במדינת ישראל קיימים מספר מסלולים לצבירה לפנסיה, אחד האטרקטיביים שבהם הוא מסלול קופות גמל עליו ידון מאמר זה. קופות גמל הן, למעשה, תוכניות חיסכון לטווח בינוני או ארוך, בניגוד לקרן פנסיה שהיא ארוכת טווח, הנועדות לצבירת הון ומשיכתו בסוף אותו טווח זמן עתידי. החקיקה במדינה, הנוגעת לקופות גמל ותוכניות חיסכון מסוגן, מפוצלת לשניים, תקנות מס הכנסה משנות ה-60 של המאה הקודמת וחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים מ-2005.
חוק הפיקוח מגדיר את קופות הגמל כמעטפת של כל קבוצת תוכניות החיסכון הפנסיוניות הנהוגות במשק כגון קרנות השתלמות, קרן מחלה, פיצויים, קרנות פנסיה וכיוצא באלו. קופות גמל הן אפיק השקעה אטרקטיבי לשכירים ולעצמאיים כאחד, ומדינת ישראל, באמצעות הקלות והטבות במס, מעודדת השקעה וחיסכון באפיק זה. על מנת למשוך את הכספים שהצטברו בקופת הגמל, יש משמעות לזמן שבו נפתחה הקופה והחלה ההפקדה אליה. לפני שנת 2006 ניתן היה למשוך את הכספים שהצטברו באותן קופות גמל, ללא תשלום מס הכנסה על הרווחים, לאחר 15 שנה מרגע פתיחת הקופה או בגיל הפרישה. מ-2006 ואילך, ניתן לפדות קופות גמל רק מגיל 60 ומעלה. משיכה מוקדמת אפשרית אך כרוכה בתשלום מס הכנסה של 35% על הרווחים שנצברו בקופה. מטרת התניה זו, הגם שהיא יכולה לעורר תרעומת וחוסר הבנה, היא להבטיח כי כמה שיותר אזרחים ימשיכו להפקיד ולצבור הון לשנות הפנסיה והגמלאות שלהם ולא יתפתו לפתוח קופות גמל וקרנות השתלמות שלא לצורך מהותי ובלתי ניתן לדיחוי.
קופות גמל הן פיקדונות שנמצאות בשוק ההון ומושקעות בו על ידי מנהלי הקופות, האמונים על שימוש נכון בכלים ובהשקעות על מנת להשיג את מירב התוצאות לציבור המשקיעים. העמית המשקיע משלם דמי ניהול קבועים לאותו מנהל קופת גמל וצריך לדעת כי יכול להיות גם מצב של הפסד וירידה בערך הקופה, כך שחשוב לעקוב אחר הביצועים, להתעניין במצב קופות הגמל ולעיתים אף לעבור ממנהל קופות גמל אחד לאחר מבלי למשוך כסף או לבצע שום פעולה אקטיבית למעט העברת בקשה לאותה חברת ניהול קופות גמל.
בשנת 2008 נעשה עוד שינוי בחוק הפיקוח על קופות גמל ונוסדו שני מסלולים להפקדה
- קופות גמל לא משלמות לקצבהמהן לא ניתן למשוך כספים למעט מרכיבים של פיצויים
- קופות גמל משלמות לקצבהמהן ניתן למשוך כספים שהצטברו כקצבה תקופתית בהתאם לרווחים, לתקנון ולגורמיםאישיים שונים.
מכיוון שרוב פעילות קופות הגמל השונות מעוגנות בחוקים ובתקנות מסודרות, ההבדלים המהותיים ביניהן הם בגובה דמי הניהול ובסוג ההשקעות הנעשות בהן. על מנת לבצע השקעה נכונה והחלטה מגובת נתונים, יש באתר משרד האוצר מידע השוואתי מעודכן בין כל קופות הגמל בשוק, תשואות שהניבו ועלויות של דמי ניהול, כך שלציבור הרחב יש דרך פשוטה ויעילה לערוך סקר שוק אמיתי ויעיל, איש על פי יכולת לקיחת הסיכונים שלו ועל פי אופיו וצרכיו העתידיים.