בחירת גריל גז התבררה כמלאכה לא פשוטה. במאמר זה ננסה לסייע לך במלאכה זו.
עצמת חימום
ככל שעוצמת החימום של הגריל גבוהה יותר, כך ניתן לבחור את העוצמה המדויקת המתאימה לכל מלאכת בישול אותה מעוניינים לבצע. גריל גז בעל עוצמת חימום נמוכה מדי יכול ליצור תוצאות מאכזבות כאשר מעוניינים לחרוך את הבשר בכדי לאטום את המיצים שלו בפנים לפני הבישול על החום הנמוך יותר.
היחידות בהן נמדדת עוצמת החימום הינן BTU, וכאשר בוחרים גריל גז כדאי לבחור גריל בעל עוצמה של 50,000 BTU לפחות, אך מצד שני עוצמת החום צריכה להיות פרופורציונאלית לגודל משטח הצליה. ניתן לבצע חישוב כך שעל כל 1 סמ"ר של שטח צלייה הגריל יפיק BTU 18 בקירוב. לדוגמא, בגריל בעל שטח צלייה של 48X64 ס"מ: BTU 56,000 = 18x64x48
משטח צליה
גודל משטח הצלייה הוא אחד הפרמטרים שהיו חשובים עבורי, מאחר וכאשר ממנגלים עבור צבא של ילדים רעבים, כדאי שהגריל יאפשר צלייה בו זמנית של כמות גדולה של בשר. מספר רב יותר של מבערים יאפשר לך שליטה טובה יותר על הטמפרטורה לרוחב משטח הצלייה, כך שבצד אחד ניתן יהיה לחמם לחום גבוה (לסגירת הבשר) ובצד השני לחום נמוך (לבישול טוב בפנים).
רשת קומה נוספת (רשת רחוקה מאש המבערים) תאפשר לכם לשמור על הבשר אותו כבר צליתם, או להפשיר פיתות ובשר לפני הצליה בטמפרטורה נמוכה יותר.
לעיתים ניתן לרכוש משטח יציקת ברזל אטום האוגר חום רב (פלנצ'ה) המחליף חלק מהרשת, ועליו ניתן לטגן לדוגמא מעורב ירושלמי, המבורגרים בצל מטוגן ומוקפצים.
רשת צליה
רשת צליה צריכה להיות עשויה מחומר עמיד, כגון נירוסטה או יציקת ברזל בכדי שתעמוד בפגעי הסכינים / מזלגות / מברשות איתם היא תבוא במגע במהלך העבודה. בנוסף, על הרשת להיות עבה בכדי לסייע לפיזור מיטבי של החום. על מנת להקל על ניקוי הרשת כדאי שהיא תהיה מצופה בחומר מונע הידבקות. כיום ניתן לרכוש גרילי גז עם רשת מצופה פורצלן, שהוא לטעמי הציפוי הטוב ביותר.
מפזרי להבה
כאשר הלהבה חשופה מתחת לבשר, השומן המטפטף מן הבשר סותם את חורי הזרימה של הגז במבערים, יוצר פרצי אש כאשר הוא נשרף, ופוגע בהליך הבישול. בכדי להגן על צינורות הגז מגיעים כיום גרילי גז רבים עם מפזרי להבה, שהם בעצם מעין לוחות מתכת המונחים מעל המבערים ויוצרים מעליה מעין גג קטן. יתרון גדול נוסף של מפזרי הלהבה הוא שהם מתחממים מאד ומפזרים את החום בצורה אחידה הרבה יותר. מפזרי הלהבה גורמים גם לכך שהשומן שמטפטף על מפזר הלהבה מתאדה ומחזיר את הריח לבשר.
בעבר מקובל היה לשים אבני לבה בתוך הגריל לצורך פיזור החום, אך פתרון זה הוא מיושן ואינו טוב כמו מפזרי הלהבה המודרניים.
כיריים (מבער צד)
ניתן למצוא מספר דגמים של גריל גז הכוללים כירה קטנה נוספת, דומה לכירת גז במטבח הביתי, לצד הגריל עצמו לצורך בישול בסיר. בתחילה חשבתי שמדובר ברעיון נפלא, כאשר ניתן לבשל את הרוטב במקביל להכנת הבשר, או לטגן צ'יפס, אך בפועל לא מצאתי את עצמי עד היום משתמש בכיריים אלו, ולכן יתכן כי רוב הממנגלים לא ימצאו שימוש רב עבורן.
מד חום
אחד הדברים שהתבררו לי במהירות הוא שמד חום הוא דבר מאד חשוב, מאחר והוא מאפשר לממנגל לדעת מה הטמפרטורה מתחת למכסה מבלי לפתוח אותו, וכך להגביר או להנמיך את האש בהתאם לטמפרטורה הרצויה.
נוחות
על מנת לשפר את נוחות השימוש בגריל שלך כדאי לוודא כי יש לו גלגלים גדולים ונוחים (רצוי ארבעה גלגלים) המאפשרים הסעה של הגריל ממקום למקום. לא תמיד המקום בו תאחסנו את הגריל יהיה המקום בו תשתמשו בו! בנוסף, כדאי לוודא כי הגריל שלכם מגיע עם הצתה חשמלית, כך שלא תצטרכו להתעסק עם גפרורים וגז... תאורת לילה יכולה להקל מאד על הבישול בחושך, וקיימים מספר דגמים המגיעים עם תאורת לילה מובנית. והדבר האחרון - כיסוי טוב. כדאי לוודא כי הגריל שלכם מגיע אם כיסוי איכותי המתאים לו בדיוק, מאחר ולעיתים קרובות הוא נשאר במרפסת וסופג את פגעי מזג האוויר (לא רק גשם - גם שמש!). יש לבחון את יציבות הגריל על ידי נענוענו, ואת יכולת המדפים לשאת משקל.
גריל גז חשוב לקנות מחברה מוכרת וידועה בעלת תו תקן ושירות ואחריות ברמה גבוהה החברות המובילות כיום בארץ הם: גריל גז אמגזית | גריל גז קולמן | גריל גז אמישראגז | גריל גז SCAB