חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

דלקות חניכיים ומחלות חניכיים: סיבות ופתרונות

מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן15/05/200914838 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

סיבות ופתרונות לדלקות חניכיים ומחלות חניכיים

ד"ר גיא וולפין

גם אם השיניים בריאות וחזקות, הן מצויות בסכנה. גם אם מצחצחים ממש חזק ומספר פעמים ביום (וזו טעות...), כאשר צחצוח השיניים לקוי ואינו בשיטה הנכונה ובמברשת נכונה, נשארים שרידי מזון וחיידקים על השיניים. החיידקים נדבקים לשן בחוזקה ע"י דבק מיוחד שהם מייצרים, וממשיכים להתרבות, במיוחד במפגש בין השיניים והחניכיים ("כיסי חניכיים"). להצטברות זו קוראים "פלאק" או בעברית - "רובד". כאשר סידן (מהמזון ומהרוק) שוקע בפלאק הנ"ל, הוא מתקשה והופך לאבנית, שלמעשה בתוכה ממשיכים החיידקים לחיות ולהתרבות, ולהפריש את הרעלים לתוך החניכיים ולזרם הדם. התוצאה הישירה בחניכיים היא דלקת חניכיים, אשר עלולה להחמיר למחלת חניכיים כרונית, וכן לעלייה בשיעור הופעת מחלות סיסטמיות בגוף.

דלקת החניכיים שמופיעה בשלבים הראשונים נקראת ג'ינג'יביטיס, וכאמור הינה בגלל הפלאק החיידקי ((Plaque Induced Gingivitis. החניכיים אדומים, נפוחים ומדממים בקלות. לפעמים יש גם רגישות למגע בחניכיים הדלקתיים. לעיתים יש גם ריח רע מהפה. בשלב זה עדיין אין נזק לעצם הלסת שמסביב לשיניים ולרקמות התומכות בשן, והדלקת בדר"כ תחלוף לאחר הסרת האבנית והפלאק וצחצוח איכותי בבית.

בשעת ההריון (בהשפעת ההורמונים) סימנים אלו לעיתים מחמירים, ובמקרים קשים גם העובר חשוף לסכנת זיהום, בגלל חדירת חיידקים מהפה אל זרם הדם דרך החניכיים הדלקתיים והמדממים. יש לזכור כי אין כל בעיה לבצע טיפולי חניכיים והסרת אבנית בהריון, ומומלץ לבצעם בכל 2-3 חודשים בהריון.

בשעת מחלות כלליות קשות (בגלל ירידה בכושר מערכת החיסון, כמו למשל בסוכרת), אנשים החולים במחלות לב או במחלות המפחיתות את יעילות המערכת החיסונית מומלץ להגיע לטיפולי חניכיים אחת ל 2-3 חודשים, ולדאוג לרמת היגיינה אוראלית מעולה בבית. זאת מכיוון שמצב של דלקת וזיהום ממושך בחניכיים קשור גם לעלייה בלידות מוקדמות, סוכרת, התקפי לב ומחלות לב אחרות, שבץ מוחי ואף סרטן!

בקרב מעשנים כבדים מחלות החניכיים מחמירות יותר מהרגיל. כמו כן קיים קשר גנטי.

כאשר המצב הדלקתי בחניכיים נמשך לאורך זמן, והאבנית מצטברת מעל ומתחת לחניכיים, נראה החמרה בסימנים, ותחילת מצב של מחלת חניכיים דלקתית כרונית, המכונה פריודונטיטיס (Periodontitis). הסימנים יחמירו, ולעיתים מופיעים גם כאבים וקשיים באכילה. כיסי החניכיים יגדלו, והמרווח בין החניכיים והשן יגדל. במקביל גם תתחיל תופעה של נסיגת חניכיים ופגיעה בעצם שסביב השיניים, וכן ברקמות המחברות את השן אל העצם (כלל הרקמות הנ"ל מכונה "מנגנון התאחיזה", מהמילה "לאחוז"). השורשים ייחשפו יותר ויותר, השיניים תראינה ארוכות יותר, ויופיעו מרווחים בין השיניים בנקודות שבהן החניכיים נסוגו.

מחלת החניכיים מופיעה בשיעורים גבוהים יותר ויותר ככל שאנו מתבגרים, ובמיוחד אצל אלו שלא מבצעים טיפולי חניכיים לפחות פעמיים בשנה במרפאת השיניים. השורשים שנחשפים בדרך כלל רגישים לקור וכן נמצאים בסכנה לעששת הרבה יותר מאשר בכותרת השן, שכן אינם מצופים אמאייל. ככל שהמחלה תמשך ולא תטופל ע"י רופא השיניים או השיננית, הנזק לחניכיים ולרקמות התאחיזה יחמיר: נסיגת החניכיים תמשך, הדלקת סביב שורש השן תחמיר, והעצם שסביב השן תדלדל ותיספג. במשך הזמן השן תהיה פחות יציבה, ותחל להתנדנד. כאשר המצב יימשך ויחמיר, השן תתנדנד בצורה כזו שאי אפשר יהיה לאכול עליה מרוב ניידות ומרוב כאבים, ולבסוף תנשור או שיהיה צורך בעקירתה.

ישנם סוגים שונים של פריודונטיטיס, והאבחנה המדוייקת של סוג המחלה ושל חומרתה תעשה ע"י רופא השיניים. במקרים מסויימים מומלץ להתייעץ עם פריודונט (מומחה למחלות חניכיים). כדי להשלים את האבחנה עוברים בדיקה של עומק הכיסים הדלקתיים סביב השן, וכן צילומי רנטגן מתאימים.

יש לזכור כי אם מאבדים שיניים בגלל מחלת חניכיים ממושכת, הרי שעצמות הלסת נפגעו מאוד, ולכן לרוב אי אפשר לבצע שתלים וכתרים בקלות, אלא יש צורך בפעולות כירורגיות לעיבוי עצמות הלסת בחזרה עוד לפני השתלים. רפואת השיניים המודרנית מבוססת בעיקר על חניכיים בריאים ועצמות לסת חזקות.

עזרה ראשונה לחניכיים

·        אם יש לך דלקת חניכיים או מחלת חניכיים, כדאי לטפל בה בהקדם, לפני החמרת המצב. מומלץ להגיע בהקדם אל מרפאת השיניים, ולקבל טיפול לחניכיים ע"י רופא השיניים או ע"י השיננית.

·        את האבנית רק רופא שיניים או שיננית יכולים להסיר עם מיכשור מיוחד. המיכשור אינו פוגע בשיניים עצמן ואין חשש לבצע את הטיפול הנ"ל שוב ושוב. הקפידו שהרופא או השיננית לא יסתפקו רק בשימוש במכשיר החשמלי, אלא יבצעו גם הסרת אבנית ורובד במיכשור ידני, שכן ברוב המקרים המכשיר החשמלי אינו מנקה בדייקנות מתחת לקו החניכיים (והוא גם מכאיב, בדר"כ).

·        באותה הזדמנות גם צריך לבקש ולקבל הדרכה בשיטות צחצוח, בשימוש בחוט דנטלי ושטיפות פה, ייעוץ תזונתי ועוד.

·        את הפלאק (רובד החיידקים) הנכם יכולים להסיר ע"י צחצוח נכון במברשת מתאימה. ההמלצה שלי : מברשת עדינה ולא גדולה מדי, כדי שתגיע לכל פינות הפה.

·         במקרה שקיימים רווחים בין החניכיים והשיניים מומלץ להיעזר במברשת בין-שינית (אינטר-פרוקסימלית), שנראית  כמו סליל דק ואפשר להעבירה במרווחים אלו.

·         כמו כן מומלץ להשתמש בשטיפות פה נגד חיידקים ובחוט דנטלי.

·         שטיפות עם מי פה מסוג קורסודיל, תארודנט ומרידול עשויות לעזור, אך לא לפתור את הדלקת ולא להסיר את האבנית שגרמה לדלקת. לא מומלץ להשתמש בהן יותר משבועיים, שכן הן ידועות כמכתימות שיניים.

·        במקרה שקיימים רווחים בין החניכיים והשיניים מומלץ להיעזר במברשת בין-שינית (אינטר-פרוקסימלית), שנראית  כמו סליל דק ואפשר להעבירה במרווחים אלו.

·        כמו כן מומלץ להשתמש בשטיפות פה נגד חיידקים ובחוט דנטלי.

·        שטיפות עם מי פה מסוג קורסודיל, תארודנט ומרידול עשויות לעזור, אך לא לפתור את הדלקת ולא להסיר את האבנית שגרמה לדלקת. לא מומלץ להשתמש בהן יותר משבועיים, שכן הן ידועות כמכתימות שיניים.

·        לעזרה ראשונה לחניכיים מדממים אפשר לגרגר מי מלח מספר פעמים ביום. אפשר גם לעסות את החניכיים עם שמן זית. אפשר גם לגרגר תה בבונג או תה קמומיל.

ד"ר גיא וולפין

רפואת שיניים ואסתטיקה דנטלית

www.dr-guy.com

* הכותב הינו אחראי על הלימודים הקליניים בקורס שינניות בביה"ס לרפואת שיניים באוניברסיטת תל-אביב

* לפי מילון אבן-שושן, החניכיים הם "זכר זוגי", ולכן בעברית נכונה הסיומת צריכה להיות "___ים"

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

ד"ר גיא וולפין

רפואת שיניים ואסתטיקה דנטלית

www.dr-guy.com

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ד"ר גיא וולפין

מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן07/10/092763 צפיות
הקו-אנזים Q10 הינו חומר אשר מסייע לגוף לעכב תהליכי הזדקנות ומוות של תאי גוף שונים, שמוכר לרפואה המשלימה שנים רבות. בשנים האחרונות התפרסמו מחקרים מהימנים ברחבי העולם, אשר מוכיחים את יעילות ה-Q10 כחומר נוגד תהליכי חימצון (אנטי-אוקסידנט) ואת השפעתו החיובית על תאי הגוף. כיום יש נטייה גוברת והולכת גם בקרב הרופאים "המערביים" לשלב חומר זה כתוסף מזון חיובי, בנוסף לטיפולים הרפואיים המקובלים.

מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן11/07/093765 צפיות
ריח רע מהפה (באשת, האליטוזיס) היא בעיה שרובנו סובלים ממנה לעיתים, ילדים ומבוגרים כאחד. בדר"כ אפילו איננו מודעים לכך, שכן קשה להריח את עצמנו, ולסובבים אותנו לא נעים להעיר על כך. לרוב הגורם הוא פעילות חיידקית בחלל הפה, ומכיוון שבפה יש מיליוני חיידקים בכל רגע נתון, הפה נחשב לאחד האיברים המזוהמים ביותר בגופנו. אין כל דרך למנוע את המצאות החיידקים בפה, אך בהחלט ניתן לפתור את בעיית הריח הרע

מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן04/07/0917893 צפיות
אחד המצבים השכיחים והחשובים בעולם רפואת השיניים הינו היכולת לאבחן נכון את חומרת מצבם הקרדיאלי של אנשים בעלי מחלות לב ו/או מומי לב מולדים (Congenital Heart Defects - CHDs), ולהחליט האם לפני טיפול שיניים יש להנחות את המטופל לבלוע אנטיביוטיקה למניעת IE -Infective Endocarditis, או בשמה העברי - דלקת פנים לב זיהומית (דפל"ז). טיפול לפי המלצות לא מעודכנות עלול לגרום לנזק לחולה. ההמלצות בסקירה הבאה מעודכנות לאפריל 2007. *

מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן03/07/094020 צפיות
מהם הסינוסים? מדוע יש סינוסיטיס? מדוע יש כאבי שיניים בעת סינוסיטיס? אלו טיפולים יש בסינוסיטיס? אלו תרופות סבתא וטיפולים אלטרנטיביים יש לסינוסיטיס?

מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן16/05/0917411 צפיות
מצד אחד, נשים הרות מדווחות על רגישות בחניכיים, ועל תחושה ש"השיניים מתפוררות", אך מצד שני קיים פחד גדול (ולא מוצדק) לגשת אל רופא השיניים לבדיקה וטיפול. בהריון השיניים והחניכיים נמצאות בסיכון גבוה מהרגיל, והחשש הגדול הוא מזיהומים שעלולים לפגוע בהריון עצמו. לכן דווקא בהריון יש חשיבות עליונה לשמירה על בריאות הפה והחניכיים, למענך ולמען העובר שלך.

מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן15/05/092160 צפיות
כל אדם חושש מטיפולי שיניים - אך מתישהו צריך להגיע לטיפול. עדיף לבוא רגע לפני שכואב, מאשר רגע אחרי... מי שלא הולך לרופא השיניים - בסוף זוחל אליו... כיצד אפשר להתגבר על הפחד ובכל זאת לעבור טיפולי שיניים בהצלחה, ואפילו עם חיוך?

מאמרים נוספים בנושא בריאות השן

מאת: דניאל מלמדבריאות השן11/02/201680 צפיות
טיפים מעולים וחשובים. איך לבחור נכון את הרופא שיניים שלי? במאמר הבא יגלו לכם. קריאה נעימה

מאת: ליאורבריאות השן04/10/181740 צפיות
יישור שיניים בעזרת מומחה בעל ניסיון, יכול להתקיים בכל גיל. יישור של השיניים, מבוצע בגילאים שונים (מבוגרים, נוער, וילדים). יישור השיניים, משפר את הדימוי העצמי, של המטופלים. יישור השיניים, מבוצע בעזרת מכשירי יישור שונים.

מאת: ליאורבריאות השן13/08/181866 צפיות
יישור שיניים בעזרת מכשירים שונים, מתבצע כל העת. מכשירים ליישור השיניים, יכולים להיות למשל: סמכים פנימיים, גשר שקוף, פלטה רגילה, פלטה שקופה, רסן, גשר רגיל ועוד. יישור השיניים מבוצע על ידי מומחים ליישור שיניים, שעברו הכשרה מתאימה.

מאת: ליאורבריאות השן01/05/181663 צפיות
אורתודנט בארץ, מטפל באנשים שרוצים ליישר את השיניים. אורתודנט הוא רופא שיניים, שהוא גם מומחה ליישור השיניים. בארץ רק כשני אחוז, מרופאי השיניים, הם מומחים ליישור שיניים.

מאת: ליאורבריאות השן17/12/171581 צפיות
יישור שיניים למבוגרים במבצע מיוחד, מספק הזדמנות נוספת ליישר שיניים. יישור שיניים עבור מבוגרים, יכול להתאים למי שעברו טיפול לא מוצלח, או למי שלא עברו טיפול מעולם.

מאת: נינה כהןבריאות השן29/11/171577 צפיות
מטופלים רבים מעוניינים לבצע את שיקום הפה על גבי שתלים, הצלחת הטיפול, והשיקום בשנה הראשונה מוכרת ב-95% הצלחה,

מאת: נינה כהןבריאות השן29/11/171452 צפיות
השתלת שיניים, מתבצעת תוך ניצול תהליכים טבעיים, הדומים לאלה שקיימים בפה לאחר עקירה.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica