החיים בעידן המודרני שונים בהרבה דברים מהחיים בעידן העתיק או בכל תקופה אחרת בהיסטוריה של האנושות. בעידן שבו אנו חיים אנחנו רגילים בצורה מוחלטת לכך שאנחנו משלמים למישהו אחר שיעשה עבורנו עבודה מסוימת ואחרים משלמים לנו כדי שנבצע עבודה מסוימת. כשאנו זקוקים לדבר מה אנחנו קונים אותו וכשאנחנו צריכים לבנות משהו אנחנו משלמים למישהו שיבנה עבורנו אותו. כך הוא גם המקרה כשאנחנו רוצים לבנות ארון קודש חדש – אנחנו מוצאים בעל מקצוע ומשלמים לו תמורת העבודה.
ניתן לתאר לעצמנו שבדורות קודמים, בני קהילה שרצו לבנות ארון קודש חדש היו פונים לנגר של הקהילה והעבודה הייתה נשארת בתוך הקהילה עצמה. כיום, רובנו לא חיים בקהילה שאחד מחבריה הוא נגר. יתר על כן, גם אם יש נגר שמתפלל בבית הכנסת שלנו לא בטוח שתחום ההתמחות שלו הוא בניית ארונות קודש – הוא אולי יודע לבנות מטבחים כפריים אבל בניית ארון קודש זה כבר סיפור אחר לגמרי. לכן אנחנו מחפשים בעל מקצוע מתאים מחוץ לקהילה שיבצע עבורנו את העבודה.
הפנייה אל בעל מקצוע חיצוני עלולה להיות בעלת השלכות לא צפויות. כאשר אנחנו שוכרים בעל מקצוע אנחנו עלולים לשכוח שהוא עובד בשבילנו. לעיתים מדובר במקרה של "שגר ושכח." אנחנו משלמים לבעל המקצוע ונותנים לו לנהל ולהוביל את כל העבודה מבלי שבני הקהילה מעורבים בבנייתו של הארון החדש. הכישלון עלול להיות כפול: מצד אחד אנחנו עלולים לקבל ארון קודש שאיננו מה שחלמנו עליו אלא מה שבעל המקצוע חלם עליו. בנוסף על כך הקהילה מפספסת הזדמנות להיות שותפה לתהליך מיוחד – תליך הבניה של ארון קודש וכל מה שהתהליך הזה כולל בתוכו.
חשוב מאוד לזכור שבעל המקצוע שבידו הפקדנו את מלאכת הבניה של ארון קודש חדש הוא שליח של הקהילה. אנחנו מפקידים בידיו את העבודה וסומכים על שיקול דעתו ועל הניסיון שלו אבל אל לנו לשכוח שהוא רק שליח שלנו. הקהילה חייבת להיות מעורבת בתהליך מתחילתו, לעקוב אחרי התפתחות העבודה ולהבין אם התהליך אכן מוביל לכיוון שאליו שואפת הקהילה. גם בעל המקצוע עצמו חייב לזכור שהוא רק שליח.
זה אולי נראה דבר פשוט לומר: בעל המקצוע צריך לזכור שהוא רק שליח. אבל בעלי מקצוע לא מעטים שוכחים לפעמים את התפקיד שלהם. מתוך רצון טוב לא מעט פעמים, בעל המקצוע כופה את החזון שלו על הקהילה במקום להקשיב לבני הקהילה וליצור עבורם את מה שהם רוצים. לא מדובר ברשעות ואפילו לא בשחצנות: בעל מקצועי עשוי לשכוח שגם אם הוא בעל ניסיון רב הרי שעליו לדעת להקשיב – מלאכה שלא כל אחד מסוגל לעשות. היכולת להקשיב איננה מסתכמת בהטיית הראש והנהון בהסכמה; מדובר במלאכה לא פשוטה שדורשת כבוד לזולת, פקחות ורצון להבין את מי שמדבר איתנו.
כדי שתהליך הבנייה של ארון קודש יצליח הקהילה צריכה לדבר ובעל המקצוע צריך להקשיב. אין זה אומר שעל הקהילה לאטום את אוזניה לדבריו של בעל המקצוע. בסופו של דבר מי שיש לו ניסיון בבניית ארונות קודש הוא משאב חשוב מאוד לקהילה ועליה לנצל אותו בצורה הנכונה.