בתאריך 15.6.11 אושרה בקריאה טרומית הצעת חוק חלוקת זכויות פנסיה ביןבני זוג, התשע"א-2011. הצעת חוק זו הינה פרי יוזמתה של ח"כ זהבה גלאון אשרותכליתה של ההצעהחוק חלוקת להבטיח כי בעת פירוד בין בני זוג יקבל כל אחדמבני הזוג את חלקו בזכויות הפנסיה אשר נצברו במהלך החיים המשותפים.
עו"ד אירית רייכמן,מגשרת ומומחית לדיני משפחה וירושה סבורה כי הצעת חוק זו מהווה שינוימשמעותי בכך שמבטיחה לבן הזוג של בעל הזכויות כי יקבל את מלוא זכויותיוהמגיעות לו מכוח החיים המשותפים ביחד. כמו כן, הצעת חוק זו מהווה צעד נוסףלקידום זכויותיו של בן הזוג הביתי אשר במהלך החיים המשותפים לא יכל להתפתחמבחינה מקצועית בשל האחריות בטיפול הילדים, בעוד בן הזוג השני טיפח קריירהוצבר זכויות פנסיה רבות.
פרשנותה של הצעת החוק
עורך דין לגירושין אירית רייכמן מוסיפה כי לפי הצעת החוק החדשה, במידהובית המשפט קבע כי זכויות הפנסיה הן רכוש משותף של בני הזוג ולכן יש לאזנובניהם, יחולקו הזכויות שנצברו בתקופת החיים המשותפים בין בני הזוג לשניחשבונות נפרדים. לאחר מכן, יירשם בן הזוג של בעל הזכויות בקרנות הפנסיהכבעל זכויות הפנסיה.
סוגיה חשובה נוספת אשר מוסדרת בהצעת החוק החדשה הינה כי כאשר אחד מבני הזוגהולך לעולמו ונפסקת זכותו לקצבת זקנה או פרישה עקב מותו, יראו את בן הזוגהרשום לקצבת שארים כאילו לא נתגרש או נפרד ממנו. עו"ד אירית רייכמן מדגישהכי סעיף זה יחול בתנאי שבית המשפט אכן קבע כי זכויות הפנסיה שנצברו בתקופתהחיים המשותפת של בני הזוג הן רכוש משותף שיש לחלקו בין הצדדים.
עורך דין לגירושין איריתרייכמן מציינת ומדגישה כי כי הצעת החוק החדשה אף מקנה סמכויות לשר האוצרלקבוע הוראות למניעת סיכול זכות או זכות עתידה של בן הזוג הרשום בקופותהפנסיה. כך לדוגמא, שר האוצר רשאי בין היתר לקבוע פעולות בקרנות הפנסיההטעונות הסכמת שני בני הזוג וכן לקבוע כי פעולות שונות בקרנות הפנסיהיחייבו מתן הודעה לבן הזוג שנרשם כבעל הזכויות.
בכך, מבורכת הצעת החוק הואיל ומכילה מנגנונים אשר נועדו להתגבר עלניסיונות ידועים ומוכרים של בני זוג בהליכי גירושין להברחת כספים ורכושבכדי להתחמק מחובת השיתוף המחייבת את בני הזוג מכוח החקיקה וההלכה.
לסיכום
עו"ד אירית רייכמן תומכת בהצעת החוק החדשה, אשר לדבריה של ח"כ זהבה גלאון יש בהצעת החוק בכדילבצע תיקון צודק המסייע להגן על אותן נשים מוחלשות שהיו תלויות בבני זוגןכל חייהן, ולאחר הגירושין והפרישה נותרו חסרות זכויות פנסיה.