חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

הסכם ממון: שבע סוגיות שחשוב לדעת על הסכמי ממון בישראל

מאת: עמית ורדדיני משפחה01/06/20121231 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

הסכמי ממון בישראל הפכו בשנים האחרונות לדבר מקובל.

לאור היקף גירושין גבוה במדינת ישראל, גיל הנישואין שעלה, יחסים זוגיים פרק ב', ועוד סיבות, כיום יותר ויותר אנשים מבינים את החשיבות הרבה שיש לחוזה הייחודי הקרוי הסכם ממון. במאמר זה נסקור שבע סוגיות מרכזיות, אשר חובה לדעת לגבי הסכמי ממון בישראל.

קריאה מהנה ומועילה!

הסכם ממון: מה זה הסכם ממון?

הסכם ממון קודם כל הוא חוזה משפטי. זהו חוזה ייחודי בין שני צדדים שהם בני זוג, בין אם נשואים ובין אם לאו, כמו ידועים בציבור, או זוגות חד-מיניים.

החוק העוסק בהסכמי ממון בישראל קרוי: חוק יחסי ממון בין בני זוג (להלן – "חוק יחסי ממון"). החוק מסדיר את היחסים הממוניים של בני זוג, מבחינת חלוקת הרכוש בעת פקיעת הקשר הזוגי שביניהם.

פקיעת הקשר, הכוונה – חס ושלום גירושין, או פרידה, או מקרה מוות. כלומר, להסכם ממון יש רלבנטיות רב כאשר הנ"ל מתרחש.

הסכם ממון חייבים לערוך בכתב. כך קובע החוק.

החוק גם קובע שבעקרון הסכם ממון חייב לעבור אישור שיפוטי, או ע"י בית המשפט לענייני משפחה, או ע"י בית הדין הרבני. נסביר זאת בהמשך.

לפי החוק, כאשר לא נחתם הסכם ממון, בעת פקיעת הקשר, כל הרכוש שצברו בני הזוג יחולק ביניהם באופן שווה. למה הכוונה? כל הרכוש בנצבר, גם אם אחד מבני הזוג הרוויח יותר למשל, יהיה שייך לשני הצדדים. יבדקו כמה שווה כל הרכוש והוא יאוזן בין הצדדים, בחלוקה שווה.

האמור לעיל אינו חל בשני מקרים:

  1. רכוש אשר קיבל מי מהצדדים במתנה, או בירושה.
  2. רכוש אשר הצדדים קבעו בהסכם ממון, כי לא יאוזן, או יתחלק באופן שונה.

כעולה מכאן, הדרך היחידה לקבוע חלוקת רכוש שונה ולהגן על רכוש היא – עריכת הסכם ממון.

יצוין, כי הפסיקה פירשה את הוראות החוק כחל גם על ידועים בציבור וזוגות חד-מיניים.

בשנים האחרונות, הפסיקה כרסמה בהוראות החוק בכך שלגבי דירת מגורים שנרכשה ע"י צד מסוים מלפני הקשר, חרף העובדה שמדובר ברכוש פרטי מלפני שהצדדים אפילו הכירו, תיתכן מה שקרוי "חזקת שיתוף ספציפית בדירת המגורים", לפי - בנסיבות מסוימות יתכן ותקנה לצד השני זכויות קנייניות בדירת בן הזוג... שלא הוא קנה, גם אם אינה רשומה על-שמו!

הסכם ממון: חשיבות ויתרונות!

הסכם ממון מקנה מספר יתרונות בולטים:

שקט נפשי במערכת היחסים.

בטחון כלכלי.

ידיעה כי הנישואין אינם מאהבת הכסף, אלא אהבת האדם.

שקט נפשי במקרה שמי מהצדדים או שניהם, באים ממשפחה אמידה.

הגנה על רכוש מלפני הנישואין או הקשר.

הגנה על ירושה עתידית ומניעת מאבקים בין ילדים לבני זוג בנישואין פרק ב'.

אפשרות הכרה של הסכם לחד-מיניים וידועים בציבור, מבחינה רשמית, כלפי הסביבה, מוסדות, וכיו"ב.

הגנה על עסק!

הגנה על דירת מגורים!

פישוט וקיצור הליכי גירושין עתידיים למען ייעשו בדרך של גירושין בהסכמה, מאחר והנושאים הממוניים כבר הוסכמו.

להסכם ממון חשיבות רבה.

הסכם ממון: חובה לאשר לצורך תוקף משפטי!

הסכם ממון חובה לפי החוק לאשר בבית המשפט לענייני משפחה, או בבית הדין הרבני. אחרת אין לו תוקף משפטי.

האמור לעיל חל לגבי הסכמי ממון מלפני הנישואין, אותם גם ניתן לאשר בפני נוטריון, או רושם הנישואין, וכן לגבי הסכמי ממון לאחר נישואין.

הסכמי ממון אחרים – אין חובה לאשר והם יהיו תקפים בחתימת הצדדים, מכוח דיני החוזים.

כיום, למען משנה הזהירות, ניתן (ואף רצוי) לאשר בבית המשפט לענייני משפחה.

במקרה של הסכם שלא אושר, במקרים מסוימים עדיין יהא ניתן לאכוף את ההסכם מדיני החוזים, וכיו"ב, אולם הסכם מלפני נישואין ובמהלכם – מומלץ חד-משמעית לאשר, כאמור, כדי למנוע בעיות בעתיד.

הסכם ממון אינו מוגבל בתוקף, אולם מאחר והחיים הן דינאמיים, במקרים מסוימים, ככל שחלפו שנים מחתימת ההסכם והצדדים פעלו באופן השונה מהוראותיו, קיימת סכנה לכך שההסכם יוכרז כבלתי רלבנטי במקרה של מאבק גירושין. לכן, מומלץ לפעול ולהתנהל לפי הוראות ההסכם ובמקרה הצורך, כאשר חל שינוי, למשל – רכישת דירת מגורים הממומנת ע"י מי מהצדדים באחוז גבוה יותר, או ע"י סיוע משפחתי, גם לעדכן הסכם ממון קיים, ולמצער יש לבחון את הצורך בכך באמצעות היוועצות עם עורך דין מומחה לנושא של הסכמי ממון.

הסכם ממון: הסכם ממון לפני נישואין

הסכם ממון לפני נישואין יש לאשר בבית המשפט או בית הדין הרבני, או נוטריון, או רושם הנישואין.

אחרת – להסכם לא יהא תוקף. חשוב לזכור זאת.

מומלץ להיערך לחתימת הסכם ממון ואישורו מבעוד מועד ולא להשאיר הנושא לרגע האחרון של החופה...

לעתים, לא פשוט להציג את הנושא בפני הצד השני. אולם – אין ברירה. חשוב להדגיש בפני בן הזוג, כי אין בהצעה לערוך הסכם ממון משום נבואה ופקפוק במערכת היחסים ובנישואין, אלא רק למקרה שחס וחלילה יעלו על שרטון. חשוב להדגיש בפניו, או בפניה, כי הסכם ממון יכול לסייע ולמנוע בעיות בעתיד לשני הצדדים. כמו כן, להדגיש סוגיות מסוימות שיש בהסכם ממון כדי להגן גם הצד השני ורכושו.

הסכם ממון אינו חשוב כאשר מדובר בבני זוג צעירים שאין להם שום רכוש, או רכוש משמעותי.

עם זאת, כאשר עסקינן בבני זוג שכבר למי מהם יש רכוש, כגון – חסכונות, דירה, רכב יקר, עסק, וכו', מאוד חשוב לערוך הסכם ממון כדי להגן על הרכוש מלפני הנישואין. במיוחד כאשר הסטטיסטיקה בישראל אינה לטובתכם וכמעט כל זוג שלישי יתגרש...

הסכם ממון: הסכם ממון בין ידועים בציבור

הסכמי ממון בין ידועים בציבור הוא דבר מאוד שכיח ונפוץ בישראל.

מדובר על הסכמים בין בני זוג שלרוב בפרק ב' וצברו כבר רכוש ויש להגן עליו.

הסכם ממון ייתן שקט וביטחון לשני הצדדים.

כמו כן, יכול למנוע בעיות ביחסים מול ילדים, אשר יחששו מנישולם מירושה עתידית וגזילת הכסף ע"י בן הזוג החדש.

הסכמי ממון בין ידועים בציבור ניתן כיום, אם כי לא חובה, בפני בית המשפט לענייני משפחה, לאור פסיקה מלפני מספר שנים, לפי החוק יחסי ממון מתייחס גם לידועים בציבור.

הסכם ממון: מה כולל הסכם ממון?

הסכם ממון כולל כל ענייו ממוני שהצדדים מעוניינים לקבוע לגביו הסדרים למקרה של פקיעת הקשר.

נושאים הקשורים לילדים עתידיים (שטרם נולדו), כגון: מזונות, משמורת, הסדרי ראיה וכו', לא ניתן להכניס להסכם ממון, שכן הנושא לא יאושר ואינו תקף. לא ניתן לכפות על ילד שטרם נולד הסכם ממון, כי זכויותיו עצמאיות ולא יהיו מוגבלות בהסכמה כזו.

לרוב, הסכמי ממון יכללו התייחסות לשני נושאים, כמפורט להלן:

  1. רכוש מלפני הנישואין, או הקשר.
  2. רכוש שנצבר במהלך הקשר.

הסכם ממון: מדוע חשוב לערוך באופן מקצועי?

הסכם ממון הינו מסמך חשוב מעין כמותו. זהו מסמך המתייחס לרכוש רב שנצבר במשך שנים ארוכות.

יש לדעת ולהכיר את הדין הרלבנטי כדי להימנע מטעויות.

למשל, הסכם ממון אינו יכול לכלול סעיפים צוואתיים, שכן ירושה עתידית הינה אסורה לפי חוק הירושה. לשם כך, יש לערוך צוואה כמסמך משלים. השילוש של צוואה עם הסכם ממון מאפשר הגנה ופתרון אופטימאלי.

במקרה שהסכם ממון יהיה "סטנדרטי", כזה שניתן למצוא באינטרנט, במקרה והצדדים ייאלצו לעשות בו שימוש עתידי, קיים ספק גדול שההסכם יגן עליהם...

לכן, חשוב מאוד להשאיר את העבודה למומחים. בשביל זה יש מומחים! הסכם ממון שינוסח באופן מקצועי ייתן לכם הגנה משפטית ראויה ויעמוד בעתיד בעת הצורך במה שקרוי 'מבחן בית המשפט'. הפסיקה לגבי הסכמי ממון מעדכנת מעת לעת, חשוב לבצע ההסכם ע"י עורך דין המעודכן ובקיא בחוקים השונים.

חסכון של כמה אלפי שקלים, יכול לעלות לכם ביותר, במחיר של דירה או עסק שלא ידעתם להגן עליהם כפי שרצוי וצריך.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

הכותב הוא בעלים של עמית ורד - משרד עורכי דין נוטריון וגישור בראשון לציון. נוסד בשנת 1998. המשרד עוסק בתחום אזרחי-מסחרי, התמחויות בגירושין ומעמד אישי, מקרקעין ונדל"ן, דיני חוזים, ייצוג בבתי משפט. המשרד מספק שירותים נוטריונים בראשון לציון והמרכז.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עמית ורד

מאת: עמית ורדנדל"ן ומקרקעין19/01/13924 צפיות
מכירת דירה אינה פעולה יומיומית, אלא מהווה עסקה גדולה עבור מרבית אנשים, המבוצעת אחת למספר שנים. מאחר ועסקינן בעסקה בסכום גבוה, יש להקפיד על התנהלות נכונה, על-מנת שהעסקה תעבור באופן חלק וללא מכשולים. בסקירה זו נביא בפניכם מספר טיפים חיוניים בנושא של מכירת הדירה, לקראת חתימת חוזה המכר.

מאת: עמית ורדנדל"ן ומקרקעין18/01/131689 צפיות
המאמר כולל הסבר על מדרגות מס הרכישה ומפרט עדכון המדרגות לשנת 2013.

מאת: עמית ורדדיני משפחה18/01/131200 צפיות
לפי הפסיקה של בית המשפט העליון, ככל שאחד מבני זוג קנה דירת מגורים לפני הנישואין (גם ללא משכנתא) ורשם אותה על-שמו, אולם לאחר החתונה התגורר בה עם הצד השני במשך שנים ארוכות, עם ילדים וכו', בעלותו בדירה בסכנה... והצד השני יוכל לתבוע מחצית מהדירה, אלא אם כן ערכו הצדדים הסכם ממון.

מאת: עמית ורדנדל"ן ומקרקעין26/09/121107 צפיות
מכירת דירה הינה עסקה מורכבת. מדובר בנכס בעל שווי יקר מאוד, המהווה את הנכס העיקרי בדרך כלל עבור המשפחה. לכן, טרם מכירת דירה יש לנקוט באמצעי זהירות ולבצע את הדברים עם תכנון מוקדם ובאופן מקצועי. במאמר זה תוכלו לקרוא דגשים על עסקאות מכירת דירה וטיפים חיוניים, אשר ישפכו לכם בוודאי אור על הנושא הזה. בהצלחה ושיהיה בשעה טובה!

מאת: עמית ורדחוק ומשפט - כללי31/01/121143 צפיות
בישראל 2013 מקצוע עריכת הדין מוצף כאשר מדי שנה יותר ויותר עורכי דין מצטרפים ללשכת עורכי הדין בישראל. למרבה הצער, הצפת המקצוע גרמה לירידה ברמה המקצועית של עורכי דין, בהיות עורכי דין צעירים רבים משוועים לעבודה ומורידים מחירים. מצב זה הוא מאוד בעייתי. התחרות הגוברת מקשה על אדם בבחירת עורך הדין המתאים והמקצועי עבורו לטיפול בתיק או בסוגיה משפטיים. המאמר שלפניכם כולל טיפים שימושיים לבחירת עורך דין.

מאת: עמית ורדחוק ומשפט - כללי31/01/1212851 צפיות
תעריפי נוטריונים בישראל הם אחידים ונקבעים ע"י משרד המשפטים. כל הנוטריונים מחויבים לאותם תעריפי נוטריון, כלומר, לאף נוטריון אסור לגבות שכר שירותי נוטריון שונה, בין אם גבוה, ובין אם נמוך. התעריפים של נוטריון צמודים למדד המחירים ומתעדכנים אחת לשנה. בחודש ינואר 2012 התעדכנו התעריפים. הפוסט מביא מספר דוגמאות לתעריפי נוטריון נכון לשנת 2012 לאחר העדכון במחירי נוטריון.

מאת: עמית ורדחוק ומשפט - כללי31/01/121229 צפיות
נוטריון הינו מושג בו רוב האנשים נתקלו או יתקלו בשלב כלשהו בחייהם. רבים מכירים את המינוח, אך אינם יודעים בדיוק מיהו נוטריון ומהם תפקידיו. במאמר זה נסביר הנושאים האמורים לגבי נוטריון בישראל.

מאמרים נוספים בנושא דיני משפחה

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211647 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211466 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: נועם קוריס משרד עורכי דיןדיני משפחה26/01/201796 צפיות
בית המשפט העליון בפסק דינו של כבוד השופט מ' מזוז, הכריע בימים אלו בעתירה המכוונת נגד החלטות של המשיבים 2-1, בית הדין הרבני הגדול בירושלים ובית הדין הרבני האזורי בתל אביב-יפו (להלן: בית הדין האזורי), מיום 14.2.2019 ומיום 12.11.2018 בהתאמה, בהן נקבע כי העותר חייב בגט לאשתו.

מאת: טלדיני משפחה03/06/182151 צפיות
אחד הנושאים המרכזיים בענייני גירושין הינו חלוקת הרכוש. בשיקולים של חלוקת רכוש כל צד מעלה את טענותיו כאשר מטרתו לקבל נתח משמעותי יותר בכלל הרכוש שנצבר.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה10/04/181718 צפיות
לכל עורך דין לגירושים יש את הסגנון שלו. כדאי לוודא כי הסגנון שלהם מתאים הן שלך ואת הסגנון הדרוש כדי להגן על האינטרס שלך במהלך ואחרי הגירושים.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה28/03/181846 צפיות
איך מסייעים בשלבים הללו של הפירוק הבלתי נמנע כדי ליצור עד כמה שפחות רגעים קשים בהליך מורכב שכזה? פניות אל עו"ד משפחה הן בהחלט צעד נבון

מאת: רוני הכהןדיני משפחה23/10/171895 צפיות
ברגע בו כבר נמצאים על פרשת דרכים לקראת גירושים יש כאלה שיכולים לומר דבר או שניים לגבי איך להתגרש נכון וחשוב להבין את העניין לעומק טרם הקפיצה השירה לתוכו.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica