בחינת נאותות של מיזם הייטק
בשנים האחרונות מתפתחת מגמה מאוד ברורה של מיזמי הייטק, כמו גם של חברות סטארט אפ, המבקשת להציע מוצרים טכנולוגיים רלוונטיים לעולם התוכן של חברות שונות. תוכניות עסקיות ניתן למצוא למכביר, אך לא תמיד ניתן לראות את אותן תוכניות עסקיות מקבלות את העוגן הדרוש כדי שרעיון התחלתי יוכל להתממש באופן פרקטי.
בדיקת הנאותות של תוכניות עסקיות מסוגים שונים אמורה להכניס לכדי שקלול כמותי מאוד ברור, את הסיכון הפיננסי שדורש הרעיון הוגיו ומשקיעיו אל מול הפוטנציאל הכלכלי והתפקודי בעתיד. בדיקת הנאותות חייבת להיעשות מתוך מחשבה מאוד ברורה וריאלית שכל רעיון ומיזם צריך להיות מכוון מסלול ומתוכנן היטב.
מה כוללת בדיקת נאותות שכזו?
ראשית יש לציין כי תוכניות עסקיות תמיד היו ותמיד יהיו. השאלה היא עד כמה באמת ניתן ליישם את הרעיון הלכה למעשה ולהצליח לפגוע בצרכים המדויקים שעולים על פני השטח. בדיקת הנאותות אמורה לבדוק האם ישנם קריטריונים מהותיים שטיבם טוען להצלחת המיזם או שמא מדובר על כישלון פוטנציאלי.
בנוסף לכך, תוכניות עסקיות גם מחייבות בדיקה המריצה תוכניות סבירות של תחזיות פיננסיות לאור נתונים היסטוריים, מערכי שיווק, פרסום ועוד. אחד הבסיסים של בדיקת הנאותות אמור להנחות את הבודקים להתייחס להון הראשוני וליכולת לצעוד את כל המסלול הארוך של המיזם, בהתחשב בצד המשפטי שגם חשוב מאין כמוהו.
הקשיים שבבדיקת נאותות
בדיקת נאותות היא מהלך מאוד חשוב שיש לעבור אותו כדי לקבל את התמונה הברורה ביותר לגבי התנהלות המיזם בהווה ועל אחת כמה וכמה בעתיד. בדיקה שכזו יכולה ואף אמורה לעזור בפיתוח הרעיון מכל היבט שלו, ולרוב ההיבטים האובייקטיביים מתבררים כפרמטרים שיש לבדוק אותם בכל פעם מחדש על מנת שניתן יהיה להריץ אותם בפרקטיקה.
תוכניות עסקיות חייבות לכלול את כל המשתנים הרלוונטיים, שכן אין רעיון אחד המסכם את הכל, אלא יש את הצורך לשווק אותו ולפרסם בדיוק על פי הצרכים הרצויים. לדבר יש משמעות מאוד גדולה והשאיפה היא לעשות זאת על הצד הטוב ביותר. רק כך תוכניות עסקיות יכולות להתפתח מעבר לשלב הרעיון הכתוב.
לחשוב כמו אסטרטגים
תוכניות עסקיות לרוב אמורות להיות תוכניות עסקיות לטווח ארוך. אם מציעים את הרעיון למכירה בסופו של דבר, הוא צריך להכיל את כל הדרישות של קהל היעד. הדרישות הללו לא אמורות לבוא רק מאותו קהל יעד, אלא גם מתוך סיעור המוחות של פיתוח הרעיון עצמו. זאת על ידי השתלשלות שלבי המיזם לאורך התקופה שבה עובדים עליו, בה מבצעים בדיקת נאותות טובה ומקצועית, וכך אפשר להתחיל להריץ את הכל כמו שצריך. השילוב בין רעיון טוב ובין פיתוח ריאלי ומותאם סביבה ומציאות, מעניק לכל מיזם הייטק את המקום המכובד שלו בסטטיסטיקה שאומרת כי מדובר במוצר טכנולוגי ראוי.