עצירות היא תופעה שכיחה אצל ילדים. לעתים קרובות מדובר בתופעה פונקציונלית או פסיכולוגית, כלומר העצירות לא נגרמת כתוצאה ממחלה אלא כתוצאה מכך שהילד נמנע ממתן צואה. התנהגות זאת אופיינית למספר מצבים, אחד מהם הוא תהליך הגמילה מטיטולים או כניסה למסגרת חדשה. צואה קשה פוגעת בעור העדין שמסביב לפי הטבעת, וכך מופיעה פיסורה אנאלית, כלומר חתך מקומי, אשר כואב ומדמם בזמן היציאה.
הורים שמבחינים בתסמינים שעשויים להעיד על פיסורה, חייבים לגשת לרופא ולא לאבחן את הילד לבד. כאב ודימום בזמן היציאה עשוי להיות סימן של מחלות אחרות. מומלץ לגשת לכירורג ילדים על מנת לקבל את האבחון המדויק ולקבוע את שיטת הטיפול המתאימה. אם מדובר בפיסורה כתוצאה מעצירות, יש לפעול בשיתוף פעולה עם הילד.
הדרך הטובה ביותר לטיפול בפיסורה אצל ילדים היא מציאת פתרון לתופעת העצירות. לצורך כך ניתן להשתמש בתכשירים שונים. שמן פרפין כתוסף תזונה נמצא כיעיל מאוד; השמן אינו נספג בגוף ויוצא ממנו בשלמות, לכן אין צורך במרשם רופא. תכשירים אחרים שמבוססים על פוליאתילן גליקול, כגון פגלקס או נורמלקס סופחים נוזלים וגורמים לריכוך הצואה. גם לתכשירים אלה אין תופעות לוואי, ומחקרים מראים כי שימוש בתכשיר באופן קבוע במשך מספר חודשים מרפה את הפיסורה לחלוטין. גם תכשירים אלה אינם מחייבים בדרך כלל מרשם רופא. העקרון המנחה בכל השיטות השמרניות הוא לרכך את הצואה ולשמור על מצב כזה למשך תקופה של חודש לפחות, על מנת לתת לגוף זמן לרפא את עצמו.
במידה והטיפולים השמרניים בפיסורה לא הועילו, ניתן להשתמש משחה הגורמת לתעוקת לב. מבוגרים נוטלים את אותה התרופה דרך הפה. משחת הנפדיפין פועלת להרפיה זמנית של שרירי פי הטבעת. ניתוח הוא שיטת טיפול שאינה מקובלת אצל ילדים. גם כאשר מדובר במבוגרים, ההתערבות הכירורגית היא המפלט האחרון, שכן יש לה תופעות לוואי וסיכונים, וכמו כן אין שום דרך למנוע את הופעת הפיסורה מחדש לאחר הניתוח.
לסיכום, פיסורה אצל ילדים נגרמת במרבית המקרים על ידי צואה קשה אשר פוגעת בעור העדין שמסביב לפי הטבעת. הדרך הנכונה לטיפול בפיסורה אצל ילדים היא טיפול בעצירות.