לאורך כל ההיסטוריה השדיים היוו סמל מובהק לנשיות. לא בכדי עיוות בצורתו או חלילה אובדנו של השד יכול לפגוע משמעותית בדימוי העצמי ובתחושת הנשיות של האישה. יש להעניק תמיכה נפשית וסיוע רב לאישה לאחר שעברה כריתת שד. הנטל שנושאת האישה לאחר הניתוח הוא כפול. מצד אחד תחושת החרדה הנלווית להתמודדות עם מחלת הסרטן מצריכה תמיכה נפשית. מצד שני, כריתת השד מהווה איום מרכזי על תחושת הנשיות של האישה.
סרטן השד- השלכות בכמה מישורים
סרטן השד עלול להתפתח גם בקרב נשים צעירות אשר נמצאות בשיא פריחתן. תשומת לב מרבית נדרשת לא רק ביחס להיבט הרפואי, אלא גם ביחס להיבט האסתטי המשפיע באופן ניכר על איכות החיים ועל רגשות ובעיות נפשיות שעלולות להתעורר לאחר כריתת השד.
סרטן השד הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב האוכלוסייה הנשית. קיימים מספר גורמים המשפיעים על דרך הטיפול במחלה וישנם חילוקי דעות בין הרופאים באשר לדרך הטיפול המתאימה. הדרך הרצויה לטיפול, לרוב נקבעת על סמך התמונה הקלינית שעולה מתוך חוות דעתו של האונקולוג, הכירורג הכללי והפתולוג.
שחזור שד
לפני הניתוח מתעוררות התלבטויות רבות לכן מומלץ לשתף את המנתח הפלסטי ולהקל עליו את מלאכתו בעת שחזור שד האישה. קיימים כמה גורמים שיש לקחתם בחשבון במטרה לסייע בהחלטה לגבי דרך הטיפול המתאימה ביותר לשחזור. גורמים כמו, מקום החיתוך, היקפו והטיפול בעור שנותר לאחר ניתוח כריתת השד. שחזור שד גם יכול להתבצע במקרים בהם הכריתה נעשתה לפני שנים רבות. על אף שמרבית הנשים אכן עוברות ניתוח של שחזור שד ישנן נשים שאינן מעוניינות בשחזור לאחר הניתוח.
מהו העיתוי המתאים לביצוע השחזור?
קיימות שתי גישות מרכזיות בקרב המנתחים לגבי העיתוי הנכון ביותר לניתוח של שחזור שד. לפי הגישה הראשונה ישנה העדפה לשחזר את השד בסמוך לזמן שבו התרחש ניתוח הכריתה. ואילו הגישה השנייה סבורה שיש להמתין מספר חודשים בין הניתוח של כריתת השד לבין השחזור.
במידה ומדובר בגידול קטן ללא מעורבות של בלוטות הנימפה השחזור יכול להתבצע בו זמנית עם ניתוח כריתת השד. במקרים בהם יש צורך בטיפולים נוספים מומלץ לחכות במשך שלושה עד שישה חודשים על מנת להתגבר הן על הטראומה הנפשית והן על הטראומה שספג הגוף ולאפשר את התאוששותן של הרקמות המקומיות. על אף שניתוח של שחזור שד יכול לדמות את השד המקורי באופן חלקי, אין ביכולתו ליצור העתק מדויק של השד שנכרת או השד שנותר.