המשפט האלמותי - "זה לא אתה, זה אני", מוכר לנו לרוב מתחום החיים הזוגיים. בחיים הזוגיים זהו אחד המשפטים שהכי קל לסיים אתם קשר, ולו בשל הסיבה שהם לא באמת מעלים קשיים אל מול השני. אתה בסדר גמור, הבעיה נמצאת רק אצלי. אולי בשל כך השימוש בו הוא כה שכיח. אנשים לא אוהבים להפיל אחריות על מישהו אחר, הם אוהבים להשאיר דברים נקיים, מבלי להזדקק להטיח את האמת בפרצוף. משום מה, בתחומים אחרים, לא נשמע לקיחת אחריות מסוג זה. האם שמעתם פעם על שיפוצניק שאומר לכם כי הוא לא מתאים לעשות לכם את הצביעה לבית או מוכר שאומר שהרכב שהוא מציע לכם לא בדיוק עונה לצרכים שלכם? בעיה זו מצביעה על חוסר מקצועיות. אך לא כל אנשי המקצוע נוהגים כך. אנשים העוסקים בטיפול פסיכולוגי או טיפול זוגי חייבים להציב את המראה הזאת לעיתים.
"זה לא אני, זה אתה" - לקיחת אחריות של הפסיכולוג
במובנים רבים, טיפול זוגי, או טיפול אצל פסיכולוג הם סוג של קשר זוגי. הם נדרשים לאמון, להדדיות, לאכפתיות והקשבה, ולמידה לא מבוטלת של פתיחות. דווקא בשל כך, אצל פסיכולוג מקצועי תשמעו לא פעם את המשפט - זה לא אני, זה אתה. חלק מהמקצועיות של פסיכולוג לילדים הוא הבנת נפש האדם לעומקה. מי שמבין את נפש האדם לעומקה יודע היטב כי לא תמיד קשרים מצליחים, כי חלק מהצלחה של תהליך קשור לכימיה בין השנים. לאינטראקציה שנוצרת בתוך הקשר.
פסיכולוג לילדים - התאמה מורכבת
להיות פסיכולוג לילדים מציב קושי יותר גדול מאשר פסיכולוג רגיל. מעבר ליכולת להיפתח, להקשיב ולנתח תהליכים, פסיכולוג לילדים מצריך את היכולת להעביר את כל העקרונות התיאורטיים להתאימם ולהסבירם לילד שתופס דברים בצורה שונה מאשר מבוגר. דווקא בשל כך, התאמת הטיפול, אופי הטיפול והתאמת המטפל לאופיו של הפונה, חשוב לא פעם הרבה יותר מאשר רמתו המקצועית של המטפל. מסיבה זו, אין זו חוויה נעימה כאשר ישנה חוסר אינטראקציה בין פסיכולוג לילדים, לילד המטופל. הבנה זו, יחד עם יכולת אבחנה מדוקדקת, מאפשרת לפסיכולוג לומר מראש באופן מפוקח, הן בטיפול בילדים או טיפול זוגי: זה לא אתה, זה אני. אני מבין היטב מתי אני יכול לומר לך שאני לא מתאים לך, ואין זה מוריד מן המקצועיות של פסיכולוג, אלא להיפך.
כנסו לקרוא מאמר גם על טיפול זוגי וכן על טיפול משפחתי.