נפגעי פוסט טראומה הם אנשים אשר חוו אירוע טראומטי, ואינם יכולים להשתקם בכוחות עצמם. הם אינם מסוגלים לתפקד כראוי ביום יום, לחזור לשגרה ולנהל חיים נורמליים. הם סובלים מחרדה מתמדת, מסיוטים, מקשיי שינה ומבעיות קשב וריכוז. למעשה, הם חווים כל הזמן את הטראומה מחדש. עבורם אנשים אלה נועד טיפול בפוסט טראומה, שמורכב ממספר שלבים בסיסיים.
השלב הראשון והמשמעותי ביותר הוא ההכרה של הסובל מהפרעה פוסט טראומטית בבעייה. ללא הכרה זאת, לא תהיה גם הסכמה לפנות לאנשי מקצוע, וללא הסכמה זו לא ניתן יהיה לקיים טיפול בפוסט טראומה יעיל. אנשים רבים מסרבים לפנות לטיפול נפשי מקצועי מחשש שייתפסו כחולי נפש בעיני הסובבים אותם וגם בעיני עצמם. בנוסף לכך, חלק מהאנשים מנסים נואשות להשכיח מעצמם את האירוע הטראומטי, ואילו פנייה לעזרה מקצועית משמעותה שחזור המקרה ועיבודו. לכן כה חשוב שסביבתו הקרובה של הסובל מהפרעה תגלה הבנה ותמיכה.
טיפול בפוסט טראומה יתחיל מיצירת אמון בין המטפל לבין המטופל, מתוך ההבנה שהמטופל התגבר על קושי רב ופנה לעזרה לאדם זר, מה שאף פעם לא קל. כל הזמן יעקוב המטפל אחר הדינאמיקה של הסימפטומים. במקרים מסוימים זה יכול להיות מספיק, תהליך הריפוי יתחיל ויתחזק עם הזמן ללא התערבות נוספת.
עם תחילת הטיפול, ימסור המטפל למטופל מידע מקיף אודות אופיה של ההפרעה ממנה סובל. המטפל יחליט מהו השלב שבו ניתן לגשת להתמודדות ישירה עם הכאב, לפעמים על ידי שחזורו, או על ידי הבנת המשמעויות הנוספות של האירוע. בשלבי הסיום של הטיפול יכין המטפל את המטופל למצב אפשרי שבו הסימפטומים של החרדה יחזרו, וידריך אותו כיצד להתמודד עם סימפטומים אלה.
כל טיפול בפוסט טראומה מתבסס על ההבנה שנפגעי פוסט טראומה שונים זה מזה. מגוון הסימפטומים של ההפרעה הוא עצום, הם מתבטאים בעוצמה שונה. כמו כן, אופיים של האנשים ושל האירועים הטראומטיים שחוו שונים גם הם. איבחון על ידי איש מקצוע נדרש לא רק לצורך קביעת או שלילת ההפרעה הפוסט טראומטית, אלא גם לצורך מיפוי הצרכים של הנפגע והתאמה של סוג הטיפול היעיל ביותר עבורו.
לסיכום, טיפול בפוסט טראומה הוא תהליך מורכב בפני עצמו, אך הפנייה עצמה לעזרה מקצועית היא צעד ענק קדימה. ההכרה בקיום הקושי וההבנה שנדרשת עזרה ותמיכה של אנשים אחרים הם השלב הראשון, המאפשר לבנות יחסים של אמון בין המטפל למטופל ולהתגבר על ההפרעה בכוחות משותפים.