חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

טיפולי שיניים בהריון: מה מותר, מה אסור, מה כדאי?

מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן16/05/200917411 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

בריאות הפה והשיניים בהריון

ד"ר גיא וולפין

בשעה טובה ! את בהריון !    בתקופה רגישה ומיוחדת זו, כל גופך עובר שינויים, בהשפעת ההורמונים המופרשים. בין יתר השינויים שמתרחשים בגופך, גם איזור הפה והשיניים מושפע. מצד אחד, נשים הרות מדווחות על רגישות בחניכיים, ועל תחושה ש"השיניים מתפוררות", אך מצד שני קיים פחד גדול (ולא מוצדק) לגשת אל רופא השיניים לבדיקה וטיפול. כך, בעיות קטנות שהיו יכולות להפתר בהקדם, נגררות ונמשכות, והופכות ליותר ויותר חמורות.

נשים רבות בהריון סובלות מחניכיים רגישות, נפוחות ולעיתים אף מדממות. החשש העיקרי הוא שחיידקים ומזהמים אחרים יחדרו דרך החניכיים הפגועות, ומשם אל זרם הדם. גורמי זיהום אלו עלולים לפגוע בעובר, ואף לגרום ללידות מוקדמות!

דוגמא אחרת היא בחילות והקאות, אשר יוצרים סביבה חומצית בפה. החומצה תפורר את השיניים (אל תאשימו את העובר – הוא חף מפשע...). גורם נוסף לעליית החומציות בפה הוא החשק המוגבר לזלילות בלתי מבוקרות, ביום ובלילה, ללא ציחצוח שיניים אחרי. הבעייה מחמירה במיוחד בקרב נשים אשר סובלות ממצבי-רוח משתנים ולעיתים מדיכאונות, ומזניחות את בריאותן באופן כללי, ובפרט את בריאות השיניים.

אם כן, בהריון השיניים והחניכיים נמצאות בסיכון גבוה מהרגיל, והחשש הגדול הוא מזיהומים שעלולים לפגוע בהריון עצמו. לכן דווקא בהריון יש חשיבות עליונה לשמירה על בריאות הפה והחניכיים, למענך ולמען העובר שלך.

2 הטעויות הנפוצות בקרב נשים הרות הן:

טעות א': ההריון מקלקל את השיניים, כי הסידן "נלקח" לבניית עצמות העובר:   לא נכון !!!

העובר אינו אשם... לפחות לא באופן ישיר. באופן חד משמעי הוכח כי הסידן שדרוש לבניית עצמות העובר אינו נלקח משיני האם, אלא מהעצמות שלה. אבל אם את מקיאה הרבה, ו/או אוכלת יותר מהרגיל, החומציות בפה כן מזיקה לשיניים – אך אל תצחצחי שיניים אחרי כל הקאה, כיוון שלמעשה תחדירי את החומצה עמוק יותר אל השן, ותגרמי להתפוררותה, כמו גם לשפשוף יתר ושחיקה מיותרת של השיניים.  מומלץ לאחר כל הקאה להשתמש בשטיפות פה המכילות פלואוריד. הפלואוריד ינטרל את החומציות ואת החיידקים, יחזק את השיניים וירענן את הפה. מומלץ גם להשתמש בחוט דנטלי, ולעבור למברשת קטנה ועדינה. אפשר גם ללעוס מסטיק ללא סוכר למשך מספר דקות. כמו כן זלילות מרובות ונטייה למאכלים ומשקאות חומציים ו/או מתוקים מגבירה את החומציות בפה ואת התפוררות השיניים, ולכן מומלץ לאכול דברים שאינם מכילים חומצה ואינם מכילים סוכר (תזונה בריאה מורכבת למשל מדברי חלב וגבינות, מים, פלפלים, גזרים, תפוחי עץ, אורז, תפו"א וכו'). אם הינך סובלת גם מדלקת חניכיים, ולא מצחצחת טוב, הדבר עלול להביא גם לדלקות חניכיים וגם לחורים (עששת) מרובים, וחבל.

טעות ב': אסור לעבור טיפולי שיניים וצילומים תוך כדי ההריון:   לא נכון !!!

חובה להיבדק תוך כדי ההריון, לבצע הסרת אבנית ולטפל בכאבים ובחורים ע"י סתימות / טיפולי שורש וכו'.

בעיות חניכיים: חשוב מאוד לבצע הסרת אבנית בתדירות גבוהה מהרגיל - הסרת האבנית אינה מזיקה כלל לשן או לחניכים, גם אם מבצעים אותה בתדירות גבוהה, ולכן למטופלות שלי אני ממליץ להסיר אבנית בכל טרימסטר, דהיינו כל 2-3 חודשים. זאת כיוון שבדומה לכל הגוף, גם החניכיים עוברות שינויים הורמונליים בהריון, ובדרך כלל נהיות נפוחות יותר, רגישות יותר ומדממות יותר. במצב כזה קשה לצחצח נכון, ותתכן עששת (חורים) יותר מהרגיל, וריח רע מהפה. קיים גם קשר בין דלקות חניכיים ושכיחות גבוהה יותר של לידות מוקדמות ולפגים (פי 7-10 מהרגיל!), וכן לתוחלת חיים קצרה בכ-4 שנים והופעה והחמרה של מחלות אחרות כלליות.

חורים בשיניים וכאבים: כאמור, שיניים עלולות להיפגע בהריון בגלל חוסר מודעות וחומציות בפה. טעות היא לחכות לסיום ההריון, כיוון שחור בשן יתפתח במהירות גדולה הרבה יותר בהריון בגלל החומציות הגדולה בפה – הנזק גדול ומיותר. כאשר יתחילו כאבים מהשן שנרקבת, משתחררים הורמונים מהמוח (פרוסטה-גלנדינים) שבין היתר גם גורמים לכיווצי הרחם ולעיתים לתחילת לידה! כמו כן בכל שן שנרקבת יש סכנת זיהום ואבצס שעלול להזדהם. רופא שיניים מיומן יוכל להתאים לך כדורים נגד כאבים ובמקרה הצורך אף סוגים שונים של אנטיביוטיקות שאינן פוגעות בעובר. לכן למעשה הימנעות מטיפולי שיניים בהריון עלולה להזיק להריון התקין וכן לגרום לריבוי דלקות חניכיים ולבעיות שיניים.

טיפולים מומלצים: אין כל בעיה לעבור הסרת אבנית, סתימות, טיפולי שורש ואפילו עקירות בזמן הריון. המגבלה היחידה היא התנוחה שבה תוכלי לשכב על הכיסא מבלי שיכאב לך הגב... אך אם את מנסה להכנס להריון, עדיף להגיע לביקורת מקיפה אצל רופא השיניים לפני תחילת ההריון, ולסיים את כל הטיפולים בהקדם. בכל מקרה, מומלץ לא להתחיל טיפולי שיניים גדולים בהריון, ומומלץ לא לבצע שתלים, כתרים או גשרים (אם אין ברירה - זמניים בלבד). במקרה הצורך, גם עקירות רגילות אפילו עקירות כירורגיות אינן מהוות בעייה מיוחדת.

לגבי הזריקה: נשים רבות חוששות שהזריקה תזיק לעובר, אך למעשה אין בעיה כלל להשתמש בזריקות – האפקט הוא מקומי בלבד. לגבי אדרנלין - דווקא הזריקות שמכילות אדרנלין הן בטוחות יותר לאשה בהריון.

לגבי צילומי רנטגן: ההמלצה היא לא להתחיל סדרת צילומים בכל הפה ולתכנן טיפול נרחב, אלא לצלם רק במקרה הצורך לאבחנה מדוייקת. אין סכנה לעובר בצילום שיניים אבחנתי (נשך ו/או פרי-אפיקלי בדר"כ) - כמובן בתנאי שהאם מכוסה סינר עופרת. הקרינה מאוד ממוקדת ורק שטח קטן מאוד באיזור הפה עובר צילום. לעומת זאת, חוסר טיפול עלול לסכן את בריאות האם ואת בריאות העובר, מעבר להתדרדרות במצב השן.

לאחר ההריון בדר"כ המצב נרגע, והחניכיים בדר"כ חוזרות למצבן הטבעי, אלא אם כן הן ניזוקו בהריון מדלקות חמורות. השיניים לעולם לא צומחות מחדש, ולכן המתנה של 9 חודשי ההריון + מספר חודשים להתאוששות אחרי הלידה, מהווים לפחות שנה שבה למעשה בריאות השיניים היא "חור שחור", תרתי משמע...

חשוב לזכור, שאם לדוגמא קיים חור קטן, שכרגע אינו כואב ולא מגלים אותו, או שלא מגיעים לטיפול בהקדם, במשך הזמן החור יגדל,  יעמיק ויכאיב, עד שיתעורר צורך בטיפול שורש, ואולי מבנה וכתר. לפעמים ההרס הוא כ"כ גדול, עד אשר יש צורך לעקור את השן! כך, במקום טיפול קליל ומהיר (וזול), עלולים להגיע לטיפול ממושך ומכאיב (גם בפה וגם בכיס...). ההרס מהיר יותר כאשר החומציות בפה גדולה, למשל בהריון.

    לסיכום - כיצד תגני על שינייך בהריון - וגם תרופות סבתא ועצות אחרות שכדאי לנסות:

נגד בחילות והקאות

·          להרבות בשתיית חלב ואכילת מוצרי חלב – הסידן חשוב כדי לנטרל את החומציות בפה, וכדי להעניק סידן לעובר המתפתח.

·          להרבות באכילת פלפלים אדומים, גזר, מלפפונים, מנגו, אננס טרי, אבטיח, מלון וכו'. לא להרבות באכילת פירות הדר או מציצתם, בגלל חומציותם. באופן כללי : להפחית במאכלים חריפים או חמוצים, ולהפחית צריכת ממתקים.

·          להפחית במשקאות תוססים ו/או חומציים ו/או ממותקים. אם שותים מיץ או קולה וכו', כדאי לשתות עם קש, למנוע את מגע החומצה בשיניים. להפחית משקאות מפירות הדר בגלל חומציותם. אם את מחפשת ויטמין C, בקיווי אחד או בפלפל אדום אחד יש פי 10 יותר ויטמין C מאשר בתפוז!

·          לאכול שורש ג'ינג'ר (זנגביל). אפשר גם לקנות כדורי ג'ינג'ר במחלקות הטבע בבתי המרקחת.

·          תה מומלץ: קינמון, ג'ינג'ר, לימון, קמומיל, חבושים ותה מעלי זעתר עם דבש.

·          להרבות בשתיית מים קרים, וללעוס קוביות קרח         (* קרח- לא יותר מ-5 פעמים ביום, מחשש לפגיעה במערכת הלעיסה)

·          לא לצחצח שיניים לאחר הקאות אלא להשתמש בשטיפת פה המכילה פלואוריד ו/או מסטיק ללא סוכר, להוסיף ג'ינג'ר לתפריט, להריח לימונים, להרבות בשתיית מים קרים וחלב. לעיסה או מציצה של לימונים תגביר את החומציות שעל השיניים.

נגד דלקות ודימומים מהחניכיים

·          מספר פעמים ביום אפשר להמיס כפית מלח בכוס מים חמים (לא רותחים!), לגרגר במשך דקה – ואז לירוק.

·          למרוח על האצבע או על מברשת שיניים רכה מעט שמן זית, ולעסות בעדינות את החניכיים.

·          לעסות בעדינות את המפגש בין החניכיים והשיניים עם מטלית רכה או חיתול בד רך של תינוקות.

·          להרבות בשתיית תה העשוי מבבונג, קמומיל או ג'ינגר, אפשר עם כפית דבש ו/או לימון.

היגיינה אוראלית וצחצוח

·          עם מברשת רכה וקטנה, 2-3 פעמים ביום (אחרי ארוחת הבוקר, אחרי ארוחת הצהריים ולפני השינה) לצחצח את חריצי השיניים האחוריות ואת נקודת הפגש בין החניכיים והשיניים ולהעניק עיסוי עדין לחניכיים (אפשר גם עם חיתול בד ו/או עם שמן זית). כדאי להשתמש גם בחוט דנטלי ובשטיפות פה המכילות פלואוריד.    (אפשר להדפיס מהאתר שלי הוראות לצחצוח נכון עם ציורים והסברים)

טיפולי שיניים מומלצים בהריון: למניעת הרס שיניים וחניכיים, ולמניעת לידות מוקדמות חו"ח

מעקב דנטלי כל 2-3 חודשים הכולל:

·          הסרת אבנית טיפולי חניכיים והדרכה יסודית בציחצוח נכון- למניעת דלקות חניכיים

·          ציפוי פלואוריד לשיניים - לניטרול החומציות והחיידקים, לחיזוק השיניים ולעצירת עששת מתפתחת

·          שיחזורים (סתימות) - למניעת הרס השיניים תחת מתקפת החומציות

·          איטומי חריצים ושיחזורים מונעים- לחריצים עמוקים שמתחילים לפתח עששת

·          עקירת שיניים רקובות אבודות - מומלץ בדר"כ בטרימסטר II.

·          והעיקר - לא לחשוש, ולהגיע עם כל שאלה או כאב לרופא שיניים המטפל בנשים הרות!

בהצלחה, ושיהיה במזל טוב !!!

לגירסת הדפסה: http://sites.google.com/site/drguyvolfin/pregnancy.healthy.teeth.gums.volfin.pdf

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

ד"ר גיא וולפין

רפואת שיניים ואסתטיקה דנטלית

www.dr-guy.com

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ד"ר גיא וולפין

מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן07/10/092764 צפיות
הקו-אנזים Q10 הינו חומר אשר מסייע לגוף לעכב תהליכי הזדקנות ומוות של תאי גוף שונים, שמוכר לרפואה המשלימה שנים רבות. בשנים האחרונות התפרסמו מחקרים מהימנים ברחבי העולם, אשר מוכיחים את יעילות ה-Q10 כחומר נוגד תהליכי חימצון (אנטי-אוקסידנט) ואת השפעתו החיובית על תאי הגוף. כיום יש נטייה גוברת והולכת גם בקרב הרופאים "המערביים" לשלב חומר זה כתוסף מזון חיובי, בנוסף לטיפולים הרפואיים המקובלים.

מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן11/07/093766 צפיות
ריח רע מהפה (באשת, האליטוזיס) היא בעיה שרובנו סובלים ממנה לעיתים, ילדים ומבוגרים כאחד. בדר"כ אפילו איננו מודעים לכך, שכן קשה להריח את עצמנו, ולסובבים אותנו לא נעים להעיר על כך. לרוב הגורם הוא פעילות חיידקית בחלל הפה, ומכיוון שבפה יש מיליוני חיידקים בכל רגע נתון, הפה נחשב לאחד האיברים המזוהמים ביותר בגופנו. אין כל דרך למנוע את המצאות החיידקים בפה, אך בהחלט ניתן לפתור את בעיית הריח הרע

מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן04/07/0917896 צפיות
אחד המצבים השכיחים והחשובים בעולם רפואת השיניים הינו היכולת לאבחן נכון את חומרת מצבם הקרדיאלי של אנשים בעלי מחלות לב ו/או מומי לב מולדים (Congenital Heart Defects - CHDs), ולהחליט האם לפני טיפול שיניים יש להנחות את המטופל לבלוע אנטיביוטיקה למניעת IE -Infective Endocarditis, או בשמה העברי - דלקת פנים לב זיהומית (דפל"ז). טיפול לפי המלצות לא מעודכנות עלול לגרום לנזק לחולה. ההמלצות בסקירה הבאה מעודכנות לאפריל 2007. *

מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן03/07/094021 צפיות
מהם הסינוסים? מדוע יש סינוסיטיס? מדוע יש כאבי שיניים בעת סינוסיטיס? אלו טיפולים יש בסינוסיטיס? אלו תרופות סבתא וטיפולים אלטרנטיביים יש לסינוסיטיס?

מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן15/05/092160 צפיות
כל אדם חושש מטיפולי שיניים - אך מתישהו צריך להגיע לטיפול. עדיף לבוא רגע לפני שכואב, מאשר רגע אחרי... מי שלא הולך לרופא השיניים - בסוף זוחל אליו... כיצד אפשר להתגבר על הפחד ובכל זאת לעבור טיפולי שיניים בהצלחה, ואפילו עם חיוך?

מאת: ד"ר גיא וולפיןבריאות השן15/05/0914840 צפיות
למה החניכיים מדממים, רגישים וכואבים*? אני מצחצח ממש חזק, איך יכול להיות שנשארו חיידקים על השיניים? למה יש לי ריח רע מהפה למרות שאני משתמש בשטיפות פה? למה יש לי נסיגת חניכיים? למה השיניים מתנדנדות? מה כדאי לעשות?

מאמרים נוספים בנושא בריאות השן

מאת: דניאל מלמדבריאות השן11/02/201680 צפיות
טיפים מעולים וחשובים. איך לבחור נכון את הרופא שיניים שלי? במאמר הבא יגלו לכם. קריאה נעימה

מאת: ליאורבריאות השן04/10/181740 צפיות
יישור שיניים בעזרת מומחה בעל ניסיון, יכול להתקיים בכל גיל. יישור של השיניים, מבוצע בגילאים שונים (מבוגרים, נוער, וילדים). יישור השיניים, משפר את הדימוי העצמי, של המטופלים. יישור השיניים, מבוצע בעזרת מכשירי יישור שונים.

מאת: ליאורבריאות השן13/08/181866 צפיות
יישור שיניים בעזרת מכשירים שונים, מתבצע כל העת. מכשירים ליישור השיניים, יכולים להיות למשל: סמכים פנימיים, גשר שקוף, פלטה רגילה, פלטה שקופה, רסן, גשר רגיל ועוד. יישור השיניים מבוצע על ידי מומחים ליישור שיניים, שעברו הכשרה מתאימה.

מאת: ליאורבריאות השן01/05/181663 צפיות
אורתודנט בארץ, מטפל באנשים שרוצים ליישר את השיניים. אורתודנט הוא רופא שיניים, שהוא גם מומחה ליישור השיניים. בארץ רק כשני אחוז, מרופאי השיניים, הם מומחים ליישור שיניים.

מאת: ליאורבריאות השן17/12/171581 צפיות
יישור שיניים למבוגרים במבצע מיוחד, מספק הזדמנות נוספת ליישר שיניים. יישור שיניים עבור מבוגרים, יכול להתאים למי שעברו טיפול לא מוצלח, או למי שלא עברו טיפול מעולם.

מאת: נינה כהןבריאות השן29/11/171577 צפיות
מטופלים רבים מעוניינים לבצע את שיקום הפה על גבי שתלים, הצלחת הטיפול, והשיקום בשנה הראשונה מוכרת ב-95% הצלחה,

מאת: נינה כהןבריאות השן29/11/171452 צפיות
השתלת שיניים, מתבצעת תוך ניצול תהליכים טבעיים, הדומים לאלה שקיימים בפה לאחר עקירה.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica