גישור משפחתי
כללי
מוסד הגישור הולך ונעשה פופולרי בשנים האחרונות בעולם, לרבות בישראל. גישור משפחתי הינו ענף מבין ענפי גישור שונים הקיימים, אשר מטרתו לפתור מחלוקות בתוך המשפחה. גישור גירושין נכלל במסגרת גישור משפחתי, אך הראשון מתייחס רק להליכי גירושין בין בני זוג בעוד גישור משפחתי הינו מושג רחב יותר המתייחס לפתרון ויישוב סכסוכים בכלל בין בני משפחה.
במאמר זה נסקור בקצרה עבור מי שמעוניין להתגרש בהסכמה את מאפייני גישור משפחתי וכן ההבדל בינו לבין גישור גירושין, ועוד.
מהו גישור משפחתי?
גישור משפחתי נועד לפתור בעיות שונות הצצות בין בני משפחה.
הסכסוך יכול להיות בין בני זוג, הורים וילדים, אחים, דני דודים וכיו"ב.
הסכסוך יכול להיות בכל נושא שהוא, למשל - ריבים אישיים, ריבין על רקע כספי, מחלוקת לגבי היכן נעשה את החג? וכל דבר אחר.
בגישור משפחתי ניתן גם ללבן הנושא של הסכם ממון, או הסכם גירושין - שכן מדובר בענף רחב הכולל גם גישור גירושין, אך גם סכסוכים אחרים לאו דווקא בין בני הזוג ועל רקע גירושין.
ההבדל בין גישור משפחתי לבין גישור גירושין
גישור גירושין מתייחס רק למקרים של סכסוכים בין בני זוג הנוגעים לגירושין, בין אם טרם נקיטת הליכים משפטיים ובין אם במהלכם, אבל הרעיון הוא שמדובר בבני זוג העומדים או שוקלים להתגרש והגישור נועד לפתור החלוקות בהקשר האמור.
לעומת זאת, כפי שכבר צויין לעיל, גישור משפחתי לאו דווקא הינו בין בני זוג, או בנוגע לגירושין, אלא מטרתו לפתור בעיות בין בני משפחה, מכל סוג ומין שהוא, כאשר הצדדים חלוקים ביניהם ואינם מצליחים להגיע להסכמה ויש מתחים וכיוצ"ב, או אז בהחלט ניתן להיעזק בשירותי מגשר משפחתי כדי לנסות לפתור אותן הבעיות בדרכי שלום ולפייס בין קרובי המשפחה, לרבות במקרה של סכסוכים בין הורים לילדיהם.
האם כדאי מגשר שהינו עורך דין?
בגישור גירושין יש חשיבות רבה להיות המגשרים גם עורכי דין גירושין, אולם בגישור משפחתי זה מאוד תלוי בנושא הסכסוך. אם הסכסוך מערב עניינים משפטיים אז רצוי לפנות לעורך דין מגשר גירושין, אולם אם מדובר בבעיות אשר שורשן הינו פסיכולוגי, רצוי לפנות לבעל מקצוע שיש לו השכלה ומומחיות בתחום לא מן הפן המשפטי, אלא בפן זוגי, או ייעוץ אישי, או פסיכולוגי וכיוצ"ב.
יתרונות גישור משפחתי
לגישור משפחתי יש מספר יתרונות, להלן בתמצית:
1. הליך מהיר והוח לעומת התכתשויות בבתי משפט.
2. הליך זול יחסית.
3. שעות וימים גמישים למפגשי גישור משפחתי.
4. ניתן להפסיק את הליך גישור משפחה בכל עת.
במידה ויש הסכם ניתן לאשרו ולתת תוקף חוקי בחוזה, או ע"י בית משפט במידת הצורך.
5. ההליך מתנהל באווירה רגועה ונינוחה, עם תקשורת אישית וישירה ואף חיובית ולא באמצעות עורכי דין.
6. ניתן להגיע להסכמות גם בנושאים שאינם משפטיים, אלא בקשת רבה של עניינים (למשל - היכן לעשות את החג - אינו סעד משפטי, כנ"ל לגבי - תדירות ביקורים אצל הסבא והסבתא... ויש עוד דוגמאות למכביר).