לפני שבוע התבשרנו כי זמר החיפושיות לשעבר, פול מקרטני בן ה- 69,התחתן במזל טוב בפעם השלישית עם ננסי שבל היהודייה. לצד החגיגה, הצהובוניםהאנגלים וגם התקשורת העולמית, עסקו בשאלה מדוע מקרטני,אחד מהמוסיקאיםהעשירים בעולם, בחר שלא לערוך הסכם ממון עם אשתו הטרייה. הסוגיה קיבלה משנהתוקף, היות ובנישואיו הקודמים לדוגמנית הת'ר מילס, הוא נאלץ לשלם לה מעלל- 50 מליון דולר לאחר שהשניים התגרשו (וזאת לאחר שהיא דרשה לא פחות מ- 250מליון!).
מקרטני טען שהוא עדיין מאמין באהבה ולכן הוא לא צריך לעגן את הנישואיןבהסכמים למיניהם. הציניקנים יאמרו שהיות ושבל באה ממשפחה אמידה, הוא לאחושש שהיא תחמוד את כספו. יכול להיות שהמחשבה של הזמר האנגלי קצת תמימהויכול להיות שלא, אבל בכל מקרה תמיד יש לשקול בכובד ראש את סוגיית עריכתהסכם ממון לפני החתונה – לצד היתרונות וגם החסרונות הטמונים בה.
הסכם ממון לפני נישואין- תופעה שכיחה
בדור האחרון, גיל הנישואין עלה בקרב גברים ונשים כאחד ולכך השלכות רבות,המתבטאות, בין היתר, בתחום הכלכלי. זוגות רבים מגיעים ליום חתונתם כשהםאמידים או בעלי רכוש עליו הם מעוניינים להגן, או לחילופין, כאשר מדובר בבןאו בבת להורים אמידים, הם מעוניינים להבטיח את כספם. נסיבות אלה הגבירולאחרונה את המודעות לעריכת הסכם ממון, שצבר פופולריות רבה. הסיבה העיקריתלכך הוא שיעור הגירושין הגבוה והידיעה, כי הליך הגירושין במקרים רבים עשוילהיות מלווה במתח, אכזבות, כאב וגם פשרות כספיות.
מהו הסכם ממון?
הסכם ממון הינו הסכם הצופה את פני העתיד ומטרתו להסדיר את חלוקת הרכושבין בני הזוג עם פרידתם. בהסכם ממון ניתן לקבוע כל קביעה באשר לחלוקתהרכוש, לרבות רכוש עתידי, מתנות או ירושות. רבים מהזוגות, שחווים נישואיןשניים, עורכים הסכם ממון שכן הם מעוניינים להבטיח כי כל הרכוש שצברו במשךחייהם יעבור לילדיהם מנישואיהם הראשונים.
אישור הסכם ממון
על פי חוק יחסי ממון יש לערוך הסכם ממון בכתב וחובה לאשרו בבית המשפטלענייני משפחה או בבית הדין הרבני. אם נערך ההסכם לפני הנישואין או בעתעריכתם, ניתן לאמתו אצל רושם נישואין או אצל נוטריון האימות כאמור, נותןתוקף חוקי להסכם הממון. הדרישה לאישור ההסכם הינה מהותית ולא רק ראייתית.אישור בית משפט להסכם יינתן רק לאחר שהצדדים הופיעו בפני השופט בעצמם וביתהמשפט נוכח לדעת, כי חתמו על ההסכם מרצונם החופשי והם מבינים את המשמעותהמשפטית שבחתימתם על ההסכם. כל שינוי של הסכם הממון חייב אף הוא להיערךבכתב ויש לאשרו בבית המשפט או בבית הדין הרבני, על מנת שיקבל תוקף משפטי.
חסרונות בעריכת הסכם ממון
רוב הזוגות הצעירים נישאים מתוך אהבה אמיתית וכנה ולא מתוך שיקוליםכלכליים או מתוך רדיפת בצע. דרישת אחד הצדדים לעריכת הסכם ממון גורמתלתחושה קשה, לפגיעה ביושר ולעלבון אצל בן הזוג השני. דרישה שכזו אף גורמתלחוסר ביטחון ומעלה את האפשרות של כשלון חיי הנישואין, וזאת עוד לפניהחתונה.
לעיתים צד חושש שמא סירובו לחתום על הסכם הממון יתפרש כרצון בממון בן זוגו,כשהאמור אינו נכון כלל. במצב דברים זה ייתכן שתבוטל החתונה.
הידיעה על הסכם ממון המונח במגירה במהלך חיי נישואין, עלולה לגרום למתחיםרבים בין בני זוג – מתחים אשר לא היו נוצרים אילמלא היה נערך הסכם שכזה.
יתרונות בעריכת הסכם ממון
הסכם ממון עשוי למנוע הליכים משפטיים קשים וארוכים במקרה של גירושין.
הסכם ממון מגן בפני דרישות בלתי הגיוניות וסחיטה של בן הזוג, אשר אינו חפץבגירושין במידה שקיים הסכם ממון מאושר, ניתן לאכוף את ההסכם ולכפות אתביצוע תנאיו .
הסכם ממון יוצר יציבות וביטחון במערכת היחסים בין בני הזוג. כל צד יודע את מעמדו ובהתאם לכך יכול לכלכל את צעדיו.
הסכם ממון מוסיפה עו"ד להסכם ממון אירית רייכמן מגן על ילדים מנישואים ראשונים ועשוי למנוע מתיחות ולשפר אתהיחסים בין הילדים מהנישואים הראשונים לבין בן הזוג של האב והאם מנישואיםשניים.
הסכם ממון יוצר הגנה מפני נושים של אחד מבני הזוג, מעניק הגנה לבן הזוג ומונע אפשרות כי נושים יפגעו בזכויותיו.
הסכם ממון הקובע חלוקת רכוש מיד עם הפרדות הצדדים, מאפשר חלוקת רכוש מיידיתבמקרה של פרידה ואין צורך לחכות לאחר מועד סידור הגט לצורך חלוקת הרכוש,כפי שקובע החוק.
עו"ד אירית רייכמן –משרד עורכי דין, מגשרת ונוטריון, עורך דין להסכם ממון.