תפקידו של החוקר הפרטי, הוא לאסוף מידע עבור הזולת. מה חשוב לדעת על חקירות פרטיות?
רבים אינם מודעים לכך כי ביצוע חקירות פרטיות, דורש רישיון. פירושו של דבר, כי אדם ללא רישיון תקף, איננו רשאי לעסוק במקצוע זה.
נתון חשוב נוסף על חקירות פרטיות, הוא כפיפותו של החוקר הפרטי לכללי אתיקה מקצועית, הקובעים את חובותיו כלפי הלקוח וכוללים מספר איסורים, כמו למשל, איסור התחזות לעובד ציבור.
חקירות פרטיות מתחלקות לסוגים שונים. אחד הסוגים המוכרים הוא חקירות אישות.
חוקר פרטי – האם יש לך רישיון?
בשל מהות תפקידו של החוקר הפרטי, החליט המחוקק כי מן הראוי שמקצוע זה יהיה טעון רישיון. לפיכך, ממונה ועדת רישוי, אשר תפקידה לבדוק את כשירותו של המועמד להיות חוקר פרטי.
תנאי הכשירות לקבלת הרישיון קבועים בחוק, כאשר לוועדה יש שיקול דעת שלא להעניק רישיון, אם קיימת מניעה לכך, למשל, בשל עברו של המבקש.
החוק קובע גם כי פתיחת משרד חקירות פרטיות, ייעשה אך ורק על חוקר פרטי, בעל וותק בן 5 שנים לפחות.
רישיון חקירות פרטיות, תקף לשנה ומתחדש עם תשלום האגרה, אלא אם סברה ועדת הרישוי, כי יש מניעה לחדש את הרישיון.
לפני שכירת שירותיו של חוקר פרטי – וודאו כי הוא בעל רישיון בתוקף!
חקירות פרטיות – כללי אתיקה
אמון הציבור בחוקרים הפרטיים, הוא הכרחי, על מנת שיוכלו לעבוד. כיצד שומרים על אמון הציבור? על ידי קביעת כללי אתיקה, על פיהם יבצע החוקר הפרטי, את תפקידו.
במרכזם של כללים אלו, עומדות חובת הנאמנות וחובת הסודיות של החוקר הפרטי, ללקוח. חובת הנאמנות דורשת מן החוקר הפרטי, לפעול בהגינות, בדיסקרטיות ולנהוג באדיבות כלפי הלקוח.
כמו כן, חל איסור על החוקרים הפרטיים, לטפל בתיק חקירה, במקרה של ניגוד אינטרסים, אלא אם קיבל את אישורו של הלקוח.
למשל, החוקר נתבקש ממספר אנשים, לחקור באותו עניין. החוקר לא יעשה זאת, אלא אם קיבל הסכמתם של כל לקוח.
חובת הסודיות דורשת מן החוקר שלא לחשוף מידע אשר הגיע לידיו, במסגרת מילוי תפקידו ועליו לשמור על חובה זו, גם כשהטיפול בלקוח הסתיים.
איסור חשוב הקבוע בכללי האתיקה, הוא האיסור להתחזות. החוקר הפרטי, אינו רשאי להתחזות לשליחו של אדם , לעובד ציבור או לבעל מקצוע, אם המקצוע הזה הוא טעון רישיון כדין.
חקירות פרטיות – מגוון רחב
ישנו מגוון רחב של חקירות פרטיות, כאשר בכל חקירה, יבחן החוקר את המידע שלפניו ואת מטרת החקירה ובהתאם, יעשה שימוש באמצעים היעילים ביותר, לאיסוף האינפורמציה.
מהן החקירות הפרטיות הנפוצות ביותר בארץ:
1. חקירה כלכלית : עניינה של חקירה זו, היא באיסוף נתונים על רכוש של חייבים.
2. איתור : חקירות איתור, כשמן כן הן, נועדו לאתר את כתובתו של אדם, לצרכים שונים, למשל, לצורך מסירת מסמכים משפטיים, לצורך ירושה וכיו"ב.
3. חקירות קניין רוחני : סוג זה של חקירה, נועד לגלות האם בוצע שימוש שלא כדין בפטנט, או זכות יוצר.
4. אישות : חקירות פרטיות רבות, עוסקות בענייני אישות ומטרתן לחשוף את בגידתו של בן או בת זוג של הלקוח.
לקבלת מידע נוסף כנס/י לפורום חקירות >>
מאמר זה עסק בשלושה נתונים חשובים לגבי חקירות פרטיות. העובדה כי חוקר פרטי חייב להיות בעל רישיון, כפיפותו לכללי אתיקה מקצועית וקיומן של חקירות פרטיות מסוגים שונים.