בשנים האחרונות נמצא שהסרטן השכיח ביותר אחרי סרטן העור הוא סרטן השד. מאות אלפי נשים מאובחנות מדי שנה כלוקות במחלה. סרטן השד עלול להתפתח גם בקרב האוכלוסייה הגברית. בארצות הברית נמצא שלמעלה מאלף גברים לוקים במחלה מדי שנה. גם בישראל נמצא שסוג זה של סרטן הוא מבין השכיחים ביותר, ומדי שנה אלפי נשים לוקות במחלה ואף נפטרות במהלכה. לאחרונה דווח ממשרד הבריאות, בהתאם לרישום הסרטן הלאומי, שאחת מכל תשע נשים עתידה לחלות בסוג זה של סרטן.
סוגים של גידולים
ראשית, לא כל גידול בשד הוא ממאיר ויש לציין שאצל שמונים אחוז מהנשים נמצא גידול שפיר בשד שאיננו מזיק. גידולים מסוג שפיר נקראים ציסטות ומקורן בבלוטות בשד שנועדו לייצר חלב. קרצינומה דוקטלית פולשנית הינו הסוג הנפוץ ביותר של סרטן השד, כל עוד מדובר בגידול ממאיר. למרות שלא נמצאו גורמים ישירים שבגינם עלול להתפתח סרטן השד, בכל זאת רמת הסיכון גבוהה יותר אצל נשים מסוימות.
מחקרים מצביעים על כך ששבעים וחמישה אחוזים מהנשים מעל גיל חמישים לקו במחלה, מכאן הסיקו שהסיכוי לחלות בסוג זה של סרטן מתגבר ככל שגיל האישה עולה. בנוסף, גורמים גנטיים מגבירים את רמת הסיכון ללקות במחלה. אישה שגדלה במשפחה בה חלק מן הנשים אובחנו בסוג זה של סרטן, עתידה להיות חשופה לרמת סיכון גבוהה יותר.
סימפטומים
שלבי ההתפתחות הראשוניים של הסרטן לרוב אינם מלווים בכאב או בסימפטומים כאלה ואחרים. עם התפתחות הגידול שינויים מסוימים בגוף עלולים להופיע, ויש להקדיש את מלוא תשומת הלב אליהם. בתשעים אחוז מהמקרים הסימן הראשון יהיה גוש בשד בנוסף על שינויים בגודל ובצורה של השד.
פטמה שקועה פנימה מעידה על פעולת הסרטן שגורם למשיכת העור פנימה תוך כדי כיווצו. במידה ומופיע שקע או בליטה באזור הפטמה ישנו חשש להתפתחות הסרטן. בנוסף שינויים בעור השד כמו, הופעת בצקות, התעבות של העור, אדמומיות או שכבה מחוספסת כדוגמת קליפה של תפוז, עלולים להצביע על שלבי התפתחות מתקדמים של הסרטן, היינו, התפשטות פנימית של הסרטן בדרכי הלימפה.
אחד מן הסימנים שמופיעים באזור הפטמה של השד הוא הפרשות. במידה ויש הפרשות יש להתייחס למספר מרכיבים. ראשית יש לבדוק אם ישנו בשד גוש שניתן למימוש. שנית יש לשים לב אם ההפרשה נעשית רק מצד אחד או משניהם. ובנוסף יש לראות אם מופיע דם בהפרשה או נוזל מימי אחר.