כיום בלתי ניתן למצוא עסק (מסוג של מסעדה, קייטרינג, אולם אירועים, פאב, מועדון וכדומה) שאין בו מטבח תעשייתי. כמו כן, כל בעל עסק שברשותו מטבח תעשייתי מחויב על פי חוק לבצע כל תקופה ניקוי של מערכת נידוף עשן. ניקוי מסוג ניקוי מנדפים וארובות חייב להתבצע על פי התקן האמריקאי (NFPA 96) וגם על פי התקן האמריקאי 1001/6.
ניקוי זה כולל ניקוי וטיפול במערכות הסינון, ניקוי יסודי של הארובות וכמובן של המנדפים. ניקוי מנדפים, ניקוי ארובות וטיפול במערכת הסינון חייבים להתבצע לפחות פעם בשנה. כאמור, במידה ומדובר במטבח שעובד מסביב לשעון יש לערוך את הניקוי הנ"ל בתדירות גבוהה יותר, כמו לדוגמא: פעם בחצי שנה, פעם בשלושה חודשים ולעיתים אפילו פעם בחודש.
ניקוי מנדפים – מדוע זה כה הכרחי?
כולנו כבר יודעים שבכל מטבח תעשייתי, מעל אזורי הבישול, טיגון ואפייה יש מנדפים. מטרתם של המנדפים הללו היא להצליח לשאוב את העשן או את האדים שעולים בזמן הבישול. חשוב להבין – אדי בישול מכילים בתוכם שומן רב ועם הזמן מצטברים הם בארובות ובמנדפים. שומן זה יכול להידלק בזמן שריפה או לחילופין במידה ויש להבות גדולות עלול גיץ אחד בודד לחולל שריפה ענקית במידה והוא יבוא במגע עם השמן שנוצר במנדפים ובארובות.
חשוב מאוד לזכור שניקוי כמו ניקוי ארובות וכמובן גם ניקוי ארובות הכרחיים גם מבחינה בריאותית וזה על מנת למנוע מהשמן שמצטבר בארובות ובעיקר במנדפים להתחמם ולאחר מכן לטפטף על רצפת המטבח, משטח העבודה ולעיתים אפילו על האוכל עצמו. כמו כן, טיפול וניקוי של הארובות, מנדפים ומערכת הסינון של המקום יכולה להועיל ולצמצם באופן משמעותי את הריחות הלא נעימים שיוצאים לפעמים מהמטבח ועלולים להפריע לתושבי הסביבה.
בכל מערכות הסינון שקיימות בשוק יש פילטרים (ובשמם השני – מסננים) אשר אמורים לסנן את האוויר שנפלט החוצה. חובה להחליף את הפילטרים הללו אחת לתקופה, חשוב לזכור שהכול תלוי בפעילות המטבח ובסוג העבודה שנעשית בו.
ניקוי של מנדפים – מי מבצע ניקוי זה?
חשוב מאוד שהחברה אשר תבצע את עבודת ניקוי המנדפים תהיה קודם כל חברה מוסמכת ומקצועית. מעבר לכך, יש לוודא שלחברה זו יש את כל האישורים הנדרשים לבצע את העבודה על פי התקנים האמריקאים והישראלים הנדרשים על פי חוק. יש לבצע סקר שוק, לבדוק מספר חברות ואפילו לחפש אחר המלצות של לקוחות קודמים. בעדר המלצות תמיד ניתנת האפשרות להיכנס לאינטרנט ולחפש אחר המלצות כאלו.
כמו כן, בסיום העבודה של חברת ניקוי המנדפים תצטרך החברה להנפיק ללקוח אישור של ביצוע הניקוי עבור חברות ביטוח, כיבוי האש וכמובן גם עבור החברה לאיכות הסביבה. אין לזלזל בניקוי של ארובות ומנדפים מכיוון שניקוי איכותי ומקצועי שלהם יכול לא רק למנוע מצבים של ריחות לא נעימים אלא גם מצבים שעלולים לסכן את עובדי המקום ואת אורחיו.