חוק המקרקעין, תשכ"ט-1969 מסדיר את סוגית משפטיות רבות, כך לדוגמא סוגי הזכויות הקיימות במקרקעין. בתוך כך, גם במסגרת הליך גירושין בין בני זוג יש לשים לב להוראותיו הרלוונטיות של חוק המקרקעין העשויות להשפיע על סוגית חלוקת הרכוש בין הצדדים.
יש לציין כי הפניה לחוק המקרקעין תהיה כמובן כאשר במסגרת המחלוקות בין הצדדים נמצא נכס מקרקעין, אשר במרבית הפעמים מדובר בבית המגורים המשותף של הצדדים.
עו"ד מגשר אירית רייכמן, מגשרת ונוטריון, בעלת משרד עו"ד המתמחה בדיני משפחה, ירושה וצוואה מסבירה כי חוק המקרקעין מתייחס לסוגית הרכוש של דירת המגורים של בני הזוג.
הכוונה הינה לסעיף 40א לחוק המקרקעין, אשר מסדיר את סוגית פירוק השיתוף במקרקעין בדרך של מכירת בית המגורים. הוראת סעיף 40א מתייחסת להליך גירושין שבו מעורבים קטינים באופן שבו היא קובעת כי בימ"ש לא יורה על ביצוע מכירת בית המגורים, על אף דרישת אחד הצדדים בדבר פירוק שיתוף, וזאת עד אשר ייווכח בימ"ש כי לילדי בני הזוג הקטינים ולבן הזוג המשמורן נמצא הסדר מגורים אחר המתאים לצרכיהם.
עו"ד אירית רייכמן מציינת כי ההסדר המגורים האחר אינו חייב להיות הסדר קבע וכי בימ"ש יאשר פירוק שיתוף בבית המגורים גם במצב בו ישוכנע כי לקטינים יש הסדר ביניים למגורים זמניים המתאים לצרכיהם.
הוראה נוספת בחוק המקרקעין אשר מתייחסת אף היא להליכי גירושין (הסכם גירושין)בין בני זוג מופיעה בסעיף 101 לחוק המקרקעין. סעיף זה קובע מתן זכות קדימה במקרקעין שהם בבעלות משותפת של בני זוג. המשמעות של זכות הקדימה הינה כי בן הזוג, השותף לבעלות בנכס, לא יהיה זכאי להעביר חלקו לאחר אלא אם הציע אותו תחילה לבן זוגו.
בתוך כך, מסדיר חוק המקרקעין כי ההצעה לבן הזוג, בעל זכות הקדימה, תהיה בכתב ותשלח בדואר רשום וכי העתק מההצעה יישלח גם לרשם.