גירושין הינו תהליך ארוך ומסובך לרוב, אשר כולל התייעצות עם עורכי דין ובעלי מקצוע, ליווי מקצועי החולש על ייעוץ של בורר, מגשר, פסיכולוג (בעיקר אם מדובר בבני זוג אשר הקימו משפחה ומכאן שיש לתמוך בילדים במהלך הפרידה של הוריהם), ועוד מיני יועצים ותומכים. לפני הכל, מדובר בתהליך דתי, שכן כמו שבני זוג נכנסים לברית הנישואין בצורה רשמית רק אחרי שעברו טקס עם רב ובנוכחות עם ועדה, כך גם התהליך ההפוך בו הם נפרדים מתקבל כרשמי על-ידי השלטונות רק לאחר הטקס הדתי.
כיום יותר ויותר זוגות מתחתנים מחוץ לגבולות מדינת ישראל על ידי נישואים אזרחיים במדינות המאפשרות זו. בארץ לא ניתן לחתן יהודי ונוצריה (או להפך) לדוגמא, ומכאן שישראלים יהודים אשר פוגשים בן או בת זוג מחו"ל ושאינם יהודים בוחרים להינשא מחוץ לגבולות ישראל. מה לעשות וגם זוגות אלו לעיתים מגיעים לנקודת האל-חזור ובוחרים להתגרש.
אז מה הם המסמכים הנדרשים בכדי להתגרש?
התהליך איננו מסובך במיוחד, אך הוא דורש מסמכים רבים ונוכחות של שני בני הזוג לכמה שעות, בכדי לעבור את הבירוקרטיה והטקס הדתי הרשמי. בכדי לעבור זאת בשלום, להלן "רשימת הקניות" ההכרחית לתהליך:
1. תעודת זהות - אם הגעתם עם כל המסמכים שיפורטו בהמשך, אך שכחתם פרט קטן ומינורי זה, אתם תמצאו את עצמכם בבעיה רצינית. רשיון הנהיגה איננו מספיק במקרה זה, ויש להביא תעודת זהות שכן אחת מהפעולות הנדרשות בפגישה עם הרבנות היא הבאת הוכחה רשמית לדת אליה אתם משתייכים. דתות רבות מתקיימות במקביל במדינת ישראל של ימינו, אך רק היהודים מתחתנים ומתגרשים ברבנות. תעודת הזהות מעידה על הדת שלך, ולכן היא מהווה מסמך מספק ודרוש בכדי להתחיל את התהליך.
2. בכדי לסיים את הנישואין בצורה רשמית יש להביא אתכם את תעודת הנישואים שלכם, אשר אותו יש להגיש בחמישה עותקים זהים הכוללים את המקור או העתק הנאמן למקור (צילום פשוט לא יתקבל ברבנות). רצוי להגיע עם המקור, אך במידה והוא אבד או שאינו ברשותכם מסיבה זו או אחרת, יש לדאוג לפנות למנפיק התעודה ולקבל את המקור אליכם.
3. תמצית רישום ממשרד הפנים - כשנרשמתם כזוג נשוי במשרד הפנים נפתח לכם תיק משותף. אתם רשומים במנהל האוכלוסין כזוג, ובכדי להשלים את תהליך הגירושין עד תומו יש להמציא 5 עותקים חתומים כל אחד (לא העתקים של טופס חתום, אלא חתימות נפרדות על כל טופס וטופס) ממשרד הפנים.
4. תצהיר רשמי - ישנם נוסחים שונים של תצהירים אלו על גבי רשת האינטרנט, וניתן לנסח זאת במילים שלכם גם כן. על הנוסח לכלול את שמם המלא של שני בני הזוג, תעודת הזהות שלהם, תאריכי הלידה והצהרה על דתם, כתובתם הנוכחית של שני בני הזוג, ובנוסף גם את הכתובת האחרונה בה התגוררו יחדיו כזוג, כולל התאריכים בהם חיו יחד (כולל את המדינה בה חיו). כמובן שיש לחתום על מסמך זה, חתימה של שני בני הזוג ובחמישה העתקים חתומים בנפרד.
מסמכים אלו הינם הבסיס לתהליך הגירושין ולרוב הינם מספקים. במידה ומדובר בזוג אשר אחד מהצדדים הינו נוצרי יש תהליך דומה אך צורך במסמכים נוספים - תעודת טבילה מתורגמת רשמית לעברית עם חתימת נוטריון. במידה ומדובר בדרוזי, מוסלמי או אדם חסר דת ניתן להצהיר זאת בפני עו"ד ולקבל את חתימתו על המסמך. אם תצהיר זה נעשה בחו"ל או באנגלית יש להשיג תרגום רשמי ומאושר של המסמך.