החורף האחרון היה גשום למדי, אך לפני שנתיים-שלוש מחסור המים היה בכותרות. גם אם יתמזל מזלנו גם בחורף הקרוב, וגם בעוד שנתיים, יש לפעול לשימוש יעיל יותר במשאבי המים הדלים הנמצאים ברשותנו. אחת השיטות לחסכון במים היא טיפול בשפכים. מדובר בתהליך של טיהור רב שלבי, אשר מאפשר, באופן עקרוני, להפריד בין מים נקיים לבין הפסולת, הנקראית בוצה. לאחר ביצוע ההפרדה, ניתן לשוב ולהשתמש במים המטוהרים למטרות שונות, ובכך לחסוך את המים המגיעים מהאקויפר או מהכנרת.
לחברת מקורות, האחראית על הובלת המים בכל משק המים בישראל, מספר מתקני טיפול בשפכים, הקרויים בקיצור מט"שים. במתקנים אלה מבצעים טיפול בשכפים במספר שלבים. במהלך טיפול קדם, מסלקים פסולת גסה כגון אבנים, חתיכות פלסטיק, חול וכדומה. בשלב טיפול ראשוני מבצעים שיקוע של חומרים אורגניים ושל מוצקים מרחפים, על מנת להקל על טיפול השניוני. טיפול שניוני הוא תהלך ביולוגי, הצורך משאבי אנרגיה ניכרים. במהלך הטיפול מכניסים מיקרואורגניזמים מתאימים אל השפכים בתנאים אאירוביים (כלומר תוך החדרת חמצן) ובריכוז גבוה מאוד. מיקרואורגניזמים אלה מעכלים את השפכים האורגניים. קיימות מספר שיטות עיקריות לטיפול ביולוגי בשפכים, עליהן נפרט.
טיפול בשפכים יכול להתבצע באגני חמצון. מדובר על בריכות גדולות, בהן מושארים השפכים מספר ימים, עד אשר אצות ירוקות מתפתחות בהם. באצות, כמו בשאר הצמחים, מתרחש תהליך פוטוסינתזה אשר תוצאתו היא שחרור של חמצן. חמצן זה נחוץ לחיידקים לפירוק השפכים האורגניים. שיטה אחרת נקראית בוצה משופעלת. בשיטה זו מבצעים ערבול מתמיד בתוך ריאקטורים המקבלים את השפכים הגולמיים. המיקרואורגניזמים מתרבים בקצב רב ומפרקים את הבוצה האורגנית ואת תרכובות הזרחן והחנקן. בסופו של התהליך הם עצמם הופכים לבוצה משופעלת ומופרדים מהמים באגני שיקוע. עיכול הבוצה הוא תהליך בו החיידקים מתרבים בה וגורמים להסמכתה, ובסופו של התהליך הבוצה נסחטת.
לסיכום, טיפול בשפכים חיוני לצורך שימוש חוזר במים מזוהמים וחסכון במים שכה חסרים לנו בכנרת ובאקויפר. קיימים מספר מתקנים לטיפול בשפכים, אשר משתמשים בטכנולוגיה של סינון, שיקוע וטיפול ביולוגי בשפכים. המים מופרדים מהפסולת ומהלכלוך וניתן לשוב ולהשתמש בהם למטרות שונות, כגון לחקלאות ולתעשייה.