נהוג לכנות את התסמונת "מחלת היאפים" משום שבטעות סברו שהיא אופיינית לצעירים בטווח הגילאים 20-40 מהמעמד הסוציו אקונומי בינוני גבוה, לאור הלחץ הנפשי בו הם שרויים במסגרת עבודתם. כיום מוכרת העובדה שזורה תסמונת בעלת מאפיינים ביולוגיים ונפשיים השזורים אלו באלו, חולים בה נשים וגברים כאחד והיא אינה פוסחת על שום חתך אוכלוסיה ללא קשר למצב סוציו אקונומי או גורם אחר.
תסמיני העייפות הכרונית וגורמיה
בנוסף לתסמינים הרגילים של עייפות כרונית המלווים בתשישות ועייפות אשר אינם חולפים גם לאחר שסופקו שעות השינה, קיימים תסמינים נוספים כמו בעיות שינה הכוללים נדודי שינה או הרדמות פתאומית, ריבוי כאבי ראש, כאבי פרקים ושרירים, בלוטות לימפה מוגדלות, אלרגיות, תנודות במשקל, ריכוז וזיכרון לקויים ותסמינים נפשיים כמו דיכאון. התסמינים הללו אינם אופייניים לעייפות כרונית בלבד, ולכן ישנו קושי באבחון התסמונת. הגורם הוודאי לתסמונת טרם נמצא אך חוקרים מעלים סברה כי נגיף ההרפס האנושי הוא הגורם המרכזי. כיוון נוסף בודק את הקשר בין רטרו- וירוסים להיווצרות התסמונת. הממצא עדיין אינו חד משמעי ואולם מחקרים הוכיחו מאשש קשר זה. ישנן תיאוריות נוספות אך כל הכיוונים עדיין נחקרים.
עייפות כרונית: אבחון דרכי טיפול
אבחון עייפות כרונית אינו משימה פשוטה מהסיבה שתסמיני המחלה משותפים לתסמינים של מחלות אחרות. עוד בטרם נקבעת האבחנה כי המטופל לוקה בתסמונת נבדקת האפשרות אם המטופל נחשף בעבר לוירוסים כדוגמת הוירוסים האחראיים למחלת הנשיקה, או רטרו וירוסים בהיסטוריה של המטופל באמצעות בדיקות דם. כמו כן ייבדקו תפקודי בכבד, ריאות ובדיקות שגרתיות נוספות כמו בדיקת רמת ההמוגלובין בדם על מנת לפסול את האפשרות של מחלות כמו אנמיה ותת פעילות של בלוטת המגן. במידה והבדיקות של תסמונת עייפות כרונית נמצאות תקינות, הטיפול בעייפות כרונית יהיה סימפטומטי בלבד על מנת להקל על התסמינים ולסייע לקיום אורח חיים שגרת ככול האפשר.
דרכי הטיפול ברפואה האלטרנטיבית
בניגוד לרפואה המערבית בה הטיפול בעייפות כרונית היא סימפטומטית בלבד, קיימים ברפואה האלטרנטיבית פתרונות רבים. הטיפול ההומיאופתי יחל בשיחה עם המטופל בניסיון להבין את מצוקותיו. לאחר הכרת הרקע של המטופל יותאם לו תפריט תזונתי והוא יקבל הדרכה העוסקת בשינוי דרך ההתבוננות על החיים, כמו גם שיטות אשר יעניקו לו כלים לשנות גישת חשיבה. בנוסף, קיים גם הטיפול הרפלקסולוגי המאפשר לגוף ליצור אנרגיה ולטפל במערכת החיסונית. הרפואה האלטרנטיבית משלבת מספר שיטות בהתאם למקור הבעיה ותסמיניה כמו פרחי באך וטווינה. מטרת הטיפולים הללו היא לעזור למטופל להעלות את רמת המערכת החיסונית שלו ולסייע לו למלא את המצברים מחדש. ראוי לציין כי כיום מוכרת הרפואה האלטרנטיבית כמסייעת במקרים בהם לרפואה המערבית עדיין לא נמצא מענה.