חפש מאמרים:
שלום אורח
22.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

שחיקה בעבודה

בתחילת הקריירה התעסוקתית שלנו כולנו מתכננים ומכשירים עצמנו לאותה דרך שמתאימה לנו, שנבחרה מתוך מבחר גדול של אפשרויות והזדמנויות. לרוב תחילת הדרך מתאפיינת בהתלהבות ובמוטיבציה גבוהה, בתקווה לניעות תעסוקתית מעלה. זו דרך ארוכה, רוויה בקשיים ובעיות, בהתמודדויות מורכבות, לחצים ועומסים, מכשולים וחסמים - עם רובם אנחנו מצליחים להתמודד בצורה כזו או אחרת.

ברם, כשהלחצים והעומסים הופכים להיות משמעותיים כרוניים, כשהתסכול מהקשיים ומהבעיות הופך להיות קשה מנשוא - אנחנו עלולים לפתח בהדרגה שחיקה מהעבודה. השחיקה מתבטאת באיבוד עניין, חוסר התלהבות והנאה מהעבודה, ירידה במוטיבציה, היעדר יוזמה, ירידה באפקטיביות הקוגניטיבית והתפקודית, והיא מלווה בתחושות וברגשות שליליים כלפי העיסוק, התפקיד, הארגון והסביבה הפרסונלית. השחיקה בעבודה היא תחושה מתמשכת ועוצמתית של תשישות נפשית, פיסית וקוגניטיבית. את השחיקה בעבודה ואת עוצמתה ניתן למדוד באמצעות שאלונים מיוחדים שנבנו לצורך כך.

חלק מהעובדים והמנהלים חסינים יותר לשחיקה ואחרים פחות. מחקרים מראים כי ישנם כמה אפיונים אישיותיים שיוצרים חסינות טובה יותר מול שחיקה:

            - הערכה עצמית גבוהה

           - תחושת מסוגלות גבוהה (Self Efficacy)

            - מיקוד שליטה פנימי

            - יציבות ובשלות רגשית

            - אופטימיות

            - פעלתנות ומעורבות

על מנת לטפל ולהתמודד עם שחיקה בעבודה יש לשים לב למספר תנאים ומרכיבים. ראשית, נדרשת תובנה והכרה בבעייה עצמה. למרות שזה נראה מובן מאליו, חלק מהעובדים והמנהלים מתעלמים מהשחיקה, או מקבלים אותה כ"טבעית" והכרחית בנסיבות. התובנה לבעייה יכולה להיות מלאה, חלקית או חסרה. כל עוד אין תובנה מלאה לבעייה והכרה בה, לא ניתן לטפל ולהתמודד עם שחיקה בעבודה. המרכיב השני הינו קבלה ולקיחת אחריות אישית של המתמודד (מיקוד שליטה פנימי), תהליך שבו הפרט מייצר הבנה שביכולתו להתמודד ולשנות את המצב. עצם הקבלה ולקיחת האחריות מייצרת תחושת שליטה מחודשת, תקווה לשינוי, והיא אף מזינה ומתניעה מחדש את המוטיבציה המחוייבת בכל תהליך טיפולי המכוון לשינוי. נושא הקבלה והמחוייבות האישית הופך בשנים האחרונות למרכיב משמעותי בפסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית ומכונה ACT (קיצור של  Acceptance and Commitment Therapy). לא פעם, עצם נטילת המחוייבות והקבלה משפיעה לחיוב ומייצרת בעצמה הקלה נפשית מסויימת. לאחר קיום התנאים הללו, חשוב להגדיר בצורה בהירה וריאלית את הפתרונות האפשריים ואת המטרות להשגה. חשוב להבחין בין אפיונים שאינם ניתנים לשינוי, לבין משתנים בסביבת העבודה ואצל הפרט בהם ניתן וכדאי להשקיע המאמץ לשינוי. גם מטרות שאין משיגים בהן הצלחה מלאה, כל תהליך של שינוי קטן ומקומי הוא פוטנציאל להקטין את תחושת חוסר האונים וחוסר התקווה, ובכך גם את עוצמת ועומק השחיקה מהעבודה. לבסוף, חשוב להתמקד בפיתוח אסטרטגיות התמודדות ובמערך הטיפולי, באופן שיהיו מותאמים ספציפית למקרה הפרטי – לאישיותו של הפרט, לגורמי השחיקה, לסביבה התעסוקתית והחברתית וכך הלאה.

פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT) עשויה להוות התערבות טיפולית אפקטיבית וממוקדת, הן באוכלוסיית העובדים והן באוכלוסיית המנהלים והבכירים. לפרטים נוספים ניתן להיכנס לאתר הבית של הכותב: http://www.psychol.co.il

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

מוטי כהן, פסיכולוג חברתי-תעסוקתי מומחה בפסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית. עוסק באבחון פסיכולוגי, ייעוץ תעסוקתי, טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי-התנהגותי במגוון של בעיות בתחום החברתי-תעסוקתי. לפרטים נוספים אודות הכותב ניתן להכנס לאתר בכתובת:  http://www.psychol.co.il

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת מוטי כהן, פסיכולוג חברתי-תעסוקתי ופסיכותרפיסט

הפרעת קשב (ADHD) הינה הפרעה נוירו-התפתחותית, שסימפטומים שלה מופיעים כבר בגיל הילדות. עם זאת, ידוע היום שהשלכות ההפרעה ממשיכות גם בקרב בוגרים ומבוגרים, ומשפיעות על התחום התעסוקתי, האקדמי, החברתי, הזוגי והתפקוד היומיומי. אבחון הפרעות קשב וריכוז (ADHD) יכול להתבצע אך ורק ע"י רופא (פסיכיאטר, נוירולוג וכד') או פסיכולוג מומחה.

הפרעת קשב וריכוז (ADHD) הינה הפרעה נוירו-התפתחותית שתחילתה בילדות, ובהמשכה משפיעה על התפקוד כמבוגרים - בצבא, באקדמיה, בזוגיות ובמשפחה, בתחום התעסוקתי ועוד. המאמר סוקר את המאפיינים של הפרעת קשב וריכוז.

פחד קהל מהווה חסם הן בקריירה התעסוקתית, הן בתחום האקדמי והן בהתפתחות לתפקידי ניהול. פחד קהל הינו צורה ספציפית של חרדה חברתית. הטיפול היעיל ביותר הינו טיפול פסיכולוגי קבוצתי בגישה קוגניטיבית-התנהגותית.

חרדה חברתית הינה תופעה המגבילה מאד את הפרט הסובל ממנה גם בתחום החברתי וגם במימוש התעסוקתי. החרדה החברתית קשורה גם לפרפקציוניזם, המאמר סוקר את הקשר והרלוונטיות של פרפקציוניזם לחרדה חברתית.

חרדה חברתית הינה תופעה המגבילה מאד את הפרט בתחום החברתי והתעסוקתי. הטיפול הפסיכולוגי המומלץ ביותר הינו טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). הטיפול הפסיכולוגי יכול להיות פרטני או קבוצתי. מטרת המאמר לסקור את הטיפול הפסיכולוגי הקבוצתי בחרדה חברתית.

המאמר בוחן את תופעת החרדה החברתית מנקודת מבט קוגניטיבית ומפרט את הסכמות הקוגניטיביות השכיחות למי שסובל מהתופעה.

פחד קהל הינו תופעה המגבילה את הפרט במימוש התעסוקתי שלו ולרוב גם מגבילה את ההתקדמות בקריירה. ארגונים רבים ומנהלי משאבי-אנוש משקיעים בתוכניות שונות לפיתוח ההון האנושי. המאמר סוקר תוכנית ייחודית לפיתוח ההון האנושי - תוכנית להתמודדות וטיפול בפחד קהל.

מאמרים נוספים בנושא פסיכולוגיה

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196740 צפיות
מאמר המציע דרכי פתרון לאי גמילה מטיטולים בקרב בני 3-4. דרכי הפתרון מובאות מהזווית הפסיכולוגית הקלינית: חיזוקים חיוביים לילד לעומת עונשים וחיזוקים שליליים, וכד'. המאמר מתבסס על הקשר שבין ביקורת שלילית לילדים לחוסר הצלחתם להיגמל מהטיטולים.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196786 צפיות
כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לזהות אצל ילד בן 3-4 סימפטומים של אי גמילה מחיתולים. המאמר יציע פרשנות מדוע הדברים נוצרו ויספק מידע על פתרונות אפשריים אליהם.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196578 צפיות
מאמר מידע על הרטבות לילה. המאמר סוקר את הבעיה מהזווית הפסיכולוגית הקלינית ומציע, באמצעותה, דרכי פתרון אפשריות.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196701 צפיות
מאמר מומחים על הרטבת לילה. נקיטה בגישות פסיכולוגיות קליניות לפתרון הבעיה. שילוב אמצעים רפואיים במידת הצורך. מטרת המאמר היא להדריך אתכם בתחילת ניסיונכם לפתור בעיה זו.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196831 צפיות
תיאור הרטבת לילה אצל מבוגרים, ואי שליטה בסוגרים. הצעת פתרונות פסיכולוגיים לצד רפואיים להתמודדות עם בעיה זו: הורדת מתח ולחץ, אבחון מדד הסוכר בבדיקות המעבדה לצורך הסקת מסקנות לגבי הישנותה של סוכרת, ועוד.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/197004 צפיות
תיאור בעיה פסיכולוגית נדירה בשם 'חרדת האסלה'. במסגרתה, ילד שיצא מגיל הינקות בהגיעו לגיל 4 נרתע מהאסלה ועושה את צרכיו בבגדיו. במאמר נדון בהיווצרות הבעיה, זיהוי סימפטומים ודרכי פתרון.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196649 צפיות
מאמר מידע על הרטבת לילה אצל ילדים, תוך גיבוש פתרון בגישה הפסיכולוגית הקלינית. במאמר זה מוצעות דרכי התנהגות של ההורים שמומלץ ליישם על מנת להימנע או לצמצם את ההרטבה, לצד ייעוץ עם פסיכולוג קליני.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica