רופאים בתחום הפלסטיקה ממליצים על שחזור שד מייד לאחר ביצועו של ניתוח כריתת השד. כמובן שלכל שיטת שחזור יש את היתרונות והחסרונות שלה מהבחינה האסתטית, הנפשית והפיזית. כל הסיבות שבגינן ממליצים הרופאים על שחזור שד מיידי- במאמר שלפניכם.
בשנות השמונים...
כבר בתחילת שנות השמונים היו נפוצים ניתוחי שחזור שד. בעבר ניתוח כריתת השד התבצע באופן רדיקאלי תוך כדי שימת דגש מרכזי על הצלת חיי האישה. ניתוחים אלו כלל לא התחשבו או התייחסו לפן האסתטי ולהשלכותיו על מצבה הנפשי של האישה. המנתחים הפלסטיים לא היו אז מעורבים בניתוחים מהסוג הזה.
מפאת גורמים וסיבות שונות, התחולל שינוי מהפכני בתחום הפלסטיקה בכלל ובפרט בתחום שמתמקד בניתוחים של שחזור שד. עקב ירידת גיל החולות שלקו בסרטן השד ובעקבות דרישתן של הנשים לאיכות חיים לאחר הניתוח בו התבצעה כריתת השד, החלו להכיר בחשיבותו המכרעת של תחום הפלסטיקה.
שינוי גישה- שיפור איכות החיים
מחקרים רבים שהתפרסמו במהלך שנות השמונים הצביעו על סיבות נוספות שבגינן נאלצו לשנות את הגישה ביחס לניתוחים של שחזור שד. מחקרים אלו סתרו את הגישה הרווחת בקרב האונקולוגים של אותה תקופה, לפיה היה צורך בזמן המתנה ממושך של שנתיים לפחות, מרגע כריתת השד ועד לרגע השחזור, על מנת להבטיח שהמחלה לא תחזור שוב. מחקרים אלו הצביעו על נתון מפתיע, נמצא שלאחר כריתת השד, הזמן הממוצע עד להופעת גרורה חדשה הוא כשש שנים וחצי.
שחזור מיידי של השד מתבצע בו זמנית עם הניתוח של כריתת שד. הן המנתח הפלסטי והן הכירורג עובדים באותה העת ובאותו חדר הניתוח. עם כריתת השד הנגוע שנעשית על ידי הכירורג מתחיל הכירורג הפלסטי לבצע את הליך השחזור. לעומת זאת בשחזור מאוחר נעשית הפרדה מלאה בין שני הניתוחים, היינו, ניתוח כריתת השד וניתוח השחזור. פרק הזמן בין שני הניתוחים נמשך כחצי שנה לפחות ונדרש לשם התאוששות משני הניתוחים ולשם מניעת סיבוכים עתידיים.
ההבדל בין שחזור מיידי למאוחר
ההבדל העיקרי בין שתי השיטות הללו נוגע להיבט האסתטי בעיקר. התוצאות שמתקבלות בניתוח של שחזור מיידי מדמות באופן מדויק את השד המקורי, להבדיל מהתוצאות המתקבלות בניתוח מאוחר, אשר לא מגיעות לרמה האסתטית המתקבלת בניתוח מיידי. ההבדל נובע מכך שבניתוח מיידי לא מתבצעת כריתה של עור השד אלא רק הוצאת הרקמות שבתוך השד כך ניתן לעשות שימוש בעור השד המקורי לשם השחזור, מה שמביא לתוצאה יפה יותר ורמה של דיוק מרבית.