בשנת 2010 נערך מחקר באוסטריה שעסק בשאלת יעילותו של הטיפול בדיקור הסיני, כשיטת טיפול נוספת, בנשים הסובלות מכאבי מחזור הנובעים מאנדומטריוזיס.
מה זה אנדומטריוזיס?
אנדומטריוזיס הינו מצב בו חלק מרירית הרחם, אשר אמורה להיפלט דרך הנרתיק בזמן הווסת, עוברת בזרימה אחורית, דרך החצוצרות אל אברי האגן. רירית זו אינה נספגת והופכת ל"רירית רחם מחוץ לרחם". מצב זה הינו בעיתי, כיוון שנגעי האנדומטריוזיס ממשיכים להגיב לשינויים ההורמונאליים בגוף האישה, כך שהם גדלים בחלקו הראשון של המחזור (זמן התפתחות רירית הרחם) ומדממים בזמן הווסת. הדימום שנוצר, אינו יכול להתנקז דרך הנרתיק והוא מוביל לתגובה דלקתית באגן, שאחד מביטויה, כאבי מחזור קשים.
כיצד התבצע המחקר?
המחקר כלל קבוצה של 101 נשים. כל הנבדקות אובחנו בבדיקת לפרוסקופיה (בה מוחדר סיב אופטי אל חלל האגן) כסובלות מאנדומטריוזיס. בשאלונים להערכת עוצמת הכאב, טרום הטיפול, כל הנבדקות דיווחו על עוצמה 5 ומעלה (בוצע ע"י שאלוני VAS). כל הנשים עברו לפחות ניתוח אחד בגין האנדומטריוזיס. נשים שעברו ניתוח או טופלו בדיקור ורפואה סינית, בחצי השנה לפני תחילת המחקר, לא הורשו להשתתף בניסוי.
המחקר בוצע בשיטת Cross Over. בשיטה זו, הנבדקות חולקו לשתי קבוצות בצורה אקראית (כשעוצמת הכאב הממוצעת בשתי הקבוצות זהה). בשלב ראשון שתי הקבוצות קיבלו סידרה של עשרה טיפולים בדיקור סיני. הקבוצה הראשונה קיבלה טיפול 'אמיתי'- טיפול בדיקור בנקודות שלהן השפעה על כאבי מחזור. הקבוצה השנייה קיבלה טיפול 'דמה' – טיפול בנקודות דיקור להן אין השפעה על כאבי המחזור. לאחר מכן הקבוצות התחלפו כך שהקבוצה הראשונה קיבלה את טיפול ה'דמה' והקבוצה השניה את הטיפול 'האמיתי'.
מעקב אחר עוצמת הכאב, נערך בתקופה של שבועיים לפני תחילת המחקר, לאורך סידרת הטיפול הראשונה (מלבד ניהול "יומן כאב" כל מטופלת נשאלה על ידי המטפל ברפואה סינית בכל טיפול לגבי עוצמת הכאב), בהפסקה שבין הסדרה הראשונה והשנייה (תקופה שארכה לפחות שני מחזורים), לאורך הסדרה השנייה ולאחריה. לבסוף נערכה השוואה בין עוצמות הכאב בכל אחד מהשלבים.
תוצאות המחקר בטיפול בכאבי מחזור עקב אנדומטריוזיס:
שיפור בכאבי המחזור –
לאחר מחזור הטיפולים הראשון, חל שיפור משמעותי בכאבים הנובעים הנגעי האנדומטריוזיס, עליהם דיווחה הקבוצה הראשונה (שקיבלה את הדיקור ה"אמיתי"). במהלך תקופת ההמתנה בין הסדרה הראשונה לשנייה ובמהלך סדרת הטיפול השנייה (טיפול ה"דמה") נרשמה מעט החמרה בכאב.
הקבוצה השנייה (שקיבלה בתחילה את טיפול ה"דמה") דיווחה על שיפר קל ושאינו משמעותי בכאב. במהלך תקופת ההמתנה בין הסדרות לא חלה חזרה של הכאב. לאחר קבלת סדרת הטיפול השנייה (הטיפול ה"אמיתי") חל שיפור משמעותי בעוצמת הכאב.
שיפור באיכות החיים-
מלבד מעקב אחר עוצמות הכאב, נערך מעקב אחר היבטים שונים הקשורים לאיכות החיים של הנשים הסובלות מאנדומטריוזיס. המעקב נערך על ידי שאלונים (life score- SF36). בסוף המחקר (לאחר שני מחזורי הטיפול) נמצא כי בשבע משמונת המדדים נמצא שיפור משמעותי באיכות החיים של המשתתפות.
7 נשים הפסיקו את השתתפותן בעקבות כניסה להריון. חמישה מההריונות הסתיימה בהולדת תינוק חי.
11 נשים הפסיקו את השתתפותן בניסוי כיוון שלא ראו כל שיפור בעוצמת הכאב. כל 11 הנשים היו מקבוצת הביקורת, שקיבלה תחילה את דיקור ה"דמה".
סיכום:
נמצא שדיקור סיני הינה שיטת טיפול יעילה לנשים הסובלות מכאבי מחזור הנובעים מאנדומטריוזיס. בנוסף נמצא שהטיפול בדיקור סיני הינו בעל השפעה חיובית ומשמעותית גם על איכות החיים הכללית של אותן הנשים.
ניתן לקורא עוד חומר על הטיפול והאבחנה באנדומטריוזיס כאן