כיצד להתמודד עם חרדה דנטלית (פחד מטיפולי שיניים)?
ד"ר גיא וולפין
כל אדם חושש מטיפולי שיניים - אך מתישהו צריך להגיע לטיפול. עדיף לבוא רגע לפני שכואב, מאשר רגע אחרי... מי שלא הולך לרופא השיניים - בסוף זוחל אליו...
כיצד אפשר להתגבר על הפחד ובכל זאת לעבור טיפולי שיניים בהצלחה, ואפילו עם חיוך?
הצעד הראשון הוא ההבנה שאפשר להתגבר על החרדה.
רוב האנשים המפחדים מטיפול שיניים נתקלו בעבר ברופאי שיניים אגרסיביים ו/או חסרי סבלנות למצוקתם ולפחדיהם. בעייה אחרת היא רופאי שיניים שלא מסבירים את מהות הטיפול, מדוע מבצעים טיפול מסויים, מהם החומרים המועדפים וכו'. חוסר התקשורת וחוסר ההבנה ההדדי משפיע לרעה על היחסים הרנקמים בין מטופל לרופאו, ומוסיפים לחששות.
לכן העצה הטובה ביותר היא למצוא רופא שיניים עדין, סבלני ונינוח, שמבין את מצוקתכם וינסה להפיג את חששותיכם. חשוב לשמור על תקשורת טובה עם הרופא, ולספר לו על תחושותיכם. כבר במפגש הראשוני ספרו לרופא ממה בדיוק אתם חוששים: האם עברתם טיפולי שיניים כואבים בעבר? האם נתקלתם ביחס גרוע מצד הרופא הקודם? האם אתם חוששים מאובדן שליטה תוך כדי הטיפול? וכו'...
לטיפולי שיניים קלים ונעימים יותר, ובמיוחד לילדים ומבוגרים החווים חרדה מטיפולי שיניים, מומלץ לנסות טיפול משולב עם גז הצחוק. זהו טיפול מודרני ובטוח, שעלותו סמלית, ורבים אשר נחשפים לחוויה לא יוותרו עליה בטיפול הבא
התחושה הינה של ריחוף קליל, הגוף הופך לנינוח ורגוע, יש פחות רגישות לכאב, ותחושת הזמן משתנה. יש מטופלים שכלל לא שמים לב שעברו טיפול, ו/או כלל לא זקוקים להרדמה... יחד עם זאת אין אובדן הכרה ו/או אובדן רפלקסים, ויש תקשורת מלאה בין המטופל לרופא.
גז הצחוק אינו ממכר, והמערכת בטוחה מאוד לשימוש: הרופא נמצא בשליטה מלאה על המתרחש, ומתאים לכל מטופל את המינון הנכון. בכל רגע המטופל נושם לפחות 30% חמצן, הרבה יותר מאשר באוויר החופשי.
עצות נוספות:
· אפשר לבצע ביקור היכרות במרפאה - לילדים וגם למבוגרים. גם לשבת בחדר ההמתנה ולשתות כוס תה ולשוחח עם הרופא הינו טיפול לכל דבר: הכרת המרפאה והצוות בתנאים נוחים וללא כאבים או מועקה עדיפה מאשר לבוא בפעם הראשונה כשהפה כואב!
· ודאו כי המרפאה נראית לכם מטופחת, חמימה ונעימה, והצוות אדיב וסובלני.
· התייעצו עם הרופא לגבי הטיפול ולגבי חששותיכם: בקשו הסבר חוזר לגבי פעולות או טיפולים שאינכם מבינים לחלוטין או שאינכם שלמים איתם.
· הגיעו למרפאה לפחות חצי שעה לפני הטיפול - תוכלו להרגע בכסא, לקרוא עיתון ולשתות תה צמחים מרגיע, ומעל הכל - תנשמו ...
· תכננו עם הרופא את משך הטיפול המומלץ. סכמו מראש על סימן להפסקה בטיפול. סכמו על מטרת הטיפול לאותו יום (למשל "היום נעשה בדיקה/צילום/ניקוי" וכו').
· לאלו שהתאורה החזקה מפריעה, אפשר לקבל כיסוי עיניים או לעמעם את התאורה לתוארות רקע בלבד. תתפלאו איך אפשר לנמנם תוך כדי טיפול...
· נסו נשימות עמוקות ואיטיות, הרפיית שרירים, יוגה או דמיון מודרך כשאתם על כיסא הטיפולים.
· הצטיידו בדיסק עם מוזיקה אהובה ובקשו מהצוות להשמיע אותו במהלך הטיפול.
· אפשר לנסות לבלוע מספר טיפות של תמצית "רסקיו רמדי" (פרחי באך), שהינן טיפות טבעוניות מרגיעות ובטוחות לשימוש. ישנם תכשירים נוספים טבעוניים, כגון "קלמנרבין", "רגיעון" ועוד.
· כדאי לנסות שילוב של טיפול ברפואה משלימה עם רפואת שיניים קונבנציונלית, כהקדמה לטיפול השיניים או כחלק מלא ומשולב. כל מי שהתנסה פעם בטיפול שיאצו או בדיקור סיני, למשל, יודע עד כמה הגוף נינוח ונרגע תוך-כדי הטיפול ואחריו !
· אפשר לנסות סדציה: שיטה זו הינה טשטוש עמוק תוך ורידי, שמבוצעת במרפאתנו ע"י רופא מרדים מומחה. הסדציה הינה סוג של הרדמה שטחית שבשילוב עם הרדמה מקומית רגילה מאלחשת ומאפשרת למטופל לעבור את טיפול השיניים ללא כאבים ולא חרדה ומתח, בצורה נינוחה ובטוחה, גם אם הוא טיפול ארוך מאוד או מלחיץ מאוד.
· הרדמה כללית מתאימה רק אם ניסו את כל השיטות האחרות (היפנוזה, טישטוש תרופתי, טיפול פסיכולוגי וכו'), ולא הצליחו להתקדם. אין אפשרות לסיים את כל הטיפולים ביום אחד, והרי לא תתאשפזו בכל ביקור מחדש. כמו כן ישנה סכנה זיהומים בכל פעולת הרדמה, וכמובן – המחיר יקר מאוד.
ד"ר גיא וולפין
רפואת שיניים ואסתטיקה דנטלית
www.dr-guy.com