במדינת ישראל יש חוק האומר שתביעת גירושין ניתן לתבוע בבית דין רבני בלבד. גם אם התחתנתם בנישואים אזרחיים עליכם להתגרש בבית דין רבני כי יש קידושי ספק. בגירושים ניתן להגיש תביעות שונות כמו תביעת מזונות, תביעה לשלום בית, תביעת משמרות ועוד. את חלקן כדאי להגיש בבית דין רבני וחלקן בבית דין אזרחי. בכל מקרה שהוא עליכם להיעזר בעורך דין לענייני משפחה.
תביעות לבית דין רבני
תביעה לשלום בית היא תביעה לבית דין רבני בלבד. תביעה לשלום בית היא בעצם בקשה מבית הדין הרבני לשמש סוג של מגשר בכדי להגיע לשלום בית ולהחזיר את הצד השני לגור יחד ולנסות לעבוד על הדברים. לרב בית הדין הרבני ימליץ על טיפול זוגי.
פעמים רבות תביעה לשלום בית נעשית כמעשה טקטי בלבד ולא מתוך רצון אמתי. יש להבין כי בהגשת תביעה לשלום בית נעצרים ההליכים לגירושים ומחכים לראות לאן מתקדמת הבקשה לשלום בית. לכן אחד הצדדים יכול להגיש תביעה לשלום בית על מנת לעכבדיון אחד ולזכות ביתרונות באחר.
אם אחד מבני הזוג לא נענה כאשר מוגשת תביעה לשלום בית הוא יוכרז כמורד וינקטו נגדו סנקציות.
זו תביעה לדוגמא שניתן להגיש רק בבית דין רבני.
תביעות בבית דין אזרחי
יש תביעות שהן ייחודיות לבית דין אזרחי למשל תביעת מזונות ילדים או משמרות. תביעת מזונות ילדים היא תביעה שמגיש האפוטרופוס של הילדים (לרוב האם) שההורה השני ישלם מזונות חודשיים. בית דין רבני אינו פוסק על תביעת מזונות ילדים אלא אם כן יש הסכמה של שני הצדדים על העניין.
בית דין אזרחי שידון על תביעת מזונות לילדים יבקש תלושי משכורת של ההורים ייקח בחשבון הכנסות נכסים ואת רמת החיים שהילד היה מורגל בה לפני הגירושין.
תביעות משותפות
ישנן תביעות שניתן להגיש גם בבית דין אזרחי וגם ברבני. תביעת מזונות אישה היא דוגמא לכך. ניתן להגישתביעת מזונות אישה בשני בתי הדין לרב ימליצו על בית דין אזרחי כי הוא פוסק סוכם רב יותר לטובת האישה.