פט-פד סינדרום, סנדרום כריות השומן בעקב כף הרגל מתאר פגיעה במרקם כריות שומן תחת העקב ב כף הרגל. תחת העקב קיימת ריקמה שומנית המהווה מגן לעצם הקלקנאוס \ עצם עקב כף הרגל ולמעשה מהווה את בולם הזעזועים הטיבעי של הגוף, מבנה שומני זה מסודר במבנה כוורתי של תאי שומן המופרדים על ידי רקמת חלבון דקה העשויה להפגע במקרים של טראומה , טראומה חוזרנית ( שימוש בהנעלה לא מתאימה , ריצה על משטחים קשים) או בשל ירידת איכות השומנן בגוף ( לדוגמא תהליכים ניוונים המאפיינים את הגיל השלישי), בעקבות פגיעה זו ב עקב כף הרגל עשוי להתרחש תהליך דלקתי של פגיעה במרקם הכוורתי,,וכניסת נוזלים ונפיחות פנימית של המרקם הכוורתי תחת עקב כף הרגל, נפיחות זו תביא לעליה ברגישות למגע תחת עקב כף הרגל רגישות העשויה לגרום לנחות, לרוב מפופסת אבחנת סינדרום הפד- השומני ומאובחן כ דורבן כף הרגל
מטרת המחקר בנושא דורבן כף הרגל: מציאת הבדלים קליניים בין דורבן כף הרגל\ דורבן העקב ובין ניוון של קופסיות השומן תחת עקב כף הרגל. שני הסינדרומים גם דורבן כף הרגל ובין סנדרום כריות השומן בעקב כף הרגל מהווים הגורמים השכיחים ביותר להופעת כאבים בעקב כף הרגל, לעיתים רבות מופיעים יחד במין שעטנז של סימפטומים וכאבים המקשים על זיהוי וודאי של טיב הבעיה בעקב כף הרגל. חשיבותו של מחקר זה ומחקרים דומים הוא האפשרות למפות את הסימפטומים המדוייקים של כל בעיה ובעיה, לאפשר אבחון קל יותר של בעיות כף הרגל וזיהוי מדוייק של ה דורבן כמו גם מתן הטיפול הרפואי המתאים לבעיה כפי שאובחנה ( טיפול לדורבן עשוי לכלול לדוגמא זריקות קורטיזון ל דורבן, דבר העשוי לפגוע בפד השומני)
שיטות ואמצעים: המחקר בוצע במרפאת כף רגל שיקומית של בית החולים Bundang Jesaeng לאורך החודשים ינואר עד ספטמבר 2008, המחקר פורסם בשנת 2010, השיטה היתה מחקר רטרוספקטיבי, אשר בו נאספו הרשומות הרפואיות של כ- 250 מטופלים הסובלים מכאבים רלוונטים, התיקים הרפואיים נותחו, ומסקנות הוסקו בהתאם לנתונים שנאספו.
מאפייני קבוצת הנחקרים במחקר: קבוצת הנחקרים כללה כ מאה וארבע עשר גברים וכמאה שלושים ושש נשים המהווים מאתיים וחמישים נחקרים, הגיל הממוצע של הנחקרים עמד על מעט פחות מארבעים וארבע שנים, המטופלים סבלו באופן ממוצע למעלה משלושה עשר חודשים מכאבים בכף הרגל האחורית \ תחת העקב.
תוצאות המחקר:
רק כחמישים ושלושה אחוז מהנחקרים אובחנו כסובלים מדורבן כף הרגל\ דורבן העקב וכחמש עשרה אחוז מהמטופלים נמצאו כסובלים מסינדרום כריות השמן תחת עקב כף הרגל, שאר המטופלים אובחנו כסובלים מסדרה מגוונת של בעיות כף הרגל אחורית אחרות. תוצאה זו מביאה אותנו להערכה כי ארעות סנדרום כריות השומן היא כשליש עד רבע מארעות דורבן כף הרגל, מספרים גבוהים בהרבה מכמות האבחנות הנהוגה בקליניקה הישראלית של אבחון סנדרום כריות השומן בעקב, סנדרום שכמעט ואינו קיים באבחנות האורטופדים בישראל.
מאפייני דורבן כף הרגל: כ88% דווחו על כאבים בצעד הראשון בשעות הבוקר, ועד תחילת ההליכה.
כ46% דיווחו על הקלה לאחר הליכת מה, הכאבים תחת הקב לרוב ירדו במהלך ההליכה.
כ 77% דיווחו על כאב חד צדדי כלומר רק ב כף רגל אחת סבלו מדורבן כף הרגל\ דורבן העקב.
ורוב המטופלים סבלו מהבעיה עד 6 חודשים מרגע הופעת כאבי ה דורבן.
המטופלים שאובחנו כסובלים מסינדרום כריות השומן בעקב תארו סימפטומים שונים:
סבלו מ כאבים בכף הרגל דוצדדים כלומר בשתי כפות הרגליים.
סבלו מכאבי לילה וכאב המחמיר לאורך עמידה ממושכת.
מטופלים שסבלו מסנדרום כריות השומן דיווחו על סוג סימפטומים : כאב78%,גירוי מקומי 8%,קור 5.4%, ותחושת שריפה 2%.
הכאב האופייני הופיע לאחר הליכה ממושכת 62%, כאבי לילה 13%, וכאב ים בעקב בזמן מנוחה 13%.
ה כאבים בכף הרגל לרוב הופיע ככאב דוצדדי 78%, ובקרב 61% מהמטופלים הכאב נמשך מעל 6 חודשים ובקרב 22% מהם הכאב נמשך מעל שנתיים.
מחקר זה נותן לנו תמונה נוחה יותר להבחין בין שתי האבחנות המאוד דומות דורבן כף הרגל\ דורבן העקב,וסנדרום כריות השומן תחת העקב, בכך מאפשר לנו המטפלים לבחור את הטיפול הפיזיקאלי המתאים, התרגילים המתאימים, ההדרכות המתאימות וכמובן ה מדרסים המתאימים.