עוסק מורשה הנה שיטת התאגדות לעניין מס ערך מוסף אשר מאפשרת למי שמעוניין לפעול בשוק העסקי להתאגד ולהפיק חשבוניות מס וכן לקזז הוצאות ומס בגין ההוצאות המשמשות אותו לצורך ניהול העסק. עוסק מורשה נדרש בדיווחים שוטפים ושנתיים לרשויות המס.
עוסק מורשה הנה הגדרה לצורכי מס ערך מוסף, ישנם בעיקרון שני סוגים של עוסקים מורשים, האחד מאוגד כעצמאי, והשני מאוגד באמצעות חברה שאף היא עוסק מורשה לעניין מס ערך מוסף. המשמעות של עוסק מורשה הנה שהוא מחויב להוציא חשבונית מס, בניגוד לעוסק פטור אשר אינו רשאי להוציא חשבונית מס. העוסק המורשה גם זכאי לקזז את מס הערך המוסף בגין ההוצאות ששמשו אותו לצורכי הפקת הכנסה בעסק שלו, בעוד שעצמאי אשר מאוגד כעוסק פטור איננו רשאי לקזז את המע"מ בעוד שהוא כן רשאי להפחית את ההוצאות שלו לצורך חישוב החיוב השנתי במס הכנסה.
עוסק מורשה נדרש לפתוח את התיק במע"מ, כלומר יש לגשת למשרדי מע"מ ושם יפתחו לכם תיק לאחר שיבררו פרטים על מהות העסק שלכם, ישנם בעלי עסקים אשר מתלבטים בין פתיחה של עוסק פטור לבין התאגדות באמצעות עוסק מורשה, כאשר היתרון של עוסק פטור הוא שהוא לא נדרש בתשלום מע"מ ולכן המחירים שהוא יכול לגבות מן הצרכן הסופי נמוכים יותר בגובה של המע"מ, אשר עומד בישראל על סך של 16%, המע"מ הנו מס המועבר ישירות לידי המדינה כאשר מבוצעת מכירה ואינו חלק מהרווח של העוסק.
כדי להיות עוסק פטור יש להיוותר עם מחזור הכנסות נמוך, מחזור אשר אינו עולה על 74 אלפי ש"ח כאשר סכום זה צפוי להתעדכן למעלה, לטובת העוסקים הפטורים. ישנם מי שחייבים להיות מאוגדים כעוסק מורשה, לדוגמה בעלי מקצועות חופשיים כמו מנהלי חשבונות, רואי חשבון, רופאים וכדומה, אלו נדרשים מהשקל הראשון להוציא חשבונית מס ולדווח על העסקאות שלהם כעוסק מורשה.
עוסק מורשה לאחר שפותח תיק במע"מ, נדרש לפתוח תיקים במס הכנסה ובביטוח הלאומי, שם נקבעות לו מקדמות, יש לשלם מקדמות הן לביטוח הלאומי והן למס הכנסה בהתאם לרווחים ולמחזור העסק השנתי שלכם, מס הכנסה וביטוח לאומי מעוניינים לקבל את חלקם ברווחים מהחודש הראשון ולא בסוף השנה בלבד ולכן נקבעות המקדמות כאמור כאחוזים מן ההכנסה כאשר בסוף השנה בדוח השנתי בודקים מה הסכום המדויק.
הדיווחים נעשים מדי חודש או חודשיים כתלות בסוג העוסק המורשה, בהיקף מכירותיו ועוד. רצוי להעזר ברואה חשבון הבקיא בתחום של עסקים קטנים ובינוניים על מנת להתנהל נכון הן בתחום של הנהלת החשבונות והן מול רשויות המס בנושא העוסק הפטור, רואה החשבון יכין עבורכם את הנהלת החשבונות וכן יערוך את הדיווחים החודשיים ואת הדוח השנתי, מדי שנה יש להכין דוח בו מדווחים על מקורות ההכנסה של העוסק המורשה מכלל הפעילות שלו, גם במידה והעוסק המורשה שכיר במקביל לעיסוקו כעוסק מורשה עליו לכלול את הכנסותיו כשכיר בדוח השנתי שלו.
שימו לב, רבים סבורים שאינם רשאים להיות עוסקים מורשים במקביל לעבודתם כשכירים, זה לא נכון, כל עוד אינכם חתומים בחוזה המגביל אתכם מעיסוק כלשהו באפשרותכם לעבוד כשכירים וגם לבצע במקביל פתיחת עסק.
משרד רואה חשבון הבקיא בתחום של פתיחת עסקים וניהול חשבונות יסייע לכם להתנהל נכון בשלבים הראשונים וכן במהלך השוטף.