חפש מאמרים:
שלום אורח
26.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

כיצד נפתור דילמות ניהוליות בעסק משפחתי?

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים07/06/20121188 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

כשאנו משקיעים כסף מוטיבציה וזמן ובונים את העסק עליו חלמנו, אנו למעשה זוכים בעצמאות שלנו. עצמאות שמאפשרת לנו לומר: "זה העסק שלי!", וכאשר המשפחה מעורבת אז "זה העסק שלנו". העסק המשותף שנבנה מנגן לעיתים כמו נעימת ערב ענוגה ולעיתים שורק כמו סיר לחץ בטמפרטורה גבוהה.

בני המשפחה, שעובדים יחדיו באותו העסק, מערבים לרוב רגשות אשר עלולים להפריע בתהליך קבלת ההחלטות. התנגשויות עלולות להיווצר בשל זוויות ראייה שונות בקרב בני המשפחה. יש ששמים דגש על ההוצאות השוטפות ויש על הפעילות התפעולית, יש ששמים דגש על כח אדם או כאלה אשר מתייחסים רק למגמת המכירות. זוויות הראיה השונות יכולות לחיות בהרמוניה ולהוות סיעור מוחות פורה בעסק, אך מאידך יכולות לגרום לניסיון לרתום את האחרים לכיוון אחד בלבד.

תפקידו של מנהל העסק מורכב ולא פשוט. הוא למעשה מחויב להיות נאמן לפעילות העסקית השוטפת אך גם  לשמירת קשרים טובים עם בני המשפחה. ובכל זאת, במהלך עבודה תקין עולות סוגיות שמצריכות התייחסויות מיוחדות בעסק, כמו לדוגמא:

1. מה עושים כשכל אחד מושך לכיוונו?

לרוב נמצא בעסק משפחתי הורים שעובדים עם ילדיהם, אחים שעובדים יחד או אף אחיינים ודודיהם. פשוט? תלוי את מי שואלים. יש בכוחם של צמדים אלה להוכיח נאמנות ומסירות לעסק, תשומת לב והשקעה מרובה עד כדי איבוד הזמן הפרטי של כל אחד. אבל אלה גם יכולות להיות שותפויות בהם כל אחד מושך לכיוונו ורוצה שדעתו תנצח.

ניהול עסק כזה מאלץ את המחזיקים בעמדת הניהול להכיר את המימד הרגשי בו. ניהול ותהליך קבלת החלטות תוך שימת דגש כי יש אנשים שדעתם לא תתקבל ולכן ירגישו נפגעים. מומלץ להקשיב לכל הדעות שהוצגו, הרי סיעור מוחות, בסופו של דבר, מפתח את העסק ואת המשתתפים בדיון. מומלץ כי ההחלטה שתתקבל תהיה אובייקטיבית ככל האפשר ללא סממנים אישיים. כל החלטה שיש אחריה מימד אישי תגרום לתסכול בקרב חלק מבני המשפחה. ההחלטה צריכה להיות "קרה" ומנומקת כך שאם יפנו לקבלת הסבר יהיה בידי המנהל הסבר משכנע להחלטה.

2. מה אם גיסך זקוק לעבודה?

"יאיר זקוק לעבודה באופן נואש" רומזת לך אחותך ובעצם מבקשת שתקבלו לעסק. העסק נמצא במצב שאינו זקוק לעובד כרגע אך אתה מעוניין לעזור למשפחה. זהו אתגר ולחץ שמופעל על בעל עסק כאשר הוא מתבקש להעסיק קרוב משפחה, לעיתים חסר כישרון לעסקים או כל מיומנות שמתאימה לעסק, כאשר הסיבה היחידה היא שהוא חסר תעסוקה וגם...גיסך.

מה עושים? נסה לעזור לו למצוא עבודה במקומות אחרים ולצורך כך תשקיע מרץ וזמן, אולי באמצעות קשרים שיש לך, חברים, קולגות לעסק, ספקים לקוחות וכו'. המאמץ יוכיח שאתה רוצה לעזור אבל לאו דווקא בדרך שהם חשבו עליה אלא בדרך שלך. אך אם בכל זאת החלטת לקבלו לעסק אזי קבל את האתגר עם עיניים פתוחות כיוון שבמצב של כישלון יהיה קשה לפטר אותו.

במצב שכזה יש לטפח כישרון שקיים בו אשר בסופו יכול לתרום לעסק. לעיתים יהיה צורך לספק הכשרה מיוחדת או להקצות לו פרויקטים מיוחדים כדי להפחית את הקשר השלילי שעלול להיווצר עם העובדים האחרים. המפתח הוא להפוך אותו בזמן קצר יחסית לעובד מיומן, מוכשר ופרודוקטיבי לעסק.

3. תחלופת עובדים גבוהה שלא מאפשרת עבודה תקינה

אתגר משותף לעסק משפחתי הוא מניעת תחלופה גבוהה בקרב העובדים שאינם מבני המשפחה.

מדוע זה קורה? הסיבות לכך הן רבות ומחייבות התייחסות פרטנית לסוגיה זו אך אנו נדון כאן רק בשתיים מהן. לעיתים זה נובע מהתנהגותם של בני המשפחה שאינה הולמת התנהגות ניהולית. זה יבוא לידי ביטוי בהתלהמות, הרגשת זלזול בעובדים וחוסר אמפטיה כלפם. מה עושים? כדאי לשוחח עם המחליטים לעזוב ולהבין את הסיבה לעזיבתם. המידע שהם יספרו, לעיתים שלא במישרין, יכול לשפוך אור ולעזור. נסה להבין ולא להתווכח כיוון ששימוש נכון במידע יכול לגרום לשינוי דפוס התנהגות בעסק ובעטייה גם להפסקת התחלופה.

סיבה נוספת טמונה בעובדה כי ישנם עסקים משפחתיים שבהם רק בני המשפחה יכולים להחזיק בעמדות הניהול ולכן, עובדים יעזבו אם יבינו כי רק בני המשפחה מתקדמים במסלול הקידום ואילו הם נותרים במקום. את זאת ניתן לפתור כבר בתחילת הדרך, בעת ראיון העבודה, ע"י תיאום ציפיות לגבי מסלול הקידום האפשרי בתוך העסק וזאת כדי לא לפתח ציפיות שווא.

4. התנהגות לא הולמת של בן משפחה

עסק לעיתים מעסיק בן משפחה ש"עושה צרות", כזה שמתנהג בחוצפה, לא עומד בכללי התנהגות המקובלים בעסק, מזלזל בעובדים, ועושה בעסק כבשלו. בן משפחה שכזה מהווה קושי ניהולי מכיוון שלרוב יסתכלו העובדים האחרים על התנהגותו ועל יחסה ותגובתה של צוות הניהול במניעת התנהגותו. עצם התנהגותו תעמיד במבחן את צוות הניהול ולא דווקא אותו כבן אדם.

מה עושים? שיחות שיחות שיחות - חשוב לחזור ולהסביר את חשיבות הדוגמא שהוא משמש. את העובדה שמסתכלים עליו ובוחנים דרכו את התנהלותו העסקית של העסק ולכן לא רק הוא עומד במבחן אלא גם דרג הניהול. באם אין שיחות אלה עוזרות אזי יש לעודד לפתוח עסק משלו עם תמיכה מצד המשפחה או העברה לסניף אחר או לתפקיד אחר. זאת אומרת, אם לא הצלחת לשנות את התנהגותו אז שנה את מקום עבודתו.

לסיכום, עסק משפחתי הוא תערובת מעניינת של חום אהבה, אכפתיות ומוטיבציה אך גם של אגו, רצונות אישיים ועבר משותף. עם רגישות ואמפתיה למתרחש בעסק ניתן לנהלו להצלחה גדולה.

כותבת המאמר:

חדוה יוסף יעוץ לעסקים משפחתיים

נייד 054-9039990

אתר www.fbusiness-consulting.co.il

בלוג hedvayosef.blogspot.com

E-mail:hedvajosef@gmail.com

חונכת מטעם מט"י

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

חדוה

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת חדוה יוסף

מאת: חדוה יוסףעסקים - כללי06/07/14985 צפיות
אם יש משהו מרגיז ומתסכל יותר מכל הוא הצורך לקחת הלוואות אחרי שבכל התקופה עבדנו קשה, התאמצנו, מכרנו, אבל תכלס בשטח, בשורת הרווח והפסד, אין מזומנים וצריך לקחת הלוואה.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131852 צפיות
אנשים צעירים שואלים את עצמם האם להצטרף לעסק המשפחתי שבבעלות המשפחה או לבחור במקום עבודה אחר. העסק מציע בטחון כלכלי ופריבילגיות מחד אבל באותה מידה יכול לבלבל את זהותם, את הגדרת מקומם, לגבי מי שהם ומה שהם רוצים לעשות. במאמר זה אדון בנקודות מבט בנושא.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131831 צפיות
בעל עסק משפחתי ירצה להעביר את העסק שייסד ועמל להצלחתו לבני הדור הבא במשפחה, אך המציאות מוכיחה כי לא תמיד זהו הצעד הנבון לעשות. עסק משפחתי נתפס לרוב כמקור לגיבוש משפחתי וכמקור פרנסה לכל בני המשפחה אך במצבים מסוימים שווה לשקול את מכירתו.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131894 צפיות
מייסד של עסק משפחתי צריך להיות מודע למאפייני אישיותו, כדי להפחית את החיכוך עם דור ההמשך ולטובת הצלחת העסק. במאמר זה אציג את טיפוסי המייסדים האופיינים וכיצד אלו "תורמים" להעברת העסק לדור הבא.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים11/04/131933 צפיות
פער הדורות בעסקים בכלל ובעסקים משפחתיים בפרט מקשה על העבודה המשותפת ולעיתים מאיים לסוגרו. אז כיצד מגשרים על הפערים ומצליחים לעבוד יחד.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים11/04/131706 צפיות
עסק משפחתי מכיל בחובו שני אלמנטים חשובים בחייו של כל אדם: משפחה ופרנסה. לפני שמקימים עסק שכזה יחד כדאי לקחת בחשבון מספר שיקוליים הכרחיים לפני הביצוע.

מאת: חדוה יוסףניהול11/04/131389 צפיות
האם כל עסק צריך יועץ עסקי. לדעתי לא. אך בכל זאת ישנם מצבים בהם כדאי להכניס יועץ לעסק לפני שיהיה מאוחר מדי. השאלה – מתי כדאי לעשות זאת?

מאמרים נוספים בנושא עסקים משפחתיים

מאת: רועי כץעסקים משפחתיים16/12/182095 צפיות
סבא חיים וסבתא יונה לבית משפחת בדיחי עלו לארץ ישראל מתימן בשנת 1942 - לא במבצע מרבד הקסמים כפי שנהוג לחשוב. הם חיו בירושלים ולפרנסתם מכרו פלאפל בעגלת מזון. טיגנו את הפלאפל על פרימוס ותושבי ירושלים מספרים שהטעם עד היום נשאר בפה...

מאת: yoni romעסקים משפחתיים03/06/152403 צפיות
בתכלס, כל מה שנכתוב באתר, לא באמת ישנה. אתם תגלשו בו קצת, אולי תקראו קצת על המפרט הטכני,  אז אנחנו לא מסתמכים על זה. אנחנו מסתמכים על שירות טוב, ייעוץ מקצועי ומוצר איכותי. אתם מוזמנים לבוא אלינו לאולם התצוגה כדי לראות את דלתות כניסה מעוצבות ברמת גימור הטובה ביותר בשוק ולקבל ייעוץ מבחינתכם הוא לא מחייב, אבל אנחנו עומדים מאחוריו ב- 100%.

מאת: דביר דבירעסקים משפחתיים22/02/151697 צפיות
כל חובב דגי נוי יודע שאין להמעיט בביתם של דגיו. המיכל מאכלס דגים, אלמוגים וחסרי חוליות, ובניגוד לאלמנטים אחרים כמו פילטרים או חצץ שניתן להחליף במידת הצורך הוא נותר קבוע. האקווריום צריך לשרת בראש ובראשונה את דייריו, בעלי החיים הימיים. סוגים שונים של דגי נוי מצריכים תנאי אחזקה שונים, לכן יש להיוועץ באנשי מקצוע טרם קניית המוצר או הכנסת דגים אליו. כמו שכולנו כבר יודעים הוא מוצב לצד רהיטים אחרים בבית, לכן עליו להשתלב בעיצוב הקיים. בחירת בית לדגיכם שלא תואמים את עיצוב הבית או המשרד תיצור חוסר הרמוניה ותגרע מיופיים של דייריו. צוות נטפיש ישמח לסייע לכם בבחירת בית חלומות שמתאים לצורכיכם המדויקים, בין אם כנקודת מיקוד בחדר ובין אם כרהיט פונקציונאלי. צוות החנות מבצע התקנה, אחזקה ותיקון של המוצר במקרה הצורך, וישמח ללוות אתכם משלב הקונספט עד להשלמה סופית מוצלחת

מאת: חגי טחבשעסקים משפחתיים03/01/151769 צפיות
קידוחי קרקע המהווים חלק בלתי נפרד מענף הבנייה, וזאת למטרת יצירת והנחת יסודות למבני מגורים העתיד להיבנות, או לחילופין, לצרכי חיזוק מבנים ותשתיות. ברוב המקרים, עבודות הקידוח מיושמות על ידי חברות קידוח המתמחות בענף מקצועי זה, והן מיושמות בעזרת מכונות קידוח ייעודיות וציוד מכני הנדסי המותאם לסוג הקרקע ולתוואי השטח בו מתבצעת העבודה.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131852 צפיות
אנשים צעירים שואלים את עצמם האם להצטרף לעסק המשפחתי שבבעלות המשפחה או לבחור במקום עבודה אחר. העסק מציע בטחון כלכלי ופריבילגיות מחד אבל באותה מידה יכול לבלבל את זהותם, את הגדרת מקומם, לגבי מי שהם ומה שהם רוצים לעשות. במאמר זה אדון בנקודות מבט בנושא.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131831 צפיות
בעל עסק משפחתי ירצה להעביר את העסק שייסד ועמל להצלחתו לבני הדור הבא במשפחה, אך המציאות מוכיחה כי לא תמיד זהו הצעד הנבון לעשות. עסק משפחתי נתפס לרוב כמקור לגיבוש משפחתי וכמקור פרנסה לכל בני המשפחה אך במצבים מסוימים שווה לשקול את מכירתו.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131894 צפיות
מייסד של עסק משפחתי צריך להיות מודע למאפייני אישיותו, כדי להפחית את החיכוך עם דור ההמשך ולטובת הצלחת העסק. במאמר זה אציג את טיפוסי המייסדים האופיינים וכיצד אלו "תורמים" להעברת העסק לדור הבא.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica