סושי איננו סתם מזון מהיר שאפשר לאכול אותו כמו חומוס. האם מותר לאכול סושי בידיים?
סושי כהלכתו
המזון המהיר הישראלי, כמו סוגי מזון מהיר אחרים, מותאם לאכילה בידיים. חומוס אמנם דורש צלחת, אבל פיתות ובגטים לא מצריכות שימוש בסכין ובמזלג. לאחרונה התעוררה בי שאלה חשובה: האם אוכלים סושי בידיים? האם ביפן במסעדות סושי אוכלים סושי עם מקלות או בידיים? האם במקרה של הזמנת סושי יש חובה לבקש שישלחו לנו מקלות? לגבי הקשר בין סושי ומזלג או כף אין מקום לספק: רק בורים ועמי ארצות (או אנשים שפשוט לא אכפת להם) אוכלים סושי עם מזלג או כף. לדעת מומחים רבים אכילת סושי עם מזלג דומה למתן הכשר לבייקון: מי שעושה זאת אולי לא יוצא להורג אבל יתעוררו ספקות לגבי מצבו הנפשי והקוגניטיבי. משהוסר כל ספק לגבי סכינים ומזלגות עדיין נותר לתהות אם יש לאכול סושי בידיים או באמצעות מקלות אכילה, צ'ופסטיקס בלעז.
ידיים ומקלות
אנשים רבים במערב (ולפי שמועות אפילו ביפן עצמה) עוד לא למדו איך לאכול באמצעות מקלות אכילה. סושי מהווה קושי מיוחד עבור מי שמנסה לאכול אותו עם מקלות אכילה. רק מומחים ומקצוענים יצליחו לאכול סושי עם מקלות. כשבוחנים את שאלת אכילת הסושי לעומק (דהיינו גולשים באינטרנט ומחפשים איך אוכלים סושי) מתברר שהתשובה די חד משמעית. לפי מקורות רבים (מצאתי לפחות שניים) גם ביפן אוכלים סושי בידיים ולא עם מקלות. זוהי בשורה טובה למי שרוצה לאכול סושי בצורה אוטנטית או למי שצריך לנסוע ליפן ורוצה להתכונן היטב לחוויה המקומית של אכילת סושי. גם אנשי עסקים שצריכים לשבת עם יפנים אמיתיים (לא כמו התאילנדים שעובדים בארץ במסעדות סושי בתפקיד יפנים) ישמחו לדעת שהם יכולים, ולמעשה צריכים, לאכול סושי בידיים ולא עם מקלות. המלצה אחת לפני סיום: לשטוף ידיים לפני אכילת סושי בידיים וגם בסוף הארוחה. ריח דגים על האצבעות איננו תחליף לבושם.