התחום החברתי-תעסוקתי מהווה עבור כולנו ציר מרכזי ומשמעותי במעגל החיים שלנו. הוא מגדיר את הזהות העצמית, את הסטאטוס, הדימוי העצמי, תחושת המסוגלות, תחושת המימוש העצמי ועוד. לא פעם הדרך למימוש העצמי הינה ארוכה ורצופת מכשולים, חסמים ובעיות. תהליך ייעוצי-טיפולי לפרט מהווה השקעה חיונית ביותר, ועשוי לתרום ולהשפיע בצורה משמעותית על התפקוד התעסוקתי, התפקוד החברתי והמימוש העצמי בשני תחומים מרכזיים אלו.
הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית, CBT) הינו גישה טיפולית פסיכולוגית, המציעה דרכי התערבות במגוון של בעיות, והיא מבוססת על מאות מחקרים אמפיריים מונחי ראיות.
הפסיכותרפיה הקוגניטיבית-התנהגותית הממוקדת בתחום החברתי-תעסוקתי מציעה התערבויות פסיכולוגיות שעשויות להתאים לכל אחד, במטרה לשנות דפוסי חשיבה ודפוסי עבודה, ללמוד להתמודד בצורה טובה יותר עם בעיות וחסמים, וכן כדי לשפר את התפקוד החברתי והתעסוקתי. דוגמאות להתערבויות פסיכולוגיות ולפסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית בתחום התעסוקתי:
- פחד קהל, חרדה חברתית
- פחד טיסה, פחד מעליות, פחד נהיגה
- שיפור הדימוי והביטחון העצמי, העצמת תחושת המסוגלות
- שיפור אסרטיביות
- שיפור יכולת ההתמודדות במצבי דחק חברתיים-תעסוקתיים
- שיפור מיומנויות תפקודיות כמו קבלת החלטות, ניהול זמן, ניהול כעסים
- התמודדות עם לחצים ועומסים מתמשכים
- טיפול במגוון בעיות וחסמים אחרים בתחום החברתי-תעסוקתי
לטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי יתרון גדול בהיותו ממוקד ופרקטי, וכן ביכולת הפוטנציאלית שלו להביא לשינוי, לפעמים משמעותי מאד, בתוך זמן יחסית לא ארוך. ברוב המקרים התהליך הטיפול נמשך 3-12 חודשים, בהשוואה לטכניקות פסיכותרפויטיות אחרות, שלעיתים נמשכות מספר רב של שנים. הפסיכותרפיה הקוגניטיבית-התנהגותית מתבססת על תהליכים המשפיעים על התפיסות הקוגניטיביות, האמונות, הרגש, ההנעה וההתנהגות - והיא בוחנת את קשרי הגומלין ביניהם. ניתן לשלב בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי גם אלמנטים מהפסיכולוגיה החיובית וכן מהגישה המוטיבציונית. המטרות הטיפוליות מוגדרות מראש בין המטפל למטופל, וניתנות למדידה ולהערכה בכל אחד משלבי הטיפול. כך ניתן לראות את ההתקדמות וההישגים הטיפוליים בפועל.
לפרטים נוספים ניתן לפנות לאתר הכותב:
http://www.psychol.co.il
מוטי כהן, פסיכולוג תעסוקתי ופסיכותרפיסט
טל': 050-7676704