כשהתחתנתם עשיתם טקס יהודי בניהולו של רב, תחת חופה ומול עדים. הטקס הזה הינו זהה לטקסים שנערכים בקרב בני עמנו היהודים במשך אלפי שנים. זוג יהודי הרוצה להתחתן או להתגרש מחויב לעשות זאת על-פי חוקי ההלכה ועל חוקים אלו בלבד. כמובן שזוגות אשר נישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל, במדינות המאפשרות זאת כמו ארצות הברית או קפריסין, אינם מחויבים כלל בטקס גירושין דתי, אך יש לקחת בחשבון כי גם הנישואים אינם מוכרים על ידי הרבנות ומבחינת ההלכה אין מדובר בזוג נשוי שכן לא נישא כדת משה וישראל. מכאן שכדי להתגרש, ממש כמו כשהתחתנתם, עליכם לסור לרבנות ולעבור טקס דתי שמנוהל על ידי רב מוסמך בדבר ותחת חוקים יהודים מתוך ההלכה. על פי החוק במדינה הגוף האחראי על מוסד הזוגיות בארץ הינו הרבנות בלבד, ולבית משפט לענייני משפחה, אותו גוף ממסדי חילוני אשר מנוהל על-ידי המדינה, אין את הסמכות החוקית לחתן או להתערב בגירושין.
בכדי לבצע את התהליך כולו יש לגשת למשרדי הרבנות ולמלא טופס בו אתם מודיעים על רצונכם להתגרש ולהגיש את הבקשה בכדי לקבל תור. לאחר הגשת הטופס, תהליך הכרוך באגרה של שלוש מאות שקלים (נכון לתאריך כתיבת שורות אלו), תקבלו תאריך בו עליכם להגיע מצוידים במיני טפסים בכדי לעבור טקס דתי לכל דבר, טקס בו תופרדו סופית על פי ההלכה ותהיו מותרים לנישואים חדשים. לפני טקס זה לא תוכלו להתחתן בשנית שכן, כפי שאתם יודעים. בהגישכם את הבקשה להינשא יש להוכיח כי אינכם נשואים, ואם הייתם נשואים עליכם להוכיח כי הינכם גרושים כדת וכדין על ידי הנפקה של אישור גירושין, מסמך אשר ניתן להפיק מיד בתום התהליך תמורת תשלום אגרה נוספת.
מה יש להביא לרבנות בכדי להתגרש?
שימו לב כי חובה עליכם לספק את כל מה שנדרשתם לו ברשימה הבאה, וכדאי אף לברר שנית מול הרבנות ביום בו תגישו את הבקשה הרשמית להתגרש בכדי לוודא כי לא נוסף או הוחסר דבר מה ברשימה. בכדי להתגרש יש להגיע מצוידים בכתובה שלכם מיום חתונתכם. בנוסף יש להגיע עם תעודת הזהות, ועם הוכחת התשלום, הקבלה כי מוכיחה כי שילמתם את האגרה על הטקס. בנוסף יש להצטייד במספר תמונות פספורט של כל אחד מבני הזוג. עליכם להגיע למקום עם עדים אשר יכולים להעיד, כל אחד מצידו, על שמו ושם אביו של כל אחד מבני הזוג. רבים מגיעים לרבנות עם הוריהם בכדי לעבור את התהליך, הטקס וההמתנה למסמכים, תהליך שיכול לקחת עד מספר שעות (בהתאם לכמות המתגרשים באותו היום).
ברגע שסיימתם את התהליך הדתי של הגירושין אתם מותרים בחתונה נוספת, אך מרגע זה ואילך לרוב מתחיל הסיבוב השני שכולל עורך דין גירושין ופנייה לבית משפט לענייני משפחה או לחילופין המשך התהליך בבית דין רבני – לפי רצונו של מי מבני הזוג המגיש את המסמכים ראשון. ישנו שוני רב בין שני בתי המשפט והלכי הרוח שונים למדי. ההיכלים השונים עוקבים אחרי סט חוקים שונה – חוקים אזרחיים מול חוקי התורה היהודית, ולכן יש לפנות לעו"ד אשר מתמחה בעניינים אלו בכדי שזה ידאג כי תגישו את המסמכים בבית המשפט אשר יטיב אתכם.