קולטי שמש
מחירי דודי שמש לא תעלה לכם יקר ובכלל הם הדרך של המון בתים בישראל לחמם את המים. קולטי שמש חוסכים בחשמל,והם עוזרים ליצור סביבה ירוקה. אמנם רוב דודי השמש נראים זהים לחלוטין,יש כמה סוגים,ויש איכותיים יותר ואיכותיים פחות אז איך יודעים?
לפני שקונים קולט שמש,מומלץ לחדור לעובי הקורה בנוגע לסוגים השונים של הקולטים. קולטי שמש הם אלה שאחראיים לחמם את המים בביתנו,בייחוד בחודשי הקיץ. ברוב הבתים בישראל,קולטי השמש פונים לכיוון דרום בזווית 55 מעלות. חשוב מאוד לעשות התאמה של קולט השמש לדוד שיש לנו על הגג. אם גודל הדוד הוא קטן,ניתן לרכוש קולט שמש סטנדרטי,שגודלו 90X180 ס"מ. אם יש לכם דוד בינוני ניתן לקנות קולט שמש שגודלו 130X220 ס"מ או 2 קולטים סטנדרטיים. אם יש לכם דוד גדול,יש להשתמש בשני קולטים בגודל 100X220 ס"מ. ידוע שקולטי שמש באשר הם,הם כבדים,ולכן יש לחשוב ולהתייעץ כיצד ניתן להתקין את הקולט בצורה הנוחה ביותר.
דודי שמש עשויים בדרך כלל מצינורות מתכת המרותכים ל"סנפירי מתכת" צבועים בצבע שחור. את כל המכלול הזה מכילה קופסת פח המבודדת בשכבת פוליאוריטן בחלקה התחתון,ובשכבת זכוכית בחלקה העליון. איך יודעים להבדיל בין קולט איכותי לאחד לא איכותי?. קולטי השמש המכילים צינורות ברזל,נחשבים לזולים יותר,כיוון שהם נוטים להחליד,והם משבשים את קליטת השמש. קולטי השמש האיכותיים יותר מכילים צינורות נחושת. כמו כן,יש לשאול לגבי הצביעה של קולט השמש,אם הצבע איכותי,קליטת השמש תהיה טובה יותר,והמים יתחמו מהר יותר. הקולטים הזולים והסטנדרטיים יותר מכילים קופסת פח מגלוונת,שלמרות הגלוון עשויה להחליד. קופסת פח איכותית עשויה לרוב מאלומיניום או מפלדת אל חלד. במקומות בהם יש קרינת שמש נמוכה,מומלץ להשתמש בזכוכית בעלת שקיפות גבוהה,כדי שהקרינה תגיע בצורה המיטבית לצינורות המתכת. אם אתם גרים באזור של עצים,או באזור בנייה,מומלץ לקנות קולט שמש עם זכוכית שלא נשברת בקלות. במקרה של טמפרטורות נמוכות,יש לקולטי שמש פקקי נחושת מיוחדים שתפקידם למנוע קפיאה של המנגנון. כאשר מתקינים קולט שמש או כאשר מדובר החלפת דודי שמש ,יש להתקין שסתום אל חזור,שימנע חזרה של המים מהדוד לקולט השמש בשעות הלילה,ולהתקרר שם. יש להזכיר למתקין לעשות זאת,כיוון שהרבה שוכחים.