אם החלטתם שאתם מעוניינים לאכול במסעדה אסייתית, אז רצוי שתאכלו אוכל יפני או סיני אמיתי. האוכל המוכר פה בארץ הוא אוכל מהיר, שאיננו מאפיין את המטבח האותנטי. איך תדעו מה זה מבטח יפני? הנה לפניכם כל המידע.
מהו מטבח יפני זו לא שאלה עם תשובה אחת. המטבח היפני המסורתי, שמקובל ביפן בלבד (ופחות במה שנקרא במערב מסעדה אסיאתית. המטבח הזה נפתח להשפעות במאה ה-17, והוא בעיקר משפיע על הסובבים אותו. הדגש במסעדות אסייתיות הוא על אוכל טרי ועונתי. המאכלים הנפוצים ביותר במטבח הם ירקות, אורז, אטריות, מרק ודגים. המנות רזות ומלוחות יחסית. בדרך כלל יוגש אורז, מרק עם חמוצים, ודגים מטוגנים, מאודים או נאים. הסיבות לבישול המסוים הזה קשורות לכך שיפן היא אי מוקף מים, ויש בו די דגה ומים לגדל אורז. את האטריות לקחו היפנים מהסינים.
השולחן היפני המסורתי
את השולחן מסדרים ביפן בצורה מסוימת, אותה אתם מכירים גם מהגרסה המקומית, מסעדות בהרצליה פיתוח או בתל אביב. השולחן המסורתי נע לפי השולחן המקובל באותה תקופה. רק במאה ה-20 התחילו לשבת סביב שולחן אחד. כולם יודעים שהיפנים אוכלים במקלות. הנימוסים סביב הארוחה כוללים ברכות של לפני ואחרי האכילה. מנגבים את הידיים לפני הארוחה, ולא אף איבר אחר – כולל הפנים. יש להרים את הכלים לאכילה בצורה מסוימת, אוכלים אטריות ברעש, לא מגישים רטבים או קינוחים עם המנה העיקרית ועוד שלל חוקים ונימוסים. מקלות למשל לא נשארים בצלוחית האורז לאחר שנגמרה: כך מגישים אוכל למתים. לא שותים אלכוהול לבד, אלא בקבוצה ובתיאום כל הארוחה.
מה מקובל על השולחן היפני?
1. כולנו מכירים את הסושי, ויש מספר מצומצם מאד של חומץ ואורז שניתן לעשות בו שימוש. האורז היפני מוגש לבן ונקי.
2. היפנים אוכלים קטניות – במיוחד כאלו שמשמשות ל-מיסו או משחות למיניהן ופולי סויה.
3. קמח טבעי ואורגאני בלבד, דוגמת קמח אורז, חיטה או חומוס.
4. הפירות המקובלים ביפן: הדרים, ערמונים, דובדבנים, שסק, אפרסמון.
5. בשר הבקר היפני נחשב לטוב בעולם – מKOBE. היפנים אוכלים גם סוסים וחזירים.
6. ירקות ביפן נדירים יחסית. הם אוכלים כרוביות, תרד, מלפפון ירוק, חצילים, גזרים, שורשים, בצל ירוק ופטריות בעיקר ולעיתים גם נבטים.
7. אטריות.
8. מאכלי ים – כל דבר שעולה על דעתכם, סטנדרטי בארץ או כאלו שלא יגיעו לצלחת שלנו כמעט אף פעם + אצות.
9. תה מסוגים שונים (ויש טקס תה ארוך ומורכב).
10. בירה יפנית + סאקה (אלכוהול חם).