המסגרת הצבאית הינה מסגרת ייחודית בישראל, בהתאם למציאות בה. הגיוס הוא חובה והשתייכות לצבא, בתקופת השירות היא כניסה לעולם ערכים שונה, בעל מערכות אכיפה וסדר שונים לחלוטין מהמערכות מחוץ לצבא. בהתאם לכך, גם מערכת השיפוט הצבאית שונה, עצמאית, אך מקבילה למערכת השיפוט האזרחית. הדין המשמעתי והדין הפלילי הן 2 סוגים של ערכאות שיפוט צבאיות, כאשר אחת מאפשרת לחייל להשפט מול מפקדיו, במסגרת דין משמעתי ואילו השניה מקיפה את העבירות הפליליות במסגרת הצבאית. עבירות אילו מקבילות גם הן בהגדרותיהן, מלבד עבירות מסויימות, אשר מהוות ייחוד למסגרת הצבא, כגון: עריקות, סרוב פקודה ועוד.
מי שמעניק במערכת הצבאית את התמיכה המשפטית הוא עורך הדין הצבאי. עורך דין צבאי הוא קודם כל עורך דין בתחום האזרחי והפלילי, אך בעל בקיאות בערכאות ובחוקים הצבאיים ומוסמך מטעם ועדה מיוחדת. הוא מכיר את המערכת ואת מנגנון המשפט הצבאי, אשר נחשב לנוקשה ומכיר את העבירות הצבאיות, בין אם מדובר בחיילי סדיר, קבע או מילואים.
בתחום הדין המשמעתי, אין לחיילים זכות לייצוג של עו"ד צבאי, אך תמיד ניתן להתייעץ, לקבל מידע והכוונה. בערכאה הפלילית מעניק עוה"ד הצבאי, במסגרת תפקידיו את התמיכה, הסיוע והליווי לאנשי צבא בכל דרג. חשוב לזכור כי להבדיל ממערכת המשפט הפלילית מחוץ לצבא, במקרה זה מדובר ברוב המקרים בחשודים צעירים, אשר עבורם זהו בד"כ מפגש ראשון עם מערכת שיפוטית כלשהי, כך שהלחץ ותחושת חוסר האונים היא גדולה.
עורך הדין הצבאי יעניק את הייעוץ המשפטי הנדרש וההכנה לחקירות מצ"ח. הוא מייצג בהליכים משפטיים, בערעורים, בהכנת בקשות משפטיות שונות ועוד. בהתייחס לעבירות היותר נפוצות בצה"ל, נוכל להבין את תיפקודו של עוה"ד הצבאי:
- סמים – במערכת השיפוט הצבאית, מתייחסים בחומרה לעבירות סמים, לעיתים יותר מאשר במערכת השיפוט האזרחית. צריכת סמים, גם אם היא לשימוש אישי בלבד והחזקת סמים, הן עבירות אשר עלולות לגרור עונש מאסר ולא רק, אלא אף רישום פלילי במשטרה האזרחית. עונשים נוספים בעבירות סמים הם הורדה בדרגה ובסיווג הבטחוני של החייל ועיתים אף שחרור מהצבא. עורך דין צבאי במקרה זה יכול בשלב הראשוני לסייע לחייל מול הטיעונים ולנסות להמעיט מחומרתם, בעת דיון בוועדת הסמים. במידה ובכל זאת החייל מורשע ינסה עוה"ד להציג נסיבות מקלות, כדי להביא להורדת חומרת העונש שנקבע.
- היעדרות משירות צבאי – בין אם מדובר בהשתמטות, עריקה, או נפקדות, מדובר בעבירה הנחשבת לנפוצה ביותר בקרב חיילי צה"ל. חומרת הענישה בעבירות מסוג זה, תהיה בהתאם למספר ימי ההיעדרות. במקרים כאלה יכול עוה"ד הצבאי לייצג את החייל על רקע של בעיות אישיות ונסיבות מקלות, אשר הביאו אותו מלכתחילה להיעדר מהשירות ולנסות להקל מחומרת העבירה והענישה.
- עבירות נשק – בתחום זה יש 3 סוגי עבירות שנחשבות נפוצות יותר: סחר בנשק, משחק בנשק והוצאת נשק מהמסגרת הצבאית, שלא ברשות. מיותר לציין כי עבירות נשק נחשבות לפליליות וגוררות עונשי מאסר ארוכים. גם במקרים של עבירות נשק, יש מקום לקבל ייעוץ, ייצוג בהליכי שימוע ובערעורים ואף בבקשות למחיקת הרישומים הפליליים.