חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

על גשטלט וגשטלט לא סגור

מאת: אסנת בוקופצרבריאות הנפש21/06/20121154 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

על גשטלט וגשטלט לא סגור

"'בבקשה... צייר לי כבשה...' [...] הוצאתי מכיסי עט ודף נייר. אבל אז נזכרתי שלמדתי בעיקר גיאוגרפיה, והיסטוריה וחשבון ודקדוק, ואמרתי לילדון (קצת ברוגז) שאיני יודע לצייר. הוא ענה לי: 'אין דבר. צייר לי כבשה'. אבל אני מימיי לא ציירתי כבשה, ועל-כן חזרתי וציירתי לו את אחד משני הציורים היחידים שידעתי לצייר: הנחש הסגור. ולתימהוני הגדול אמר הילדון: 'לא! לא! אני לא רוצה פיל בתוך נחש בוא [...] אני צריך כבשה'" (הנסיך הקטן, עמ' 11)

"עכשיו פקעה סבלנותי, כי רציתי להתחיל סוף-סוף לפרק את המנוע. על-כן שרטטתי לו את הציור הזה. ומיד אמרתי: 'זו התיבה. הכבשה שאתה רוצה נמצאת בפנים'. והנה, להפתעתי, אורו פניו של השופט הצעיר שלי: 'בדיוק כבשה כזו רציתי! תגיד, אתה חושב שהיא צריכה הרבה עשב, הכבשה הזאת?'" (הנסיך הקטן, עמ' 12)

"השלם הוא יותר מאשר סכום מרכיביו" (קורט לוין)

האדם תופס שלמויות, ולא צירופים של יסודות המרכיבים שלמויות. צירוף יסודות לתבנית יכול להיעשות על-ידי כל אדם לפי החלטתו וניסיונותיו האישיים, לפי חוקיות ייחודית משלהם.

פירוש המונח גשטלט בגרמנית הוא "תבנית", "צורה". פירוש זה ניתן לאחר שכמה חוקרים העלו את הסברה שלפיה המוח מנתח מצבים שונים על-פי תבניות קבועות.

בניגוד לגישות טיפוליות אחרות, המדגישות מרכיבים בודדים של התמונה המלאה, גישת הגשטלט שמה דגש על התבוננות בתמונה בכללותה, על כל מרכיביה, והדרך שבה המוח "משלים" תמונות ומצבים שונים על-פי תבניות קבועות ומוגדרות - מכיוון שהעיקרון התפעולי של המוח והתודעה הינו מקבילי, אנלוגי, ובעל מגמה לארגון עצמי.

אחד הרעיונות המרכזיים בגשטלט הוא שבני-האדם בנויים מתבניות שונות שאותן אספו במהלך חייהם: חוויות, זיכרונות, פרשנויות על חוויות עבר. אפילו דעות או משפטים של אחרים יכולים להשתלב בתוך התבניות האישיות.

כך שלאדם יש נטייה טבעית לצרף חלקים בתוך השלם ולארגן אותם כמערכת בעלת משמעות אישית על-פי מידת הדמיון בצורתם, קרבתם וכו'. רק לאחר שהם מצורפים יחדיו הם מבטאים את ייחודם ואת משמעותם כשלם בשביל האדם.

כמו כן, הנטייה הטבעית של בני-האדם היא לייצר רצף, המשכיות בין אירועים במוחנו. מכיוון שהמוח הקדום אינו מבדיל בזמנים, האירועים במוח האדם אינם מתנהלים באופן אקראי, אלא קיים בהם רציונל מקשר. מכיוון שבני-האדם נולדים לעולם כשהם מוטים לתפוס אותו בצורה מסוימת (שהיא לא בדיוק הצורה שבה הוא "עשוי באמת"), יש להם נטייה לכפות את הצורות האלה עליו, לדוגמה: חוק הקירבה והדמיון, שלפיו דברים דומים וקרובים נתפסים כשייכים לאותה קבוצה; חוק השלמות, שלפיו אנו חייבים לסגור את החסר בדמיוננו, ועוד.

"את הפרטים האלה על האסטרואיד 612 ב' ואת מספרו גיליתי לכם רק בגלל המבוגרים. המבוגרים אוהבים מספרים. אם תגיד להם שיש לך חבר חדש, לעולם לא ישאלו שאלות חשובות. איש מהם לא ישאל: 'איזה צליל יש לקול שלו? במה הוא אוהב לשחק? האם הוא אוסף פרפרים?' לא, הם שואלים: 'בן כמה הוא? כמה אחים יש לו? כמה הוא שוקל? כמה משתכר אביו?' ורק אז נדמה להם שהם מכירים אותו" (הנסיך הקטן, עמ' 16)

לפיכך, כאשר בני-אדם מסיקים שהמידע שהגיע אליהם אינו שלם, הם ינסו לסגור אותו באופן שיתאים לנתונים שקיימים אצלם. באופן כזה לתבנית יהיו גבולות ברורים ומוצהרים עבורם, תוך שהם מייחסים משמעות על-פי מיון וקיטלוג האלמנטים המרכיבים, על סמך שיוכם לתבניות מוכרות.

תבניות לא סגורות (Unfinished Business)

אחד הנושאים המרכזיים שבהם מטפלת תרפיית הגשטאלט הוא "עניינים לא סגורים" או "תבניות לא סגורות" (Unfinished Business), אלו תבניות מהעבר (הרחוק או הקרוב) שנשארו פתוחות מסיבות שונות – אם בעקבות תולדה של חוויה מוקדמת משמעותית, או משמעות שהאדם נותן לרצף אירועים שהתרחשו בעברו ונוגעים בהווה. מכיוון שכך, הן אינן סגורות או שלמות לתפיסתו של האדם.

במקרה שתבניות לא סגורות "מתנגשות" עם ה"כאן ועכשיו", עם עניינים או מצבים הקורים בהווה, אי-השלמתן עלולה להסב לאדם חרדה, אי-שקט, כעס, תגובות לא רצויות ו/או לא רצוניות, השקעת אנרגיה מיותרת בהתעלמות מקיומן, או חיפוש דרכים שאינן אקולוגיות אישית למימושם. אלה עלולים להשפיע על התפתחותו של האדם, "יעוותו" את התנהגותו, מחשבותיו וקשריו עם סביבתו.

מכיוון שהטיפול בתרפיית הגשטלט מתייחס לכל מה שקורה ב"כאן ועכשיו", עניינים לא סגורים יכולים גם להוביל למחסומים, להפרעות, לבלבול ולאי-בהירות במודעות הנוכחית, ובכך למנוע את היכולת לחוות חוויה מלאה של הקיום העכשווי.

"הסוג הזה של ויסות-עצמי אורגניזמי חשוב מאוד בתחום התראפיה, שכן המצבים הנוסקים, הבלתי-גמורים, סופם לעלות על פני השטח. אין לנו כל צורך לחטט ולחפור: הכול מצוי בהישג-היד. אתם רשאים לראות את הדברים באור זה: מבפנים נוסקת דמות כלשהי, עולה אל פני השטח, יוצאת אל העולם שמחוץ, מנסה לתפוס את שאנו מתאווים אליו, ואחר היא חוזרת, מטמיעה וקולטת. דבר-מה אחר יוצא, וחוזר חלילה" (פרלס, מילה במילה, עמ' 26)

כל זה מבקש מאיתנו פעמים רבות להשלים את חוויותינו באופן אחר או חיובי. "כשאין לאדם אבא טוב, ילך נא וירכוש לו כזה" (פרידריך ניטשה). רק אז נוכל להרחיק מהן אנרגיה קשה, תקיעות, תסכול וחרדות - כדי לאפשר הבנה חדשה ויצירת תנאים הולמים יותר לבניית תבניות חדשות ומתאימות יותר, כדי לאפשר תחושת שלמות בהווה.

"כדרך שדמויות תבליט פועלות בעוצמה על הדמיון משום שהן נראות כאילו הן עומדות לצאת מן הקיר ולפתע נחסמות איכשהו, כן נודעת השפעה רבה יותר להצגה בלתי שלמה ודמוית תבליט של רעיון, מאשר להצגתו בצורה מלאה: הדבר משאיר מקום לעבודתו של הצופה. הוא נתקף התלהבות להמשיך לפתח ולחשוב עד תום את הדברים המתבלטים לפניו באור ובחושך עזים כל-כך, ולהתגבר על המחסום שעד אותה עת מנע את יציאתם" (פרידריך ניטשה)

לסיכום, פעמים רבות אנחנו פועלים בדרך הבטוחה לנו, ומתוך כך אנו מתעלמים ונמנעים מלגעת בעניינים לא סגורים הנמצאים בתוכנו. מכאן יש סיכוי ש"לנצח" ניתקע בעניין זה.

במהלך הטיפול בשילוב הליכי הגשטלט, כשאנחנו מאפשרים לעצמנו לחקור ולהתנסות בעניין לא סגור ב"כאן ועכשיו", נלמד באופן חווייתי לנהל איתו דיאלוג, לבדוק את הקטבים והרצף שלו, לתת תוקף לרגשות שלנו - ומתוך כך לאפשר לתבנית להתגלות במלואה, להיחקר, להשתנות, ובסיום התהליך לאפשר לה להיסגר. מכאן ניתן לעבור לשלב ההתפתחותי הבא.

 "דעתנו נחה עלינו בהסתיים המצב, בהיסגר התבנית. הדחף הדוחף אותנו לעשות דבר-מה, להלך כך וכך קילומטרים כדי להגיע למקום ההוא – עמד במשימתו. המצב הזה סגור עכשיו, והמצב הבלתי-גמור הבא יכול לבוא תחתיו. פירוש הדבר שחיינו אינם מושתתים למעשה אלא על מספר רב לאין ספור של מצבים בלתי-גמורים, על תבניות בלתי מושלמות. אך מסיימים אנו מצב אחד וכבר צץ מצב אחר" (פרלס, מילה במילה, עמ' 20)

האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו (שאול טשרניחובסקי)

האדם אינו אלא קרקע ארץ קטנה,
האדם אינו אלא תבנית-נוף מולדתו,
רק מה-שספגה אוזנו עודה רעננה,
רק מה-שספגה עינו טרם שבעה לראות,
כל אשר פגע במשעולי-טללים ילד
מתלבט, נכשל על כל גוש ועי-אדמה,
בעוד בסתר נפשו ובלא-דע ערוך
מזבח, עליו יקטיר מדי יום ביומו
למלכת-השמים, לכוכב ומזלות.
ואך ברבות הימים ובמלחמת-ישות,
ומגילת-ספר חייו הולכה מתפרשת,
ובאו אחד אחד, ויגלה פשר
כל אות ואות וסמל סמל כל הבאות,
שחוקקו עליה בראשית ברייתה,
האדם אינו אלא תבנית-נוף מולדתו.

ביבליוגרפיה

דה סנט-אכזיפרי, אנטואן. הנסיך הקטן. תרגמה: אילנה המרמן. תל-אביב: עם עובד, 1993

ניטשה, פרידריך. אנושי, אנושי מדי. ירושלים: מאגנס, 2008

סרוק, שרגא וגליה רבינוביץ'. אדם ומלואו: האתגר. תל-אביב: יבנה, 1983  

פרלס, ס. פרדריק. גשטאלט – מלה במלה. תל-אביב: זמורה, ביתן, 1978

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

אסנת בוקופצר, מסטר פרקטישינר בדמיון מודרך, אנ.אל.פי, טיפול בטראומה ותרפיית קו הזמן. טיפול אישי וזוגי. 054-4-515075 www.nlptherapy.co.il מייל: bukofzer@015.net.il 

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת אסנת בוקופצר

מאת: אסנת בוקופצררוחניות - כללי06/06/151040 צפיות
כאשר אנחנו עובדים עם כלי ה-NLP והדמיון המודרך, אחד הדברים הראשונים שנלמד הוא שבסרט שלנו אנו השולטים והאחראים הבלעדיים לו. מכאן נחליט שבכל רגע נתון בסרט הזה נמלא את כל התפקידים - תסריטאי, במאי, גיבור, מפיק, צלם, מלחין ועורך - מתוך מודעות לתפקיד המתבקש בכל מצב.

מאת: אסנת בוקופצררוחניות - כללי15/05/151199 צפיות
בעבודה עם כלי ה-NLP והדמיון המודרך אנחנו לוקחים אחריות ומעניקים לעצמנו את האפשרות ליצור שינוי מהותי בעולמנו: חיים נטולי דרמה, שיאפשרו לנו ליהנות מעצמנו, מהסובבים אותנו ומחיינו.

מאת: אסנת בוקופצרבריאות הנפש15/09/131402 צפיות
הפסיכולוגיה החיובית מציינת שהמילה תודה אינה רק נימוסים טובים, אלא גם מועילה לתחושת העצמי. מחקרים בנושא מראים שהכרת תודה משפרת את איכות החיים, הבריאות הנפשית ומערכות היחסים, מייצרת רגשות חיוביים ועוזרת לנו להתמודד בתקופות לחץ.

מאת: אסנת בוקופצרבריאות הנפש27/08/131471 צפיות
הערכה עצמית, כשמה, תגיע קודם-כל מעצמנו - מכיוון שהמציאות הפנימית שלנו קודמת למציאות החיצונית, ואנחנו אלה הקובעים מה נכון לנו ומה לא, מה מתאים לנו ומה פחות, במה אנחנו מאמינים ובמה לא, ואילו ערכים קיימים בתוכנו. מתוך כך נותר לנו להבין שרק אנחנו יכולים להעניק אותה לעצמנו.

מאת: אסנת בוקופצרקורסים וסדנאות08/08/131210 צפיות
הדרך פנימה - סדנת דמיון מודרך ו-NLP לשנה החדשה עם אסנת בוקופצר וירון קולטון מפגש חווייתי חד-פעמי בתל-אביב - יום חמישי 29.8.13 ב-20:30 מוזמנים למפגש חווייתי, שבו נעשה שימוש בכלים העוצמתיים של הדמיון המודרך וה-NLP כדי להיכנס פנימה, לחקור את עולמנו הפנימי ואת תת-המודע - ולצאת רגועים, מחויכים ומחוזקים, מוכנים לשנה החדשה שבפתח.

מאת: אסנת בוקופצרבריאות הנפש28/07/131205 צפיות
עבודת ה-NLP עם קו הזמן הינה תהליך המתקשר עם תת-המודע שלנו ומתייחס לאופן שבו אנחנו מייצרים ומאחסנים זיכרונות, מחשבות ורגשות, כמו גם לדרך שבה המוח שלנו מקודד את מושגי הזמן השונים.

מאת: אסנת בוקופצרבריאות הנפש13/07/131171 צפיות
אמנות שאילת השאלות מזמינה מודעות ותרגול, ומאפשרת לפחות שלוש תשובות חדשות לכל סיטואציה. כמו כן, כאשר נחליף בשאלה את המילה 'למה' במילה 'איך', נגלה נקודת מבט חדשה - כזו שתאפשר לנו למצוא פתרון מהיר ומדויק למצבים שנראו לנו רגע קודם בלתי פתירים.

מאמרים נוספים בנושא בריאות הנפש

מאת: moraleבריאות הנפש24/07/181988 צפיות
לא אחת, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו ליד אנשים שחווים התקף חרדה. זה יכול להיות בן או בת משפחה, חבר קרוב או אפילו אדם זר. אנחנו נדע לזהות התקף כזה, במספר צורות, בין אם זה בגלל שהם נמצאים במצב של "שיתוק", כלומר הם לא זזים ולא אומרים מילה, הרבה פעמים הנשימה שלהם תהיה מואצת, יש מקרים בהם נרגיש שהם רועדים ולא מגיבים למרות שברור לנו שהם בהכרה מלאה, נושמים ואין שום בעיה פיזיולוגית שאמורה למנוע מהם להגיב.

מאת: ברסלב מאירבריאות הנפש07/11/171864 צפיות
פדיון נפש - מי צריך לעשות? ומה צריך לעשות? ומי לא ראוי לעשות? דבר טבעי שכל אחד מאיתנו חפץ בחיי חרות הצלחה ומנוחת הנפש, אך מה היא החירות האמיתית ומה היא מנוחת הנפש? פדיון נפש הוא המתקת הדינים כעין רעונן נהיגה כדי להמתיק נקודות רעות של עבירות תנועה... כנסו תבינו.

מאת: אלעד רימובריאות הנפש27/09/161711 צפיות
נשים רבות חוות תופעות רגשיות ופיזיות לאחר לידה הקשורות בשינויים ההורמונליים ובשינוי הסטטוס. לרוב תופעות אלה חולפות מעצמן בתוך מספר שבועות, אך לפעמים הבעיה מתפתחת ומעמיקה לכדי דיכאון אחרי לידה.

הלקוח תמיד צודק, איך לגרום ללקוח להרגיש טוב, מה נכון לענות, איך לא לצאת צודק, איך למכור יותר, טיפול בהתנגדויות לקוח, אימון אישי לחיים, מאמן עסקי: וכאן אבאר, כי איש מכירות טוב, יש לו מראש תשובה טובה לכל התנגדות אפשרית של הלקוח. תשובה כל כך טובה, שמסבירה ללקוח, למה עליו לקנות את המוצר הזה, דווקא בגלל הסיבה שבגללה הלקוח חושב שהוא לא אמור לקנות את המוצר, וכמו שהסברתי את זה במקום אחר. יחד עם זאת, יש לציין ולהסביר, כי לא משנה כמה אתה כאיש מכירות, חושב שאתה חכם / צודק / יודע מה טוב ...

איך לא לדפוק את הלקוח, מוסריות בתהליך מכירה, איך למכור מוצר גרוע, להאמין במוצר, לא מאמין במוצר, איך למכור מוצר יקר, תמיכה נפשית, אימון עסקי: וכאן אבאר, נקודת מבט שחשוב לאיש מכירות לדעת אותה, והיא נקודת המבט על עד כמה הלקוח צריך / רוצה את המוצר שאתה מוכר לו. כי כל מיני סוגים של לקוחות. לדוגמא יש לקוח שרוצה את מה שאתה מוכר לו, ויש לקוח שצריך את מה שאתה מוכר לו, ויש לקוח, שאומר שהוא רוצה, אבל הוא לא צריך וכולי. והעניין הוא, שיש אנשי מכירות שמנסים להיות "מוסריים", והם מרגישים רע ...

טיפול זוגי אחרי בגידה, האם לסלוח על בגידה, מתי לסלוח על בגידה, בעיות בזוגיות, התמודדות עם בגידה, להתגבר על בגידה, מאמן אישי ועסקי, טיפול הוליסטי: עכשיו נגיד בן אדם שבגדו בו אוקי והוא סולח על זה שבגדו בו מה זה אומר, אתה הבנת הייתה נגיד אשתך נגיד בגדה בך ואתה סולח לה על זה מה זה משדר לה? ש: מה זה משדר לה? אליעד: כן חולשה חוזקה. ש: תלוי עד כמה היא מצטערת. אליעד: מה הקשר היא לא מצטערת מה הקשר עכשיו? ש: זה משדר חולשה אם היא לא מצטערת. אליעד: לא חייב מחויב טוב זאת התשובה שלך? ש: לא ...

איך לשכוח מישהו, איך למחוק געגוע, איך לא לפחד מבגידה, איך למחוק זיכרון אהבה, nlp, איך לא לאהוב, מאמן אישי מומלץ, מטפל התנהגותי קוגניטיבי: וכאן אבאר נוסחא, איך לחזק אהבה וקשר רגשי של מישהו למשהו, ואיך להחליש אהבה וקשר רגשי של מישהו למשהו. וממילא גם בצורה הזאת ניתן להשפיע על התלות הרגשית של אותו האדם, בדבר שאותו הוא אוהב. ואסביר גם איך יוצרים התניה בתת מודע, איך יוצרים עוגנים, איך שותלים מחשבות, איך לשכוח אקס, איך לא ליצור תלות רגשית, איך לגרום למישהו להתאהב או לא להתאהב בך, איך ...

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica