עסקים משפחתיים נתקלים לעיתים בבעיה צפויה אך לא נעימה. בן משפחה שהצטרף לעסק נמצא לא מתאים לתפקיד ולא מתאים לפעילות העסקיתואולי מומלץ כי בשלב זה יעזוב את העסק. לרוב כשמזהים את חוסר ההתאמה עושים רבות כדי לא להגיע לפיטורין. העשייה באה לידי ביטוי ע"י שיחות, העברה לתפקיד אחר, הפחתת סמכויות ואחריות אך גם אזהרות, מזהירים אותו כי התנהגותו או תוצאותיו העסקיות לא יכולות להמשך כפי שהן כיום לאורך זמן. אבל במקרים מסוימים אין מנוס מפיטורין, ישנה הרגשה שזהו צעד מחויב המציאות, צעד שאין ברירה וצריך להתמודד איתו.
למרות חוסר הנעימות שבדבר, ישנן בכל זאת דרכים לעבור תהליך זה בצורה שתאפשר דיאלוג גם בהמשך הדרך, וגם אם לא תאפשר דיאלוג, היא לא תגרום לך, בעל העסק, להרגשת דכדוך ואשמה. לפניכם מספר המלצות שיעזרו לכם להתמודדות עם הקושי:
? הכר בעובדה שזה לא פשוט. פיטורין היא חוויה לא נעימה בתוך המשפחה שצריך להתמודד איתה. התחושה שזה עתה גרמנו לקושי בקרב בן משפחה אינה פשוטה ויכולה לגרום לתחושת מועקה ודכדוך. יש מנהלים אשר חשים תחושה של חריצת גורל, חשים משא כבד שרובץ על כתפם, הרגשת חרטה ואף עצבנות.
כאשר מדובר בבן משפחה, העניין הופך למורכב יותר כי בסופו של דבר המפוטר הוא חלק ממך. תחושת הפיטורין לא קלה לאף אחד, לא למנהל ולא למפוטר, האתגר הוא לא לשאת את תחושת המועקה לאורך זמן.
? מומלץ כי השיחה תתבסס על העובדות העסקיות בלבד, לערב פחות רגשות ולהיות אובייקטיבי ככל האפשר. הבאת נתונים המוכיחים את טענותיך, מול הציפיות מעבודה זו, יכולה בהחלט לעזור בשיחה זו. הבאת הטיעונים צריכה להיות מפורטת ככל האפשר כדי למנוע את עמימות ההחלטה. לא צריך להתנצל על מהלך הפיטורין הרי בסופו של דבר זוהי אחריותך בניהול העסק. המפוטר ייתן ככל הנראה את כל הסיבות שהביאו לתוצאות הפחות טובות שלו. בנקודה זו צריכים להחליט האם סיבותיו עימו ויש לתת לו סיכוי נוסף או להיות החלטי ולהמשיך בקו שהתחלת.
? כאשר מדובר בעסק בו מתקיימת ישיבת מועצת מנהלים, אפשר להביא החלטה זו בפני מועצת המנהלים ואז לנסות לקבל החלטה משותפת. ברגע שזוהי הופכת להיות החלטה של מועצת המנהלים ולא שלך אישית אזי הסיפור הוא פחות אישי. בכל עסק אחר, מומלץ לקיים פגישה משפחתית שבה תסביר את הסיבות לפיטורין. זו ההזדמנות של המשפחה לומר את שלה, להוות גב עבור המהלך או התנגדות במידה שלא נלקחו בחשבון כל הצדדים. במידה והמשפחה אכן השתכנעה במהלך הנכון שעשית, יש מקום לגייס אותם לצידך.
? אפשר גם לעזור במציאת מקום עבודה אחר, לכוון את בן המשפחה לכיוון תעסוקתי אחר, כיוון שבו יכול הוא למצות את מלוא הפוטנציאל שלו. זה הזמן ליצור קשר עם אנשים שאתה מכיר כדי לעזור לו למצוא את מקומו התעסוקתי במקום אחר. בכך שידע בן המשפחה כי הכוונה היא לא רק לפטר אלא לעזור למצוא את מקומו במקום שטוב יותר עבורו, אולי בכך, אם כועס הוא יפחת כעסו.
עסק משפחתי הוא קודם כל עסק שצריך להצדיק את קיומו מבחינה כלכלית. כאשר מתגלה כי אחד מבני המשפחה פוגם במטרה זו, יש לפעול להקטנת הנזק בצורה נאה ומכובדת כך שירגיש חלק מהמשפחה בסופו של דבר.
כותבת המאמר:
חדוה יוסף יעוץ לעסקים משפחתיים
נייד 054-9039990
אתר www.fbusiness-consulting.co.il
בלוג hedvayosef.blogspot.com
E-mail:hedvajosef@gmail.com
חונכת מטעם מט"י