מרביתנו חווים פריחות בשלב כלשהו בחיינו ולרוב הפריחה תחלוף מאליה, ואולם ישנם מקרים אשר הפריחה מרמזת על סכנת חיים. הפריחה עשויה להיות מקומית או בכל הגוף, ובמידה והיא התפשטה הדבר מרמז על מחלה ויראלית או תגובה אלרגית. ישנן פריחות המתפשטות בהדרגתיות כתוצאה של חשיפה הדרגתית למוקד המגרה, ואחרות מופיעות בפתאומיות. היסטוריה משפחתית של אסטמה או אלרגיה מעלות את רמת הסיכון ללקות בפריחות. כמו כן לאנשים בעלי הנטייה לבלות זמן רב באזורי טבע עשויים אף הם ללקות בה.
פריחה בגוף: תסמינים
התסמינים העיקריים העשויים להופיע עם הפריחה בגוף הינם הופעת קשקשים באזור הפריחה, חום מקומי, יובש המלווה בגירודים בעור, יציאת נוזלים מאזור הפריחה, נגעים מוגלתיים, מוגבהים או שלפוחיות, שיעול קל וסדקים בעור. חשוב לציין כי פריחה בגוף אשר אינה מטופלת עשויה להוות קרקע פורייה לזיהומים. תסמינים נוספים העשויים להצביע על חולי חמור הינם: רגישויות חמורות למגע, חום, כאבי פרקים, פסים אדומים המתפשטים בגוף מאזור הפריחה, קוצר נשימה ותחושת מחנק בגרון המלווה בשיעול. פריחות אצל ילדים הם דבר נפוץ כמו תפרחת חיתולים או פריחה בקפלי עור לחים אצל תינוקות ובמרבית הזמן אינן מצריכות התייחסות משמעותית, ואולם במידה והפריחה אנה מגיבה לטיפול הרגיל, מתפשטת לאזורים נוספים בגוף, גירוד עז בלתי חולף, חום, קושי נשימה או צפצופים או שיעול כרוני, יש לפנות אל הרופא.
הסיבות הנפוצות לפריחה בגוף ודרכי האבחון
הסיבות להופעת הפריחה הן רבות ומגוונות. העיקריות שבהן הינן אלרגיות לבעלי חיים, תרופות שונות, מזון או חילופי עונות, זיהומים חיידקיים, זיהומים פטרייתיים, שפשפות, ועקיצות חרקים. כמו כן ישנן מחלות העשויות להביא אף הן לפריחה בגוף כמו אקנה, זאבת וגם פסוריאזיס. כשמתפרצת פריחה בגוף יש לבחון תחילה אם קיימת היסטוריה משפחתית של אלרגיה או אסטמה. ניתן לאתר את גורם לפריחה באמצעות מיקומה בגוף, גודלה, צורתה (שלפוחיות, הפרשות, קשקשים, העלמות בעת לחיצה על האזור הנגוע וכדומה). כמו כן יש לבדוק תסמינים נוספים כמו חום, כאבים, חשיפה למזונות, משחות, תכשירים חדשים, תרופות אזורי טבע או בעלי חיים. לאחר הבדיקה הגופנית עשוי הרופא להפנות את המטופל לבדיקת אלרגיה, בדיקות דם או ביופסיית העור.
דרכי הטיפול בפריחה
לאחר ממצאי הבדיקה יותאם הטיפול באלרגיה בהתאם לאבחנה. פריחות הנובעות ממחלות ויראליות חולפות מאליהן ללא הזדקקות לטיפול תרופתי בחלוף מספר ימים. יתכן כי בנסיבות הללו יינתנו תרופות ומשחות על מנת להקל בתחושת הגירוד. לעיתים עולה הצורך בתרופות המכילות סטרואידים, ופריחות זיהומיות באמצעות משחות או כדורים אנטיביוטיים. במידה והפריחה בגוף היא תוצר של פטריות, הפריחה תטופל באמצעות משחה אנטי פטרייתית. במידה והטיפול באמצעות משחות או כדורים אינו עוזר, יעלה אולי הצורך במתן כדורי סטרואידים על מנת להסיר את התסמינים בצורה אפקטיבית יותר. כמו כן יש להימנע מחשיפה לחומרים אלרגנים, על מנת למנוע התפרצות מחודשת של הפריחה.