"יִקְחוּ לָהֶם הַכֹּהֲנִים, אִישׁ מֵאֵת מַכָּרו, וְהֵם יְחַזְּקוּ אֶת-בֶּדֶק הַבַּיִת, לְכֹל אֲשֶׁר-יִמָּצֵא שָׁם בָּדֶק"
ספר מלכים ב', פרק י"ב, פסוק ו'.
הביטוי בדק בית מקורו בגביה לצורך שיפוץ בית המקדש שנעשתה בימי יואש מלך יהודה. פסוק זה מוכיח שעוד בתקופת בית המקדש היה נהוג לערוך בדק בית לפני שיפוצו של בניין. כן, אפילו המלך הקדום יואש ידע שלא כדאי להשקיע בשיפוץ בית לפני שבודקים אותו מן המסד עד הטפחות! כמובן, ביתכם איננו בית המקדש, אך הוא בהחלט הארמון, המבצר והמקלט שלכם; הוא המקום החשוב ביותר עבורכם ועבור משפחתכם. לכן, לפני שאתם מחליטים על רכישת בית או שיפוצו, חשוב מאוד שתערכו בדיקת בדק בית. בדק בית נועד לבדוק כי הבית או הדירה עומדים בכל התקנות, ואין בהם שום סוג של ליקויי בניה.
מהם ליקויי בניה?
באופן כללי, הכוונה במושג זה היא לחוסר התאמה בין הבניה שבוצעה או שמתבצעת כעת, לבין התכנון והחומרים אשר נקבעו במקור בחוזה הבנייה או במפרט הטכני. כמו כן מתייחס המושג לבנייה אשר איננה עומדת בחוק או בתקנים המקובלים בארץ.
מדוע חשוב לגלות ליקויים כאלו בזמן?
לצערנו, ליקויי בניה נפוצים מאוד בישראל. לא תמיד ניתן לסמוך על שמו הידוע או ניסיונו הרב של קבלן הבניה כדי להיות בטוחים באיכותו של הבית. התעלמות מהליקויים עלולה לגרום לירידת ערך הנכס עם השנים, לפגיעה באיכות החיים של הדייר ולהוצאות תיקון מיותרות- שהיו צריכות להיות משולמות על ידי הקבלן ולא על ידי הדייר.
לא ניתן לגלות ליקויי בניה בעין בלתי מקצועית, לכן חשוב מאוד להקפיד שעריכת בדק בית תעשה רק על ידי אנשי מקצוע מיומנים ומנוסים.
הנושאים אשר נבדקים בשעת בדק בית:
בדק בית מתבצע בעזרת ציוד דיגיטלי מתקדם ובחינה מדוקדקת של הנכס, לצורך גילויים של ליקויי בניה מכל סוג. הנושאים הנלקחים בחשבון בתהליך הבדיקה הנם רבים ומגוונים, וכוללים בין היתר את עמידתו של הנכס בכל התקנות והחוקים (הן הארציים והן העירוניים), את איכותם של הצנרת והמערך החשמלי, את נגישות המבנה לאנשים בעלי צרכים מיוחדים, את העמידה בכללי הזהירות והבטיחות בשעת העבודה ועוד. בסופו של דבר, מאוחדים כל הממצאים הללו לדו"ח אחד, המוגש לקבלן או לקונה העתידי בליווי הסברים וביאורים.
מה כולל הדו"ח?
הדו"ח המוגש בסיומה של בדיקת בדק בית הוא בעצם סוג של "דף הוראות"- המסביר לכם מהם ליקויי הבניה בנכס וכיצד עליכם לפעול כדי לתקן אותם. כדי שתוכלו להיות בטוחים שקיבלתם דו"ח בדק בית מקצועי, ענייני ואיכותי, מומלץ שתוודאו שהוא כולל את הפרטים הבאים:
- בפתיחתו של הדו"ח צריכה להיות הצהרה חתומה של המומחה או המומחים אשר ביצעו את הבדיקה, המאשרת את העובדה שהבדיקה בוצעה על ידם ומפרטת את ניסיונם בתחום. הצהרה זו היא חשובה ביותר, על מנת שהמסמך יהיה קביל בבית המשפט במקרה הצורך.
- בדיקה וניתוח של החוזה, של תוכניות המבנה ושל המפרט הטכני, וציון אי התאמות בין הנ"ל לבין הבנייה אשר מתבצעת או התבצעה בפועל.
- פירוט מלא של כל הליקויים אשר נמצאו במבנה, וציון מדויק של מיקומם.
- מומלץ: דו"ח של בדיקת בדק בית יכול להכיל גם פירוט מקצועי של כל הדרכים לתיקון הליקויים שנמצאו, וחישוב עלויות התיקון על כל ההיבטים השונים שלהן.
- במידת הצורך יכולים להתבצע צילומים במהלך בדק בית באתר המתעדים את הליקויים הקיימים.