30.12.11
מאת: עו"ד אלון וניני
הוצאה לפועל - הליכי עיקול
לפני הוצאת המעוקלים על ידי קבלני ההוצאה לפועל, בדרך כלל יגיעו 2 פקידי הוצאה לפועל אל בית החייב על מנת לרשום את כל הרכוש המצוי בו. בתום הרישום, ימסרו עותק מהטופס לידי החייב או בן משפחתו המצוי במקום, תוך החתמתו על התחייבותו לשמש כנאמן על הרכוש שעוקל. החל מאותו רגע אין החייב רשאי להוציא את הרכוש מידיו באופן כלשהו. אם החייב יסרב לחתום על טופס העיקול, יהיו פקידי ההוצאה לפועל רשאים להוציא מיד את הרכוש ולאחסנו במחסני ההוצאה לפועל.
אגב, ראש ההוצאה לפועל ועורך דינו של הזוכה עושים שימוש מושכל ברשימה זו, שכן היא מצביעה בברור על רמת חייו של החייב
לאחר חלוף 14 יום מיום העיקול ברישום, יהיה הזוכה רשאי לפנות לראש ההוצאה לפועל ולבקש הוצאת המעוקלים. הפעם יגיעו לביתו או לעסקו של החייב קבלני הוצאה לפועל, לעיתים מלווים בשוטר, על מנת להוציא את המיטלטלין המעוקלים. יש להימנע מכל אלימות כלפי פקידי וקבלני הוצאה לפועל שכן הם פועלים, כאמור, בצו שיפוטי וכל פגיעה בהם מהווה עבירה פלילית חמורה.
בדרך כלל לא יטרחו המעקלים להוציא רכוש אשר אין לו כל ערך, שכן, רכוש זה יעלה אבק במחסני ההוצאה לפועל מבלי שמישהו יטרח לרכשו במכירה פומבית או באחד המכרזים הנערכים מידי פעם. על כן, באין דורש, יאלץ הזוכה לשלם למחסן ההוצאה לפועל הוצאות אחסנה ולהגדיל בכך עוד יותר את חובו של החייב, עליו יושטו הוצאות אלו. קבלני ההוצאה לפועל בעלי רשיון מיוחד מאת משרד המשפטים והפועלים מכח צו שיפוטי מנוסים ויודעים היטב את מלאכתם, יעקלו ויוציאו מבית החייב רק רכוש אשר הם מעריכים כי ימכר כמו מחשב, טלוויזיה, ריהוט בעל ערך, שטיחים, מערכת סטריאו, חפצי אומנות וכיוב'. לעיתים, הזוכה מעוניין להפעיל לחץ מיוחד על החייב ויבקש מקבלני ההוצאה לפועל לרוקן את דירתו של החייב. במקרה זה יקח הזוכה על עצמו את ההוצאה הנוספת הכרוכה בהובלה במשאית ואחסון כל המיטלטלין במחסן ההוצאה לפועל.
בתום 14 יום נוספים מיום הוצאת המיטלטלין, אם החייב לא ישלם את החוב או יגיע להסדר עם הזוכה, ימכרו המיטלטלין. הליך המכירה נעשה מידי יום. הקונים השכיחים הם מחפשי הזדמנויות וסוחרים אשר רוכשים את המיטלטלין תמורת סכומים זעומים. מהתמורה המתקבלת מהמכירה יכוסו קודם כל עלויות האחסנה והמכירה, עלות ביצוע העיקול והיתרה תועבר לזוכה על חשבון החוב בתיק ההוצאה לפועל
מאת: עו"ד אלון וניני
מאסר חייבים בהוצאה לפועל
הזוכה רשאי לבקש צו מאסר כנגד חייב אשר אינו משלם את הסכום שהוטל עליו בחקירת יכולת. גם במקרה זה עלול להופיע שוטר בביתו של החייב ולעוצרו על מנת להביאו בפני ראש ההוצאה לפועל על מנת שיקבע את תקופת מאסרו כחייב המשתמט מתשלום. מן הראוי להדגיש כי אין עוצרים חייב בגלל אי יכולתו הכלכלית לשלם את חובו לזוכה אלא משום שלאחר שראש ההוצאה לפועל קבע מהי יכולתו הכלכלית של החייב, אי תשלום יתפרש כסירוב החייב להיפרד מכספו ולשלם את חובותיו.
בכל שלב, יוכל החייב אשר אינו ממלא אחר הוראות ראש ההוצאה לפועל, לחזור בו מסרבנותו ולהשתחרר ממאסרו או מהאיום במאסרו. מד שני, חייב אשר נאסר בגלל אי תשלום חודשי שהוטל עליו על ידי ראש ההוצאה לפועל, מאותת בברור לראש ההוצאה לפועל כי ככל הנראה אינו מסוגל לעמוד בסכום שנפסק בחקירת יכולתו, וסביר כי בחקירתו הבאה יוקטן סכום החיוב החודשי.
למעשה ראש ההוצאה לפועל יעשה כל שביכולתו למנוע את מאסרו של החייב ויאפשר לו בכל שלב מהליכי ההוצאה לפועל להמציא מסמכים, להיחקר מחדש על יכולתו או לחזור בו מסירובו לקיים צו כלשהו. רק כאשר ראש ההוצאה לפועל ישתכנע כי אין עוד אמצעי אחר כדי לאלץ את החייב לקיים את חיוביו יורה על מאסרו
מאת: עו"ד אלון וניני