טיפול באלרגיה והמערכת החיסונית
על מנת להבין את הרעיון העומד מאחורי טיפול באלרגיה, יש להבין תחילה מהי המערכת החיסונית. בראש ובראשונה, זוהי מערכת פנימית בגוף אשר תפקידה להילחם בחדירתם של גופים זרים לגוף ובהפיכות פנימיות. חדירות חיצוניות עשויות להתרחש בצורת זיהומים של מגוון חיידקים גורמי מחלות. המורכבות של המערכת החיסונית מתחרה בזו של מערכת העצבים והינה חיונית ביותר לבריאות ולתחושת הרווחה הכללית.
הרגישות הפתולוגית, או האלרגיה, באה לידי ביטוי כאשר המערכת החיסונית מפיקה תגובת יתר לאובייקט זר ובלתי מזיק למראה הנקרא אלרגן. התסמינים אותם חווה האדם האלרגי, כדוגמת נזלת כרונית, פריחה בעור וכדומה, הינם למעשה התבטאות התגובה של המערכת החיסונית כנגד אותו אובייקט.
כמה מילים אודות הגורמים לאלרגיה
יש לא מעט חומרים, טבעיים ומלאכותיים, אשר יכולים לגרום לאלרגיה כדוגמת אגוזים, מאכלי ים, ביצים, חיסונים, חלב, אבקני פרחים, תוצרי חרקים (רעל של דבורים), תרופות (פניצילין), קרדית האבק ועוד. לא אחת נשאלת השאלה, מדוע אנשים מסויימים אלרגים לחומר מסויים וצריכים טיפול באלרגיה, בעוד אנשים אחרים לא. למרות שהידע לגבי אלרגיות והמערכת החיסונית באופן כללי הינו רחוק מלהיות מושלם, עובדה אחת, אשר אוששה באופן מוחלט לאורך השנים, היא כי אלרגיה יכולה להשתנות אצל כל אדם, למעט מקרים של אלרגיה ממקור גנטי.
הסוגים השונים של אלרגיה
סוג האלרגיה הנפוץ ביותר הינו נזלת אלרגית או קדחת השחת. התסמינים כוללים התעטשויות, שיעולים, גירוי חיבורי העיניים ונזלת. התבטאות נוספת המצריכה טיפול באלרגיה היא אסטמה, המאופיינת בקשיי נשימה. מאכלים מסויימים כפי שצויין קודם לכן, עשויים לגרום לתגובה אלרגית גם כן. אלרגיות לאוכל יכולות להתבטא בהקאות, שלשולים או בצורה חמורה של פריחה בגוף (התפרצויות אדומות ונפוחות על כל הגוף). חלק מהאלרגנים עמם באים במגע פיזי עשויים לגרום לאקזמה אלרגית.
דרכי טיפול באלרגיה
אבחון אלרגיה מתבצע באמצעות מגוון בדיקות אשר מטרתן לאבחן את האלרגן הספציפי הגורם לתגובה השלילית של הגוף. הודות לטכנולוגיה המתקדמת, כיום ישנם אמצעים מתקדמים לביצוע בדיקת אלרגיה פשוטה ובלתי חודרנית לרווחת המטופל. מבחינת אפשרויות טיפול באלרגיה, נפוץ מאוד השימוש בתרופות אנטי אלרגיות. עם זאת, הן מספקות הקלה על התסמינים בלבד ולא פתרון לבעיה.
בנוסף לתרופות, ישנה גישה טיפולית הנקראת אימונותרפיה, אשר סיפקה מידה רבה של הצלחה בטיפול באלרגיות. חסרונותיה הן קושי הביצוע, מחיר גבוה והיותה בשלב ניסיוני. לפיכך, הדרך הטובה ביותר לביצוע טיפול באלרגיה הוא מניעתה ולשם כך, להימנע ככל האפשר מהאלרגנים הידועים.