בית אבות, המיועד לחולים תשושי נפש, מאוכלס ברובו מקשישים, הסובלים מדמנטיה. דמנטיה היא קבוצת מחלות, הגורמות לנזק מוחי קשה ובלתי הפיך ופוגעות ביכולת האדם לבצע פעילויות יומיומיות פשוטות. אלצהיימר (AD) היא הדמנטיה השכיחה ביותר בקרב קשישים ופגיעתה המוחית מתחילה באיזורים האחראיים על החשיבה, הזכרון והשפה, אך בסופו של דבר, היא מביאה לפגיעה כוללת, המחיבת טיפול סיעודי והשגחה מתמדת.
נכון להיום, אין בידי החוקרים מידע רב באשר לגורמי האלצהיימר או מחלות אחרות של תשושי נפש ולא נמצא כל מרפא. קצב המחלה ואופן פגיעתה אינם אחידים; זוהי מחלה איטית, המשתלטת בהדרגה על אישיותו וגופו של האדם, החל בכישוריו המנטליים והקוגניטיביים וכלה ביכולותיו המוטוריות.
מדוע תשושי נפש צריכים בית אבות?
בסוגית האישפוז, במסגרת בית אבות מיוחד, כדאי לטפל כבר בשלבים הראשונים של מחלת האלצהיימר ושל שאר מחלות הזיקנה. בשלב זה, מסוגל החולה עצמו להשתתף בקבלת ההחלטות ולהביע את רצונותיו לגביי העתיד. קצב התקדמות המחלה, אינו ניתן לחיזוי ואין דרך לצפות מתי הכשלים הקלים בזכרון, ביכולת הזיהוי, ההתמצאות או הדיבור יחמירו והקשיש יתחיל להוות מקור סכנה עבור עצמו אפילו בפעולות שגרתיות כבישול או טיול. מאחר והמחלה עלולה להפתיע בתוקפנותה, רצוי שגם המקורבים יספיקו להערך לשינויים הקרבים, מבחינה בירוקרטית ורגשית, כך שהחולה יקבל את הטיפול לו הוא זקוק ללא שהיות ועיכובים.
אופי המחלה, מחייב תשושי נפש בהשגחה צמודה, גם במידה ולא נדרש להם טיפול סיעודי. בית אבות, המתמחה בטיפול בקשישים תשושי נפש ערוך לטפל בכל תרחיש ולהגן על המטופל מפני הסכנות, האורבות לו בכל פינה. מאחר ומרבית גורמי הסיכון נמצאים בסביבה הביתית הקרובה, קשה מאד לבני משפחה או מטפלים יחידניים לאבטח את הקשיש בצורה מלאה, באופן בו הדבר נעשה במסגרת בית אבות עבור תשושי נפש, בו צוותים מקצועיים שונים אמונים על המשימה.
קרובי משפחה אוהבים, המעוניינים להשאיר את החולה הדמנטי בהשגחה פרטית מחוץ למסגרת בית אבות יעודי עבור תשושי נפש, אינם מודעים כנראה למלוא היקפה וחומרתה של המחלה. קשה להפנים את העובדה, כי אדם מאבד בהדרגה את מרבית מרכיבי אישיותו המוכרת. בשלב מסוים, מפסיק החולה לזהות את סביבתו הפיזית והאנושית וטיפול מסור ומקצועי במסגרת בית אבות, בפרט אם נדרש טיפול סיעודי מלא או חלקי, מספק לו תחושת נוחות ובטחון. בנוסף, טובת הקשיש, התלוי בבני משפחה, מושפעת באופן מהותי ממצבם המנטלי של המטפלים, ואין להתעלם מהעובדה, כי טיפול בקרוב דמנטי, עלול להביא לשחיקה מואצת, אף אם טיפול סיעודי, אינו נדרש עדיין.
כיצד עוזר בית אבות לחולים תשושי נפש?
מעבר לנזק המוחי, הנגרם לחולי הדמנטיה, מופיעים לרוב תסמינים משניים רובם נפשיים-התנהגותיים כגון חוסר שינה, אגרסיה, עצבנות, דכאון וחרדה. בית אבות, הערוך לטפל בחולים תשושי נפש מספק לא רק השגחה מלאה, טיפול סיעודי ותנאי חיים נוחים, אלא אף מנהל מערכת פעילויות וגירויים, המותאמים לצרכי המטופלים כמו תרפיה במוסיקה, ריפוי בעיסוק וכו' וכן טיפול רפואי ממוקד לתסמינים.
טיפול בתסמינים, הפעלות מיוחדות, טיפול סיעודי ואולי בעיקר, קבלה מוחלטת של המציאות הנוכחית בה מצוי החולה, מקלים באופן מהותי את המתח בו שרוי האדם ומספקים לו מעט שלווה, שבתורה מאפשרת טיפול איכותי ויעיל יותר.
סיכום
מקורבים של חולים דמנטיים ובפרט חולי אלצהיימר, מתקשים לעיתים לעכל את העובדה, כי אישפוז במסגרת בית אבות ייעודי עבור תשושי נפש הוא הסיוע הטוב ביותר, שהם יכולים להעניק לו. מוסד המספק טיפול רפואי ונפשי, טיפול סיעודי, השגחה צמודה שפע גירויים ותנאי חיים נוחים במיוחד, מאפשר לחולה למצוא מעט שלווה, הנאה ובטחון, בתוך המציאות החדשה שנכפתה עליו.