חפש מאמרים:
שלום אורח
23.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

לחיות במודעות

מאת: אסנת בוקופצרבריאות הנפש13/09/20121183 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

לחיות במודעות

 

"המציאות הינה סך כל חלקי המודעות כפי שאנו חווים אותם בכאן ועכשיו" (פרלס, 1969)

בשפה העברית משמעות המילה מודעות היא ערנות, פתיחות ותשומת לב למשהו, ידיעה ברורה, הכרה והבנה באופן עמוק לנושא, תחושה, הרגשה או הבנה.

משמעות המילה תודעה היא מכלול המושגים, התחושות והמחשבות שבעזרתם האדם נעשה מודע לעצמו ולעולם הסובב אותו.

מתוך כך, התודעה שלנו תמיד תהיה רחבה יותר, אבל מודעות תתקיים רק ברגע הנוכחי.

בתרפיית הגשטלט מודעות היא אחת מאבני היסוד, היא מזמינה נוכחות מלאה בכאן ועכשיו, נוכחות מלאה של גוף ונפש המתייחסת ליכולת שבנו לפגוש ולהכיר בצרכים שלנו.

מודעות מתרחשת כאשר מעבר לכל הקולות, הסימנים, הרגשות ותחושות הגוף המתחוללים בתוכנו ומסביבנו בכל רגע נתון, משהו עולה ותופס את תשומת הלב שלנו. התחושה בהדרגה תיעשה ברורה, תקבל צורה, ואנחנו נוכל להתייחס אליה, להיות מודעים לה.

פריץ פרלס, פסיכיאטר ופסיכותרפיסט שיצר את "תרפיית הגשטלט", מציין שמודעות נעשית דרך התכוונות או הקשבה למה שנמצא במיקוד, במרכז תשומת הלב. דמות.

מה שאינו נמצא בפוקוס באותו רגע נשאר ברקע.

בנוסף, מודעות היא תהליך המזמין ומאפשר לנו לנקוט פעולה, שלאחריה יש סיכוי שנשיג או נקבל את מה שאנו זקוקים לו באותו רגע.

כאשר נקבל מספיק ממה שאנחנו צריכים - לדוגמה אנחנו מפהקים, אחר-כך מרגישים את הגוף המותש, תחושה שאין לנו כוח לעשות כלום, ואז הבנה שאנחנו עייפים, שתביא לפעולה, נבחר ללכת לישון, וכשנקום נרגיש מסופקים וערניים - בסופו של התהליך הרצון המקורי ייעלם מן המודעות, הגשטלט (תבנית) ייסגר, רק כדי להיות מלווה במודעות למשהו אחר.

מודעות היא אם כן מצב תודעתי, אשר מתפתח באופן ספונטני כאשר תשומת הלב של האורגניזם מתמקדת באזור מסוים בסביבת גבולות הקונטקט שלו.

ניתן להגדיר מודעות גם כקשר עם הקיום האישי, בזמן שאנחנו ערניים למתרחש ונמצאים במגע מלא עם האירועים המשמעותיים לנו בשילוב כל החושים, הרגשות, המחשבות והאנרגיה.

כפי שמציין פרלס בספרו "מילה במילה": "המודעות כשלעצמה - על ידיה ולעצמה יש בה כדי לרפא. זאת מדוע? משום שפלוני המודע לעצמו ללא סייג קונה לו מודעות לוויסות העצמי האורגניזמי הזה, ואז הוא יכול להניח לו, לאורגניזם, שייטול את העניינים לידיו ללא התערבות, ללא שיבוש" (עמ' 23).

"למודעות לעולם תוכן משלה. האדם לעולם מודע למשהו" (פרלס,  עמ' 18)

פרלס יצר משוואה האומרת: "עכשיו = חוויה = מודעות = מציאות".

המודעות היחידה היא כאן ועכשיו. בין אם נעסוק בעבר (זיכרונות) או בעתיד (ציפייה),

אירועי העבר והעתיד יהפכו להווה כאשר הם מפעילים או משפיעים על תהליכים וחוויות נוכחיים.

כך, לפי תיאוריית הגשטלט אירוע או חוויה, באשר הם, מתרחשים רק בהווה - כיוון שהעבר הינו זיכרון ואת העתיד אפשר לצפות, אבל ההתנסות עצמה, התחושה, הרגש או המחשבה שתעלה, אותה נחווה במישרין ונהיה מודעים לכל מרכיביה - היא זו המתרחשת אך ורק בהווה.

לכן כאשר נהיה מודעים לדרך הפעולה שלנו בהווה, ובכלל זה למצבים של חוסר איזון הפוגעים באיכות חיינו (כמו חרדה, דיכאון, אובססיה, היסטריה, מצבי לחץ, מצוקה ועוד), נוכל לפתח מודעות לצרכים שלנו, לקבל אחריות למעשינו ולהחזיר את הבחירה לחיינו.

זאת מכיוון שכאשר אנחנו מודעים באופן מלא להווה, נוכל להתמודד עם מצבים ביעילות ברגע שיתרחשו, תוך ויתור על הרגלים ישנים שאינם משרתים אותנו עוד.

ארבעה אספקטים - שלושה אזורים

בתרפיית הגשטלט מציינים ארבעה אספקטים של החוויה האנושית שבהם אפשר לכוון את פוקוס המודעות: מודעות לתחושות ולפעולות, מודעות לרגשות, מודעות לרצונות, ומודעות להערכה ולערכים. ארבעת האספקטים האלה נמצאים בשלושה אזורים:

אזור פנימי -  מודעות לגוף, לתחושות הגופניות, להערכה ולרגשות.

אזור חיצוני - מודעות בעזרת חמשת החושים, דיבור ותנועה.

אזור ביניים - מודעות לעולמנו הפנימי, מחשבות, פנטזיות ודמיון.

"המודעות חופפת, אם אפשר לומר כך, שלושה רבדים או שלושה אזורים: מודעות האדם לעצמו (אל העצמי), המודעות לעולם, והמודעות לדברים שבין שני אלה - לאותו אזור ביניים של דמיון המניא את האדם מהקים מגעים - עם עצמו ועם העולם" (שם, עמ' 53).

ככל שנהיה מודעים יותר למרכיבי החוויה המתרחשת בהווה (צורה, צבע, טמפרטורה, תחושה גופנית, מיקום, נשימה, המרכיבים הרגשיים והקוגניטיביים, מחשבות, פנטזיות ועוד), תוך הפעלת שלושת האזורים, נוכל לחוות אותה במלואה - כפי שפרלס מציין, "לאבד את הראש ולחזור אל החושים", ומתוך כך להשפיע ולשנות אותה במידת הצורך, כמו גם פשוט להיות ולחוות את החיים במלוא עוצמתם בכל רגע נתון.

אם כן, היכולת לפתח מודעות הינה מרכזית ומשמעותית בתרפיית הגשטלט. היא מאפשרת לנו דרכים ופתרונות מעשיים לארגון מחדש, לשינוי דפוסי התקשורת והקונטקט שלנו עם עצמנו והסובב אותנו, ולסגירת תבניות. אלה יהפכו למספקים ומשמעותיים תוך שליטה והשפעה על חיינו הנוכחיים. 

כפי שמציין פרלס בספרו "מילה במילה": "הדבר שאנו חותרים אפוא לקראתו בתרפיה הריהו לשוב ולנכס, לשוב ולחלץ צעד-צעד את חלקיה המוכחשים, המנוכרים של האישיות, עד שמתחזק הפציינט כדי יכולת לסייע בעצמו לגדילתו, כדי למידה להבין היכן מצויים החללים שבאישיותו ותסמיני החללים האלה ומה הם" (עמ' 42).

פרלס מוסיף כי פרויד גילה שתהליכים רבים מתרחשים בדמיוננו, כמו גם מחשבות או דעות קדומות, והם אלה המונעים מאיתנו פעמים רבות להגיע לקונטקט מלא עם אדם מסוים. לדברי פרלס, פרויד אמנם ראה נכונה את העובדה שחשוב לסלק את אזור הביניים הזה, אבל בעצם לא נתן מענה לשאלה איך יכולים אנו לפעול על מנת לשוב וליצור מגע. "אם ברצוננו להפוך את האדם לשלם, עלינו להקדים ולהבין אילו מבין חלקי אישיותו אינם אלא דמיון ואי-רציונאליות, וכן עלינו לגלות היכן הוא מקיים מגעים ועם מה הוא מקיים אותם" (שם, עמ' 54).

בנוסף מציין פרלס שמודעות הינה סובייקטיבית, ולכן לא ייתכן שנהיה מודעים לדברים שהאחר מודע להם, בדיוק כמו שהאחר לעולם לא יהיה מודע לחוויה הסובייקטיבית שלי:

 "למודעות לעולם תוכן משלה" (שם, עמ' 18).

לסיכום: כשאנו מודעים, לא נוכל לאבד את עצמנו. המודעות עצמה נותנת תחושה של ריחוק מן הזיכרון ואת ההזדמנות לנסח מחדש את החוויה / תחושה / רגש / מחשבה בשילוב מה שמתגלה בתוכנו ומחוץ לנו בנסיבות הנוכחיות.

כשאנו מודעים, אנחנו יודעים מה אנחנו עושים, איך אנחנו עושים את זה, אילו חלופות יש לנו, ומבינים שתמיד אנו אלה הבוחרים ואחראים להיות כפי  שאנחנו.

"אלוהים! כמה הכול מוזר היום! מעניין אם החליפו אותי בלילה? רגע, אנסה להיזכר: האם זאת אני שהתעוררתי הבוקר? נדמה לי שאני זוכרת שהרגשתי קצת אחרת. אבל אם זו לא אני, נשאלת השאלה מי אני, בשם אלוהים? אה, זאת החידה הגדולה!"

                                                                                                                                     (לואיס קרול - "עליסה בארץ הפלאות")

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

אסנת בוקופצר, מסטר פרקטישינר בדמיון מודרך, אנ.אל.פי, טיפול בטראומה ותרפיית קו הזמן. טיפול אישי וזוגי. 054-4-515075 www.nlptherapy.co.il מייל: bukofzer@015.net.il 

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת אסנת בוקופצר

מאת: אסנת בוקופצררוחניות - כללי06/06/151050 צפיות
כאשר אנחנו עובדים עם כלי ה-NLP והדמיון המודרך, אחד הדברים הראשונים שנלמד הוא שבסרט שלנו אנו השולטים והאחראים הבלעדיים לו. מכאן נחליט שבכל רגע נתון בסרט הזה נמלא את כל התפקידים - תסריטאי, במאי, גיבור, מפיק, צלם, מלחין ועורך - מתוך מודעות לתפקיד המתבקש בכל מצב.

מאת: אסנת בוקופצררוחניות - כללי15/05/151206 צפיות
בעבודה עם כלי ה-NLP והדמיון המודרך אנחנו לוקחים אחריות ומעניקים לעצמנו את האפשרות ליצור שינוי מהותי בעולמנו: חיים נטולי דרמה, שיאפשרו לנו ליהנות מעצמנו, מהסובבים אותנו ומחיינו.

מאת: אסנת בוקופצרבריאות הנפש15/09/131408 צפיות
הפסיכולוגיה החיובית מציינת שהמילה תודה אינה רק נימוסים טובים, אלא גם מועילה לתחושת העצמי. מחקרים בנושא מראים שהכרת תודה משפרת את איכות החיים, הבריאות הנפשית ומערכות היחסים, מייצרת רגשות חיוביים ועוזרת לנו להתמודד בתקופות לחץ.

מאת: אסנת בוקופצרבריאות הנפש27/08/131475 צפיות
הערכה עצמית, כשמה, תגיע קודם-כל מעצמנו - מכיוון שהמציאות הפנימית שלנו קודמת למציאות החיצונית, ואנחנו אלה הקובעים מה נכון לנו ומה לא, מה מתאים לנו ומה פחות, במה אנחנו מאמינים ובמה לא, ואילו ערכים קיימים בתוכנו. מתוך כך נותר לנו להבין שרק אנחנו יכולים להעניק אותה לעצמנו.

מאת: אסנת בוקופצרקורסים וסדנאות08/08/131217 צפיות
הדרך פנימה - סדנת דמיון מודרך ו-NLP לשנה החדשה עם אסנת בוקופצר וירון קולטון מפגש חווייתי חד-פעמי בתל-אביב - יום חמישי 29.8.13 ב-20:30 מוזמנים למפגש חווייתי, שבו נעשה שימוש בכלים העוצמתיים של הדמיון המודרך וה-NLP כדי להיכנס פנימה, לחקור את עולמנו הפנימי ואת תת-המודע - ולצאת רגועים, מחויכים ומחוזקים, מוכנים לשנה החדשה שבפתח.

מאת: אסנת בוקופצרבריאות הנפש28/07/131210 צפיות
עבודת ה-NLP עם קו הזמן הינה תהליך המתקשר עם תת-המודע שלנו ומתייחס לאופן שבו אנחנו מייצרים ומאחסנים זיכרונות, מחשבות ורגשות, כמו גם לדרך שבה המוח שלנו מקודד את מושגי הזמן השונים.

מאת: אסנת בוקופצרבריאות הנפש13/07/131178 צפיות
אמנות שאילת השאלות מזמינה מודעות ותרגול, ומאפשרת לפחות שלוש תשובות חדשות לכל סיטואציה. כמו כן, כאשר נחליף בשאלה את המילה 'למה' במילה 'איך', נגלה נקודת מבט חדשה - כזו שתאפשר לנו למצוא פתרון מהיר ומדויק למצבים שנראו לנו רגע קודם בלתי פתירים.

מאמרים נוספים בנושא בריאות הנפש

מאת: moraleבריאות הנפש24/07/182003 צפיות
לא אחת, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו ליד אנשים שחווים התקף חרדה. זה יכול להיות בן או בת משפחה, חבר קרוב או אפילו אדם זר. אנחנו נדע לזהות התקף כזה, במספר צורות, בין אם זה בגלל שהם נמצאים במצב של "שיתוק", כלומר הם לא זזים ולא אומרים מילה, הרבה פעמים הנשימה שלהם תהיה מואצת, יש מקרים בהם נרגיש שהם רועדים ולא מגיבים למרות שברור לנו שהם בהכרה מלאה, נושמים ואין שום בעיה פיזיולוגית שאמורה למנוע מהם להגיב.

מאת: ברסלב מאירבריאות הנפש07/11/171884 צפיות
פדיון נפש - מי צריך לעשות? ומה צריך לעשות? ומי לא ראוי לעשות? דבר טבעי שכל אחד מאיתנו חפץ בחיי חרות הצלחה ומנוחת הנפש, אך מה היא החירות האמיתית ומה היא מנוחת הנפש? פדיון נפש הוא המתקת הדינים כעין רעונן נהיגה כדי להמתיק נקודות רעות של עבירות תנועה... כנסו תבינו.

מאת: אלעד רימובריאות הנפש27/09/161728 צפיות
נשים רבות חוות תופעות רגשיות ופיזיות לאחר לידה הקשורות בשינויים ההורמונליים ובשינוי הסטטוס. לרוב תופעות אלה חולפות מעצמן בתוך מספר שבועות, אך לפעמים הבעיה מתפתחת ומעמיקה לכדי דיכאון אחרי לידה.

הלקוח תמיד צודק, איך לגרום ללקוח להרגיש טוב, מה נכון לענות, איך לא לצאת צודק, איך למכור יותר, טיפול בהתנגדויות לקוח, אימון אישי לחיים, מאמן עסקי: וכאן אבאר, כי איש מכירות טוב, יש לו מראש תשובה טובה לכל התנגדות אפשרית של הלקוח. תשובה כל כך טובה, שמסבירה ללקוח, למה עליו לקנות את המוצר הזה, דווקא בגלל הסיבה שבגללה הלקוח חושב שהוא לא אמור לקנות את המוצר, וכמו שהסברתי את זה במקום אחר. יחד עם זאת, יש לציין ולהסביר, כי לא משנה כמה אתה כאיש מכירות, חושב שאתה חכם / צודק / יודע מה טוב ...

איך לא לדפוק את הלקוח, מוסריות בתהליך מכירה, איך למכור מוצר גרוע, להאמין במוצר, לא מאמין במוצר, איך למכור מוצר יקר, תמיכה נפשית, אימון עסקי: וכאן אבאר, נקודת מבט שחשוב לאיש מכירות לדעת אותה, והיא נקודת המבט על עד כמה הלקוח צריך / רוצה את המוצר שאתה מוכר לו. כי כל מיני סוגים של לקוחות. לדוגמא יש לקוח שרוצה את מה שאתה מוכר לו, ויש לקוח שצריך את מה שאתה מוכר לו, ויש לקוח, שאומר שהוא רוצה, אבל הוא לא צריך וכולי. והעניין הוא, שיש אנשי מכירות שמנסים להיות "מוסריים", והם מרגישים רע ...

טיפול זוגי אחרי בגידה, האם לסלוח על בגידה, מתי לסלוח על בגידה, בעיות בזוגיות, התמודדות עם בגידה, להתגבר על בגידה, מאמן אישי ועסקי, טיפול הוליסטי: עכשיו נגיד בן אדם שבגדו בו אוקי והוא סולח על זה שבגדו בו מה זה אומר, אתה הבנת הייתה נגיד אשתך נגיד בגדה בך ואתה סולח לה על זה מה זה משדר לה? ש: מה זה משדר לה? אליעד: כן חולשה חוזקה. ש: תלוי עד כמה היא מצטערת. אליעד: מה הקשר היא לא מצטערת מה הקשר עכשיו? ש: זה משדר חולשה אם היא לא מצטערת. אליעד: לא חייב מחויב טוב זאת התשובה שלך? ש: לא ...

איך לשכוח מישהו, איך למחוק געגוע, איך לא לפחד מבגידה, איך למחוק זיכרון אהבה, nlp, איך לא לאהוב, מאמן אישי מומלץ, מטפל התנהגותי קוגניטיבי: וכאן אבאר נוסחא, איך לחזק אהבה וקשר רגשי של מישהו למשהו, ואיך להחליש אהבה וקשר רגשי של מישהו למשהו. וממילא גם בצורה הזאת ניתן להשפיע על התלות הרגשית של אותו האדם, בדבר שאותו הוא אוהב. ואסביר גם איך יוצרים התניה בתת מודע, איך יוצרים עוגנים, איך שותלים מחשבות, איך לשכוח אקס, איך לא ליצור תלות רגשית, איך לגרום למישהו להתאהב או לא להתאהב בך, איך ...

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica