חפש מאמרים:
שלום אורח
22.01.2025
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

ריח רע מהפה - סיבות ופתרונות

מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן11/07/20093774 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

 קיימים גורמים רבים לריח הרע מהפה. הריח האופייני בבוקר אינו נחשב לבעייה, אלא אם כן אינו חולף לאחר צחצוח השיניים. יש סיבות רבות לריח רע מהפה (שנקרא גם "באשת" ובשפה המקצועית "האליטוזיס": - ריקבון שיניים, אבנית ודלקות חניכיים, כתרים לקויים, נזלת כרונית או סינוסיטיס, דלקת גרון, דלקת שקדים ובעיות קיבה.

למעשה, רוב המקרים של ריח רע מהפה ייפתרו במרפאת השיניים- לדוגמא, אם מקור הריח הוא בדלקת חניכיים, חייבים לבצע ניקוי והסרת אבנית, ולבקש הדרכה בשיטות ציחצוח והיגיינה אוראלית. אם מקור הריח הוא בשרידי נזלת שמצטברים על הלשון, הברישו את הלשון ובמקביל טפלו בנזלת!

1. מחלות חניכיים והיגיינה אוראלית לקויה: הכיסים העמוקים האופיניים למחלות חניכיים הינם מלכודת מצויינת לשרידי מזון וחיידקים, במיוחד כשבלתי אפשרי לנקות כיסים אלה ע"י מברשת רגילה. כששרידי המזון נרקבים, מופיע ריח רע מאוד. החיידקים עצמם גורמים לשיחרור גזים ממשפחת הגופרית (סולפור), גז בעל ריח רע וחזק מאוד. במצבים חמורים של מחלת החניכיים עלולה גם להיווצר מוגלה, שגם ריחה חריף ולא נעים.

הפתרון: שיפור ההיגיינה האוראלית (ציחצוח נכון, מברשת נכונה, שימוש בחוט דנטלי, בשטיפות פה ובמברשת מיוחדת ללשון), הסרת אבנית וטיפולי חניכיים מתקדמים לפתרון בעיית הכיסים

. 2. ריקבון עמוק בשיניים: בשן עם חור עמוק ישנה כמות גדולה מאוד של ריקבון ושל חיידקים פעילים, דבר אשר יגרום לריח רע. כמו כן, בהזנחה ממושכת עלולים להיווצר אבצסים והפרשת מוגלה, שבנוסף להיותם גורמים לריח רע, הינם מסריחים מאוד! בעיה אחרת שעלולה להווצר כשיש חורים היא שמזון נתקע בין השיניים ונדחס אל תוך החניכיים, ובלתי אפשרי לסלקו ע"י מברשת רגילה. המזון התקוע גורם לחורים חדשים וכן לדלקת חניכיים מקומית קשה.

הפתרון: טיפול בשן העששתית בהקדם, צחצוח נכון, שימוש בחוט דנטלי ובמברשות/קיסמים מיוחדים.

3. יובש פה: כאשר הפרשת הרוק הינה דלילה או מעטה, אין שטיפה של החיידקים וניטרולם. הבעייה חריפה במיוחד לאחר צום, שתייה מעטה, דיבור ממושך ודיאטה חריפה ולא מאוזנת. כמו כן במחלות מסויימות (לדוגמא סוכרת, תסמונת שוגרן, הקרנות וכימותרפיה) ולפעמים בתרופות מסויימות, עלולה להגרם בעייה בהפרשת הרוק, שתוביל ליובש הפה.

הפתרון: הגברת כמות הרוק, למשל ע"י מציצת סוכריות לימון. במקרים של יובש פה קיצוני קיימים גם תחליפי רוק מלאכותיים. לעיתים יש גם לשקול החלפת תרופות.

4. תותבות לקויות ו/או לא נקיות: שרידי מזון על התותבת יירקבו וידיפו ריח רע. בנוסף, כאשר התותבת אינה מותאמת לפה ו"רוקדת", עלולה להיווצר מושב פטרייתית (מסוג קנדידה), שתגרום גם היא לריח רע.

הפתרון: ניקוי התותבת והתאמתה מחדש (למשל ע"י ריפוד מיוחד) אל הפה. יש לשקול החלפת התותבת במקרה שהבעייה לא נפתרת.

5. נזלת ממושכת (כרונית) וסינוסיטיס: כאשר הנזלת מתנקזת אל הגרון, בחלקה האחורי של הלשון יוותרו משקעי נזלת, ומכאן הריח הרע.

הפתרון: איבחון האלרגיה, וטיפול ע"י רופא מומחה (אלרגולוג ו/או רופא ריאות). אפשר לנסות טיפולים בחדר מלח ו/או רופוא סינית.

6. דלקת גרון: היווצרות מושבות חיידקים בחלל הפה, הגרון והשקדים תגרום לריח רע מהפה כחלק מהמחלה הכללית.

הפתרון: טיפול ספציפי במחלה. (אך לא לבלוע אנטיביוטיקה ללא בדיקת רופא ומרשם!)

חשוב לדעת

* בדר"כ לא קשה לטפל בבעיית הריח הרע- הבעייה הקשה ביותר בתופעת ריח רע מהפה (האליטוזיס) היא חוסר ידיעה! שאלו חבר קרוב או את בן/בת הזוג אם יש לך ריח רע מהפה. אם הינך מכיר מישהו הסובל מבעייה זו, נסה לספר לו על-כך בעדינות.

* ביקורים סדירים אצל רופא השיניים, המלווים בטיפולים כגון ניקוי אבנית וסתימות, ימנעו לפחות את החלק הזה של בעיית ההאליטוזיס. כמו כן, כדאי להתייעץ עם רופא השיניים לגבי הבעייה: הוא ידע להפנותך במקרה הצורך לרופא המתמחה בבעיית ההאליטוזיס, במידה ובעייה אינה דנטלית.

* לא מומלץ לצחצח יותר מפעמיים-שלוש ביום: ציחצוח ושטיפות פה רבות למעשה שוטפות גם את הרוק החוצה, ונגרם יובש פה, שכאמור מוביל להאליטוזיס. (צחצוח מרובה ו/או חזק מדי עלול גם לגרום לפציעת החניכיים ו/או שחיקת השיניים). מומלץ להשתמש בחוט דנטלי לאחר כל ארוחה.

*קיימות מברשות מיוחדות לציחצוח גב הלשון שאפשר לקנות בבתי המרקחת, וכן מברשות מיוחדות לסובלים מבעיות חניכיים.

* סוכריות לימון (ללא סוכר!) מאוד יעילות על-מנת לגרום להפרשת רוק. ניתן גם ללעוס מסטיק ללא סוכר במשך מספר דקות, אך זכור: לעיסה מרובה מדי של מסטיק עלולה לגרום לפגיעה במפרק בין הלסתות, לכאבים בשרירי הלעיסה ולכאבי ראש כרוניים.

* לבעלי התותבות: שמור על היגיינה מקסימלית, התותבות הן אתר גידול מצויין לחיידקים ולפטריות! כדאי לצחצח את התותבת מספר פעמים ביום, במיוחד לאחר האוכל. בלילה יש להוציאן מהפה ולהשרותן בחומר ניקוי שאפשר לקנות בחנויות הפארם. אם התותבת "רוקדת" בפה, גש בהקדם לרופא השיניים, לתיקון התותבת או להחלפתה.

* בניגוד לסיפורי הסבתא, אכילת מאכלים בעלי ניחוח עז כמו שום, בצל, נקניקים, טונה וכו' לא יגרמו לבעייה כרונית, בהנחה שלא אוכלים אותם כל הזמן... כדי להפטר מהריח הנ"ל, אפשר ללעוס פטרוזיליה ולקנח בקוביית שוקולד. ודרך אגב, בדייט רומנטי לא כדאי לאכול מאכלים כאלה בכלל...

* לעיסת עלי פטרוזיליה או כפית גרגירי קפה: אפשר לנסות ללעוס עלי פטרוזיליה או כפית גרגירי קפה מדי פעם כדי להפטר מהריח הרע באופן זמני, אך כמובן שיש לברר את מהות הבעייה לעומק ולטפל ביסודיות!

* אם בכל זאת לא נפתרים מבעיית ההאליטוזיס,כדאי לפנות לאיבחון אצל מומחה לבעיות עיכול (גסטרו-אנטרולוג).

מה עוד אפשר לעשות נגד ריח רע מהפה ? 

  • להבדק ע"י רופא השיניים: לטפל בכל מוקדי הריח - ריקבון, דלקות חניכיים, אבנית וכו'.
  • לקבל מרופא השיניים או מהשיננית הדרכה בהיגיינה אוראלית: כיצד לצחצח שיניים, כיצד להשתמש בחוט דנטלי, להשתמש בשטיפות פה.
  • ללעוס 2-3 פולי קפה או חצי כפית קפה עם גרגרים גסים. לאחר מס' דקות לעיסה, אפשר לירוק ואפשר לבלוע.
  • ללעוס 3-4 עלים של פטרוזיליה ו/או נענע, ואחרי מס' דקות לירוק או לבלוע.
  • ללעוס 2-3 גרגרי הל לא טחון, ואחרי מס' דקות לירוק או לבלוע.
  • ללעוס שרף של עץ אלת המסטיק.
  • לשתות 2-3 כוסות תה מעלי זעתר ממותק בדבש.
  • לשתות 3 כוסות מיץ כרוב ביום.
  • לאכול דלעת, טריה או מבושלת.
  • לשתות 2-3 כוסות תה בבונג ביום.
  • המעיטו באכילת מאכלים בעלי ריח חריף, כמו בצל, סחוג, שום, עמבה וכו'.
  • את הפלאק (רובד החיידקים) הנכם יכולים להסיר ע"י צחצוח נכון במברשת מתאימה. ההמלצה שלי : מברשת עדינה ולא גדולה מדי, כדי שתגיע לכל פינות הפה.
  • במקרה שקיימים רווחים בין החניכיים והשיניים מומלץ להיעזר במברשת בין-שינית (אינטר-פרוקסימלית), שנראית כמו סליל דק ואפשר להעבירה במרווחים אלו.
  • כמו כן מומלץ להשתמש בשטיפות פה נגד חיידקים ובחוט דנטלי.
  • להוראות והסברים על היגיינה אוראלית נכונה ושיטות צחצוח לחצו כאן

     להאזנה לראיון עם אורלי לוי על ריח רע מהפה - לחצו כאן

    לגירסא המקורית של המאמר לחץ כאן

     





     
         
         
         
       
     
    אודות כותב המאמר:

    ד"ר גיא וולפין

    רפואת שיניים ואסתטיקה דנטלית

    www.dr-guy.com

     
         
       
     

    מאמרים נוספים מאת ד"ר גיא וולפין

    מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן07/10/092786 צפיות
    הקו-אנזים Q10 הינו חומר אשר מסייע לגוף לעכב תהליכי הזדקנות ומוות של תאי גוף שונים, שמוכר לרפואה המשלימה שנים רבות. בשנים האחרונות התפרסמו מחקרים מהימנים ברחבי העולם, אשר מוכיחים את יעילות ה-Q10 כחומר נוגד תהליכי חימצון (אנטי-אוקסידנט) ואת השפעתו החיובית על תאי הגוף. כיום יש נטייה גוברת והולכת גם בקרב הרופאים "המערביים" לשלב חומר זה כתוסף מזון חיובי, בנוסף לטיפולים הרפואיים המקובלים.

    מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן04/07/0918377 צפיות
    אחד המצבים השכיחים והחשובים בעולם רפואת השיניים הינו היכולת לאבחן נכון את חומרת מצבם הקרדיאלי של אנשים בעלי מחלות לב ו/או מומי לב מולדים (Congenital Heart Defects - CHDs), ולהחליט האם לפני טיפול שיניים יש להנחות את המטופל לבלוע אנטיביוטיקה למניעת IE -Infective Endocarditis, או בשמה העברי - דלקת פנים לב זיהומית (דפל"ז). טיפול לפי המלצות לא מעודכנות עלול לגרום לנזק לחולה. ההמלצות בסקירה הבאה מעודכנות לאפריל 2007. *

    מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן03/07/094044 צפיות
    מהם הסינוסים? מדוע יש סינוסיטיס? מדוע יש כאבי שיניים בעת סינוסיטיס? אלו טיפולים יש בסינוסיטיס? אלו תרופות סבתא וטיפולים אלטרנטיביים יש לסינוסיטיס?

    מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן16/05/0917434 צפיות
    מצד אחד, נשים הרות מדווחות על רגישות בחניכיים, ועל תחושה ש"השיניים מתפוררות", אך מצד שני קיים פחד גדול (ולא מוצדק) לגשת אל רופא השיניים לבדיקה וטיפול. בהריון השיניים והחניכיים נמצאות בסיכון גבוה מהרגיל, והחשש הגדול הוא מזיהומים שעלולים לפגוע בהריון עצמו. לכן דווקא בהריון יש חשיבות עליונה לשמירה על בריאות הפה והחניכיים, למענך ולמען העובר שלך.

    מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן15/05/092169 צפיות
    כל אדם חושש מטיפולי שיניים - אך מתישהו צריך להגיע לטיפול. עדיף לבוא רגע לפני שכואב, מאשר רגע אחרי... מי שלא הולך לרופא השיניים - בסוף זוחל אליו... כיצד אפשר להתגבר על הפחד ובכל זאת לעבור טיפולי שיניים בהצלחה, ואפילו עם חיוך?

    מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן15/05/0915293 צפיות
    למה החניכיים מדממים, רגישים וכואבים*? אני מצחצח ממש חזק, איך יכול להיות שנשארו חיידקים על השיניים? למה יש לי ריח רע מהפה למרות שאני משתמש בשטיפות פה? למה יש לי נסיגת חניכיים? למה השיניים מתנדנדות? מה כדאי לעשות?

    מאמרים נוספים בנושא בריאות השן

    מאת: דניאל מלמדבריאות השן11/02/201694 צפיות
    טיפים מעולים וחשובים. איך לבחור נכון את הרופא שיניים שלי? במאמר הבא יגלו לכם. קריאה נעימה

    מאת: ליאורבריאות השן04/10/181761 צפיות
    יישור שיניים בעזרת מומחה בעל ניסיון, יכול להתקיים בכל גיל. יישור של השיניים, מבוצע בגילאים שונים (מבוגרים, נוער, וילדים). יישור השיניים, משפר את הדימוי העצמי, של המטופלים. יישור השיניים, מבוצע בעזרת מכשירי יישור שונים.

    מאת: ליאורבריאות השן13/08/181887 צפיות
    יישור שיניים בעזרת מכשירים שונים, מתבצע כל העת. מכשירים ליישור השיניים, יכולים להיות למשל: סמכים פנימיים, גשר שקוף, פלטה רגילה, פלטה שקופה, רסן, גשר רגיל ועוד. יישור השיניים מבוצע על ידי מומחים ליישור שיניים, שעברו הכשרה מתאימה.

    מאת: ליאורבריאות השן01/05/181683 צפיות
    אורתודנט בארץ, מטפל באנשים שרוצים ליישר את השיניים. אורתודנט הוא רופא שיניים, שהוא גם מומחה ליישור השיניים. בארץ רק כשני אחוז, מרופאי השיניים, הם מומחים ליישור שיניים.

    מאת: ליאורבריאות השן17/12/171603 צפיות
    יישור שיניים למבוגרים במבצע מיוחד, מספק הזדמנות נוספת ליישר שיניים. יישור שיניים עבור מבוגרים, יכול להתאים למי שעברו טיפול לא מוצלח, או למי שלא עברו טיפול מעולם.

    מאת: נינה כהןבריאות השן29/11/171592 צפיות
    מטופלים רבים מעוניינים לבצע את שיקום הפה על גבי שתלים, הצלחת הטיפול, והשיקום בשנה הראשונה מוכרת ב-95% הצלחה,

    מאת: נינה כהןבריאות השן29/11/171468 צפיות
    השתלת שיניים, מתבצעת תוך ניצול תהליכים טבעיים, הדומים לאלה שקיימים בפה לאחר עקירה.

     
     
     

    כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
    השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

    christian louboutin replica