בהמשך למאמר הקודם בנושא, להלן עוד מספר סיפורי צ'קים מרתקים, בעזרתם נוכל ללמוד כיצד להימנע ממצבים מביכים.
זיוף צ'קים
בנובמבר 2009, ביישוב אלעד, תקף נרקומן כבן 40, אישה קשישה שהלכה ברחוב וגנב את תיקה. אותו בחור החליט לנצל את תכולת התיק במלואה, זייף צ'קים שהיו בתיק וניסה לפדות אותם בבנק. הבנק, שעלה על כך, פנה למשטרה, שם הכחיש החשוד את הטענות המיוחסות לו.
כיצד ניתן להימנע ממקרים שכאלו?
1. מומלץ להימנע מהשארת צ'קים או כרטיסי אשראי בסמוך לתעודת הזהות או לאמצעים מזהים אחרים. יש להימנע גם מהשארת חתימתכם במקומות גלויים.
2. מיד עם גניבת חפציכם האישיים, יש להודיע לחברת האשראי ולבנק כדי לבטל את אמצעי התשלום השונים.
אברג'יל כבר לא ממש מפחיד
בשעת לילה מאוחרת, פרצו אלמונים לביתו של תושב הצפון, וגנבו ממנו צ'קים של לקוחות בשווי מאות אלפי שקלים. כדי לפדות את אותם צ'קים, אשר רובם היו "למוטב בלבד", התחזו מספר עבריינים לבני משפחת אברג'יל ודרשו מבעלי הצ'קים לשלם את הסכומים במזומן.
בעלי הצ'קים, מצידם, לא נבהלו ודחו את אותם פושעים, והמשטרה, שכבר קיבלה את התלונה, הצליחה בקלות לעלות אחר עקבותיהם לאחר שמצאה כי הצ'קים הסחירים הופקדו בחשבונה של תושבת עכו הצפונית.
כיצד ניתן להימנע ממקרים שכאלו?
1. השתמשו בצ'קים לא סחירים כברירת מחדל. תוכלו אפילו לבקש מהבנק להנפיק לכם צ'קים "למוטב בלבד".
2. בעלי עסק: ראשית, נהלו רישום מסודר אחר כספים נכנסים, ובמיוחד אחר צ'קים ופרטיהם האישיים, ושנית, אם יש לכם חשד שהצ'קים של לקוחותיכם נגנבו או זויפו, ידעו את המשטרה ובעלי הצ'קים כדי שיזדרזו לבטלם.
הונאת צ'קים
נוכלת סדרתית בת 39 מבני ברק, משתמשת בעיקר בצ'קים על מנת להונות את האנשים סביבה. הנוכלת, אשר כבר נעמדה לדין, הורשעה בסדרה של עבירות מרמה שונות, רובן קשורות להונאות צ'קים בסכומים שנאמדו במעל 100 אלף שקלים.
בתחילת שנת 2008, למשל, פנתה אותה אישה לשכניה והציגה את עצמה כאשת עסקים, לאחר שרכשה את אמונם, הציעה להם לקבל צ'קים של לקוח, בסכומים מצטברים של 15 אלף ש"ח, תמורת עשרת אלפים ₪ בלבד. השכנים, קפצו על המציאה וביצעו את ההחלפה המשתלמת. אכזבתם לא איחרה לבוא כאשר הגיע יום פדיון הצ'ק, והם גילו שחשבונו של בעל בצ'ק, מוגבל.
באותה שנה, שכרה החשודה דירה מפוארת ברמת גן, ושילמה עבורה באמצעות צ'קים של חברות שהיו בעבר בבעלותה, אך נסגרו. יותר מכך, כאשר בעלת הדירה דרשה מהחשודה לעזוב, הזמינה החשודה מוביל שיעביר את תכולת הדירה לדירה אחרת, תכולה אשר כלל לא הייתה בבעלותה. למוביל, אגב, היא שילמה באמצעות צ'קים שחזרו אף הם.
כיצד ניתן להימנע ממקרים שכאלו?
1. החלפת צ'קים בכסף מזומן היא טעות. החשש כה גדול, עד כי, גם אם מדובר באדם אמין במיוחד, יש להימנע מלבצע זאת.
2. בנק ישראל מאפשר חיפוש אחרי בעלי חשבונות מוגבלים עקב צ'קים שחזרו וכדומה. בעת קבלת צ'קים שנראים כחשודים, ניתן לבחון את טיבם באמצעות כניסה לאתר בקישור הזה, והכנסת הפרטים הנדרשים (פרטי חשבון בנק או תעודת זהות).
ענייני עבודה
בעל עסק האשים את מזכירתו כי השתמשה בחתימתו על גבי צ'קים על מנת למשוך כספים. הנאשמת כפרה בטענות אלה וטענה כי מעולם לא לקחה כספים לכיסה הפרטי, ואם חתמה במקום בעל העסק, הרי עשתה זאת לבקשתו בלבד. לאחר דיון ארוך בנושא, החשודה זוכתה מחמת הספק, אך איבדה את עבודה במקום.
כיצד ניתן להימנע ממקרים שכאלו?
1. אין לחתום את שמו של אדם אחר על גבי צ'קים או אמצעי תשלום אחרים. גם אם הדבר נעשה בהתאם לדרישה של בעליהם, מדובר בעבירה חמורה של זיוף ומרמה.
2. החתימה היא המרכיב החשוב ביותר הקיים על גבי צ'קים, לפיכך, יש לבחור חתימה ייחודית אותה קשה לזייף.