חפש מאמרים:
שלום אורח
27.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

על ניהול משותף בעסק משפחתי

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים15/02/20121231 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

אחת הדילמות העיקריות בעת הקמת עסק משפחתי או העברתו לדור ההמשך קשורה בשאלה: "אז מי ינהל את העסק, אני או אתה? או...אולי אנחנו?".

רבות נחקר ודובר על דמות המנהל בחברה הסובבת אותנו. התבנית השכיחה היא זו שבה קיימת דמות ניהולית וקבוצת אנשים אותם צריך לנהל ולהוביל. המודל קיים בעולם העסקים, בניהול מדינות, במסגרת החינוכית ובעצם בכל תבנית שבה נמצאים אנשים שאותם יש לנהל. אם בעסקים משפחתיים עסקינן הרי שעסק משפחתי הוא עסק שמשלב בין העולם העסקי לבין המשפחה. בין עולם בו יש צורך בניהול קבוצת עובדים לבין קבוצה חברתית אשר לרוב קשורה בקשר דם ומונעת ע"י יחסי קרבה. אנו פוגשים  עסקים אלו אשר מנוהלים לפי "הפורמט" הרגיל אבל גם כאלו שאינם לפי הצורה הסטנדרטית, אלא כאלה שבחרו בניהול משותף. הסיבות נובעות בין היתר מהימנעות בבחירת מועמד אחד מוביל לעסק אך גם כאלו שלדעתם זו הדרך הטובה לנהל את העסק.

דוגמאות לניהול משותף נמצא בין היתר ע"י ניהול משותף של שני בני זוג, אחים, גיסים, או כל צירוף של לפחות שני בני משפחה יחד באותו העסק. בנוסף, כדי שהשיתוף יצליח ויניב פירות מומלץ כי יתקיימו לכך תנאים בסיסיים מוקדמים, כמו לדוגמא:

· ידיעה ברורה לכל מי שקשור ועובד עם עסק זה, בין אם לקוחות, ספקים, עובדים, כי בפועל אין ניהול יחידני בעסק אלא ניהול משותף. ברגע שלא קיימת הנחה סמויה למנהל אחד בפועל אזי אחריות העסק מתחלקת בצורה שווה והגיונית בין הנושאים בדבר. כאשר קיימת הנחה סמויה כי פלוני מנהל את העסק, יפנו רק אליו בעת קושי ומרכז הכובד יעבור אליו. זוהי דרך טובה לפתרון בעיות בטווח הקצר ומקור לבעיות תסכולים וקונפליקטים בטווח הארוך.

· מערכת היחסים בין המנהלים את העסק נטולת יריבות או קנאה. הללו מכירים האחד את השני ומסתדרים ברמה היומיומית. קיימת הערכה והכרת תודה בינם לגבי התרומה האישית והמקצועית לעסק.

· למרות שמדובר בבני משפחה וקיים קושי לעגן קשרים בהסכמים הרי שעדיף להגיע להסכם לגבי שתוף פעולה בין השותפים בניהול. ההסכם עבודה זה יתאר מצבים של רכישות שונות, מכירת העסק, קליטת עובדים, תהליך קבלת החלטות, פיטורין, חלוקת רווחים וכו'.

בעולם העסקי מוצאים אנו מספר אפשרויות לניהול משותף. אין ספק שבחירה באפשרות מסוימת היא פועל יוצא של מספר פקטורים המשפיעים על בחירה זו ומודל ניהולי משותף יכול להיות סיפור הצלחה בעסק אחד וכשלון צורב באחר.

אם כן, מהן האפשרויות לנהל עסק במשותף:

· ניהול ברוטציה. בצורת ניהול זה יקבע זמן ניהול לכל אחד מבני המשפחה לנהל את העסק המשפחתי, למשל: פרק זמן של שלוש שנים לכל בן משפחה. לאחר פרק זמן זה מתחלפים בתפקידים והשני שכעת אינו מנהל תופס את תפקידו של קודמו. מומלץ ורצוי כי החלטת ניהול ברוטציה תהיה מעוגנת בהסכם ותכלול הגבלות ושיתופי פעולה בין הנוגעים בדבר.

· קבוצת ניהול – בני המשפחה מנהלים את העסק כאשר כל אחד מבני המשפחה נושא תפקיד מרכזי בעסק ומתמחה בתחום מסוים ויחד מנהלים את העסק. ניתן למצוא דוגמאות רבות של עסקים משפחתיים בהם בני המשפחה מנהלים יחד את העסק כבר שנים רבות. כל אחד מבני המשפחה נושא בתפקיד מסוים וההחלטות מתקבלות במשותף.

· מנהל חיצוני. זוהי צורת ניהול בה מנהל חיצוני מביא לידי ביטוי את החלטות בני המשפחה בעסק. במקרה זה בני המשפחה אינם מנהלים בפועל אבל ההחלטות נעשות במשותף.

אין ספק שאלו שבוחרים בדרך ניהול זו מוצאים בה יתרונות מספר, אחרת לא היתה דרך זו מחזיקה מעמד לאורך זמן.

אם נתבונן מהצד נראה שישנם יתרונות רבים לצורת ניהול משותף. לדוגמא: לנהל עסק זה אתגר מורכב וקשה בעולמנו העסקי. פקטורים רבים משפיעים על הצלחת העסק כמו מיומנות, מימון, קבלת כישלונות כחלק מהתהליך, קשיים עם עובדים וכן עם לקוחות וספקים ועוד. כל אלו עלולים עם הזמן גם להביא לשחיקתו של המנהל. כאשר עובדים ומנהלים ביחד עסק משותף אזי הללו יכולים לעודד ולעזור האחד לשני בתקופות של שפל. בנוסף, אנו דומים אחד לשני אך גם שונים. השוני בין בני האדם הוא זה אשר מפרה את החברה ומקדמת אותנו. כאשר שני אנשים מנהלים עסק יחד, הם יכולים להוות כר של שונות שתביא בסופו של דבר תרומה רבה להתפתחות העסק.

במצבים בהם בני משפחה מחליטים לנהל יחד את העסק אזי רצוי שישמרו על כללים מסוימים אשר ימנעו סכסוכים עתידיים אותם יהיה קשה מאוד לאחר מכן לפתור. היסוד הבסיסי לשיתוף פעולה שכזה הוא אמון. אמון בפעולות, אמון כלכלי ואמון בהגינות ובמקצועיות. ללא אמון בסיסי אי אפשר להתקדם כיוון שכל הזמן תהיה חשדנות וחוסר אמונה כי אכן הדברים נעשים בצורה שהולמת את העסק ומקדמת אותו. בנוסף, יש להחליט כיצד יתקבלו החלטות. מומלץ להחליט ולקבוע כיצד יתקבלו החלטות בצורת ניהול שכזו. והעיקר - תקשורת פתוחה כזו שמאפשרת לדבר על הדברים ולא להימנע להגיד. איך משיגים זאת? בין היתר על ידי ישיבות שבועיות וכן בילויים משותפים אחרי שעות העבודה.

אחת הדוגמאות השכיחות בסוג ניהול זה הוא ניהול של אחים. בדר"כ צורה זו היא בחירה של דור ההמשך של העסק המשפחתי לנהל כך את העסק אחרי דור המייסדים. אחים היא מערכת היחסים הארוכה ביותר שיש לנו עם בני אדם בעולם הזה. כאשר עסק משפחתי מורכב משני אחים לרוב נמצא את האח הבכור יותר כאחראי,  כיותר חרד מדברים חדשים ואת הצעיר כאוהב לקחת סיכונים ולא פוחד לנסות דברים חדשים, מקומות בהם הבכור לא העז לנסות. כיצד נגרום לכך לעבוד? מכיוון שצפויים קונפליקטים כאשר שני אחים בוגרים עובדים יחד חשוב ללמוד לנהל קונפליקטים אלו, חשוב ללמוד להלחם על המקום והדעה שלך בצורה הוגנת ולא דורסנית אך יחד עם זאת לתת מקום של כבוד לדעתו של האח.

לסיכום, ניהול משותף אינו יכול להצליח כאשר הוא נקבע כברירת מחדל אלא כהחלטה מתוך ידיעה שזו הדרך לנהלו טוב יותר. תחת תנאים מסוימים זה בהחלט יכול להיות סיפור הצלחה כי במצבים מסוימים  1+1 הם הרבה יותר משתיים. בהצלחה.

כותבת המאמר:

חדוה יוסף יעוץ לעסקים משפחתיים

נייד 054-9039990

אתר www.fbusiness-consulting.co.il

בלוג hedvayosef.blogspot.com

E-mail:hedvajosef@gmail.com

חונכת מטעם מט"י

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

חדוה

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת חדוה יוסף

מאת: חדוה יוסףעסקים - כללי06/07/14985 צפיות
אם יש משהו מרגיז ומתסכל יותר מכל הוא הצורך לקחת הלוואות אחרי שבכל התקופה עבדנו קשה, התאמצנו, מכרנו, אבל תכלס בשטח, בשורת הרווח והפסד, אין מזומנים וצריך לקחת הלוואה.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131852 צפיות
אנשים צעירים שואלים את עצמם האם להצטרף לעסק המשפחתי שבבעלות המשפחה או לבחור במקום עבודה אחר. העסק מציע בטחון כלכלי ופריבילגיות מחד אבל באותה מידה יכול לבלבל את זהותם, את הגדרת מקומם, לגבי מי שהם ומה שהם רוצים לעשות. במאמר זה אדון בנקודות מבט בנושא.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131831 צפיות
בעל עסק משפחתי ירצה להעביר את העסק שייסד ועמל להצלחתו לבני הדור הבא במשפחה, אך המציאות מוכיחה כי לא תמיד זהו הצעד הנבון לעשות. עסק משפחתי נתפס לרוב כמקור לגיבוש משפחתי וכמקור פרנסה לכל בני המשפחה אך במצבים מסוימים שווה לשקול את מכירתו.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131894 צפיות
מייסד של עסק משפחתי צריך להיות מודע למאפייני אישיותו, כדי להפחית את החיכוך עם דור ההמשך ולטובת הצלחת העסק. במאמר זה אציג את טיפוסי המייסדים האופיינים וכיצד אלו "תורמים" להעברת העסק לדור הבא.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים11/04/131933 צפיות
פער הדורות בעסקים בכלל ובעסקים משפחתיים בפרט מקשה על העבודה המשותפת ולעיתים מאיים לסוגרו. אז כיצד מגשרים על הפערים ומצליחים לעבוד יחד.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים11/04/131706 צפיות
עסק משפחתי מכיל בחובו שני אלמנטים חשובים בחייו של כל אדם: משפחה ופרנסה. לפני שמקימים עסק שכזה יחד כדאי לקחת בחשבון מספר שיקוליים הכרחיים לפני הביצוע.

מאת: חדוה יוסףניהול11/04/131389 צפיות
האם כל עסק צריך יועץ עסקי. לדעתי לא. אך בכל זאת ישנם מצבים בהם כדאי להכניס יועץ לעסק לפני שיהיה מאוחר מדי. השאלה – מתי כדאי לעשות זאת?

מאמרים נוספים בנושא עסקים משפחתיים

מאת: רועי כץעסקים משפחתיים16/12/182095 צפיות
סבא חיים וסבתא יונה לבית משפחת בדיחי עלו לארץ ישראל מתימן בשנת 1942 - לא במבצע מרבד הקסמים כפי שנהוג לחשוב. הם חיו בירושלים ולפרנסתם מכרו פלאפל בעגלת מזון. טיגנו את הפלאפל על פרימוס ותושבי ירושלים מספרים שהטעם עד היום נשאר בפה...

מאת: yoni romעסקים משפחתיים03/06/152403 צפיות
בתכלס, כל מה שנכתוב באתר, לא באמת ישנה. אתם תגלשו בו קצת, אולי תקראו קצת על המפרט הטכני,  אז אנחנו לא מסתמכים על זה. אנחנו מסתמכים על שירות טוב, ייעוץ מקצועי ומוצר איכותי. אתם מוזמנים לבוא אלינו לאולם התצוגה כדי לראות את דלתות כניסה מעוצבות ברמת גימור הטובה ביותר בשוק ולקבל ייעוץ מבחינתכם הוא לא מחייב, אבל אנחנו עומדים מאחוריו ב- 100%.

מאת: דביר דבירעסקים משפחתיים22/02/151697 צפיות
כל חובב דגי נוי יודע שאין להמעיט בביתם של דגיו. המיכל מאכלס דגים, אלמוגים וחסרי חוליות, ובניגוד לאלמנטים אחרים כמו פילטרים או חצץ שניתן להחליף במידת הצורך הוא נותר קבוע. האקווריום צריך לשרת בראש ובראשונה את דייריו, בעלי החיים הימיים. סוגים שונים של דגי נוי מצריכים תנאי אחזקה שונים, לכן יש להיוועץ באנשי מקצוע טרם קניית המוצר או הכנסת דגים אליו. כמו שכולנו כבר יודעים הוא מוצב לצד רהיטים אחרים בבית, לכן עליו להשתלב בעיצוב הקיים. בחירת בית לדגיכם שלא תואמים את עיצוב הבית או המשרד תיצור חוסר הרמוניה ותגרע מיופיים של דייריו. צוות נטפיש ישמח לסייע לכם בבחירת בית חלומות שמתאים לצורכיכם המדויקים, בין אם כנקודת מיקוד בחדר ובין אם כרהיט פונקציונאלי. צוות החנות מבצע התקנה, אחזקה ותיקון של המוצר במקרה הצורך, וישמח ללוות אתכם משלב הקונספט עד להשלמה סופית מוצלחת

מאת: חגי טחבשעסקים משפחתיים03/01/151769 צפיות
קידוחי קרקע המהווים חלק בלתי נפרד מענף הבנייה, וזאת למטרת יצירת והנחת יסודות למבני מגורים העתיד להיבנות, או לחילופין, לצרכי חיזוק מבנים ותשתיות. ברוב המקרים, עבודות הקידוח מיושמות על ידי חברות קידוח המתמחות בענף מקצועי זה, והן מיושמות בעזרת מכונות קידוח ייעודיות וציוד מכני הנדסי המותאם לסוג הקרקע ולתוואי השטח בו מתבצעת העבודה.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131852 צפיות
אנשים צעירים שואלים את עצמם האם להצטרף לעסק המשפחתי שבבעלות המשפחה או לבחור במקום עבודה אחר. העסק מציע בטחון כלכלי ופריבילגיות מחד אבל באותה מידה יכול לבלבל את זהותם, את הגדרת מקומם, לגבי מי שהם ומה שהם רוצים לעשות. במאמר זה אדון בנקודות מבט בנושא.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131831 צפיות
בעל עסק משפחתי ירצה להעביר את העסק שייסד ועמל להצלחתו לבני הדור הבא במשפחה, אך המציאות מוכיחה כי לא תמיד זהו הצעד הנבון לעשות. עסק משפחתי נתפס לרוב כמקור לגיבוש משפחתי וכמקור פרנסה לכל בני המשפחה אך במצבים מסוימים שווה לשקול את מכירתו.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131894 צפיות
מייסד של עסק משפחתי צריך להיות מודע למאפייני אישיותו, כדי להפחית את החיכוך עם דור ההמשך ולטובת הצלחת העסק. במאמר זה אציג את טיפוסי המייסדים האופיינים וכיצד אלו "תורמים" להעברת העסק לדור הבא.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica