הבדיחה הידועה על כך שחצי מהמדינה נמצאת באוברדראפט אולי עוזרת להקל את התחושה על כך שהמצב בבנק לא מזהיר, אך היא לא עוזרת לנו לקנות במכולת. מצב זה הינו תקין לכאורה, ודי מקובל בהתנהלות השוטפת של משקי הבית באקלים הכלכלי של מדינת ישראל. אך ישנם מקרים שהחובות שלהם אינם רק האוברדראפט בבנק, אלא הגיעו אף למצב של פשיטת רגל.
מי שם? הוצאה לפועל
אדם שירד מנכסיו, ואינו יכול לפרוע את חובותיו, מגיע לאחד מן המצבים הקשים והלא נעימים שניתן להיתקל בהם – גביית חובות כחלק מהליך של הוצאה לפועל. הליך הוצאה לפועל כולל התערבות של בית משפט ושליחת הזרוע הביצועית של אגף החובות של מדינת ישראל. דמיינו לעצמכם סיטואציה ובה דופקים על דלתכם, ואתם בתום לב שואלים 'מי שם?'. התשובה המתקבלת אינה נעימה ומאד מרתיעה: הוצאה לפועל. אף אחד מאיתנו אינו שש להיות בסיטואציה כזו, בלשון המעטה.
הסדרי תשלום בהוצאה לפועל
תסריט האימים שאנו מכירים בו בלילה אחד נכנסים אנשים לביתך, לוקחים את כל רכושך בשל חובותיך ומשאירים אותך חסר כל, איננו ברירת המחדל בתהליך הוצאה לפועל. במקרים רבים, מנסים אנשי הוצאה לפועל להגיע להסדרי תשלום תוך ליווי משפטי ומקצועי צמוד. בהסדר מעין זה מוסכם בין הצדדים על הליך פריעת חובות, והנושים מסכימים להסדר זה. בהסדר מעין זה פורסים את החוב למספר תשלומים המוסכם על הצדדים, על פי יכולותיו של החייב.
הוצאה לפועל – שני צדדים למטבע
הצד האחר של הוצאה לפועל, שאותו רובנו מכירים לפחות מן הפרסומות באמצעי התקשורת, הוא מחסני ההוצאה לפועל. במחסנים אלו נמצאים אותם חפצים שאנשי הוצאה לפועל עיקלו בתמורה לחובות בלתי פרועים. במקומות אלו ניתן לרכוש לא פעם מוצרים מגוונים, כגון רהיטים, מוצרי חשמל ואלקטרוניקה, ספרים, חפצי ערך ולעיתים אף כלי רכב, במחירים זולים ובמקרים מסוימים – מחירים מצחיקים. המחשבה על כך שחפצים אלו המוצעים למכירה במחיר הנמוך משווים האמיתי מרתיעה רבים מלקנות אותם, אך אותם המרהיבים עוז בנפשם ומצליחים להתגבר על מחסום פסיכולוגי זה, זוכים לתמורה נאה לכספם.