיזון בין שת ימטרות פשיטת רגל המנוגדות זה לזה אשר הנם מצד אחד כינוס נכסיו של החייב ומימושם לצורך הסדר חובותיו לנושים .ומצד שני לאפשר לאותו חייב אשר אינו מסוגל לפרוע את כלל חובותיו לפתוח פרק חדש בחייםללא חובות( ראה בהקשר זה את פסק הדין שניתןבמסגרתע"א 6021/06).
הדיון המתנהל בבקשת החייב להפטר
הדיון המתנהל בבקשת חייב למתן צו הפטר אמור להסתיים בהחלטת בית משפט.עם סיום הדיון בבקשה בית המשפט יחליט אם לפטור את החייב מכלל חובותיו.
ההפטר שניתן יכול להיות הפטר מותנה , מותלה או מוחלט. הפטר על תנאי הנוהפטר המותנה בהתקיימות תנאים מסוימים כגון תשלום סכום לקופת הכינוס שלאחריו יופטר החייב הלכה למעשה מחובותיו.
לאחר מתן צו ההפטר מוסמך בית המשפט להורות עלביטול הגבלותיו של פושט הרגלבמסגרת הליכי פשיטת הרגל ובין היתר ,ההגבלה המוטל בבנק ישראל וכן ההגבלה על יציאתושח החייב מן הארץ.
השיקולים המנחים את בית המשפט בבואו לתת הפטר
הפטר מחובות מתחיל בבקשה למתן צו הפטר המוגשת לבית המשפט . במסגרת הבקשה למתן צו הפטר מידעים את נושי החייב בדבר כוונתו של בית המשפט לדון בבקשת החייב להפטר. במהלך הדיון בבקשה להפטר בוחן בית המשפט עניינים שונים המשפיעים על ההחלטה לתת הפטר ובכלל זה נסיבות יצירת החובות, תום ליבו של פושט הרגל בכל הקשור ליצירת חובותיו וכן מידת תום ליבו בכל הקשור לעמידתו בהתחייבויותיו במסגרת הליכי פשיטת הרגל.
כמו כן בהליך הדיון בבקשת חייב להפטר בודק בית המשפט הדן בפשיטת הרגל את המצב הכלכלי של אותו חייב וכן את יכולתו לפרוע את כלל חובותיו.
נושי החייב יכולים להגיב לבקשה וגם הכונס הרשמי ו/או מנהל המיוחד מתבקשים לתת את תגובתם לבקשת החייב להפטר.
תחולת צו הפטר
צו הפטר פוטר חייב בפשיטת רגל מכל חובתיו המוגדרים חובות ברי תביעה במסגרת פשיטת רגל חוץ מחובות הכלולים בקטגוריות דלהלן:
הימנעות ממתן הפטר
בית המשפט רשאי לא לתת צו הפטר או להתלות את צו ההפטר או להתנותו בתנאים כאלו ואחרים,ובין היתר , במצבים הבאים:
-כשהונחהדעתו של בית המשפט כי אותו חייבהמבקש הפטר פעל בחוסר תום לב על מנתלנצל אתהליכי פשיטת הרגל המנוהלים בעניינו לרעה.
-פושט הרגל ביצע העברת מרמהכהגדרתו של המונח בפקודת פשיטת הרגל .
-לא נוהל כראויעל ידי פושט הרגלי פנקסי חשבונות המציגים באופן מספראת פעולותו העסקיות של פושט הרגל ומצבו הכספי בשלושת השנים טרם הליכי פשיטת הרגל.
-חוב שיצר פושטבמרמה
-חוב בגין התחייבותו של פושט הרגללהימנע מביצוע עבירה
- חובעל פיפסק דין בתובענה למזונות
-חובשהשיג על פושט הרגלויתורבמרמה
-חוב קנס למדינה